Lifestyle

Komentari 0

Odbrojavanje: Loše navike štete tijelu u prvim sekundama

Odbrojavanje: Loše navike štete tijelu u prvim sekundama

Učinak cigarete uočljiv je samo kroz nekoliko sekundi, šećer u dvije minute mijenja sastav sline a alkohol kroz šest minuta oštećuje mozak, otkrivaju istraživanja

Učinak duhanskog dima na tijelo može se primijetiti već kroz tri sekunde nakon paljenja cigarete, otkriva profesor Rovert West iz britanskog Centra za istraživanje raka. Nakon dolaska u pluća, potiče srce na brži rad i povišenje krvnog tlaka. Dim cigarete uzrokuje iritaciju i upale dišnih puteva, osobito kašalj kod dugogodišnjih pušača. Razina ugljičnog monoksida raste svakim povučenim dimom te su najviše u prvim minutama nakon cigarete. Kemikalije iz duhana "guraju" molekule kisika iz krvi, zbog čega je i smanjen dotok zraka do vitalnih organa.

Šećer

On utječe na naše zdravlje i prije no što ga progutamo. Broj bakterija u ustima značajno se povećava nakon što šećer dospije na zube, potom se on pretvara u kiselinu i nagriza caklinu. Ako pojedemo nešto slatko i nikakvu drugu hranu, potrebno je oko sat vremena da bi se slina neutralizirala. Redovito visoke razine glukoze uzrokovane čestim jedenjem slatke hrane podižu rizik nastanka dijabetesa tipa 2. Povećane razine inzulina sprečavaju normalan rad hormona rasta, pa su osobito opasne za djecu. Velike količine šećera u hrani također odmažu bijelim krvnim zrncima u borbi s bakterijama koje napadaju organizam, i taj je efekt prisutan je već dva sata nakon probave.

Alkohol

Šest minuta nakon ispijanja potrebno je alkoholu da nanese štetu mozgu, otkrilo je njemačko istraživanje. I dok je efekt umjerenog i rijetkog pijenja alkohola reverzibilan, kod učestalog pijenja javljanju se velika oštećenja mozga.

Sol

Obrok bogat soli sužava arterije u roku od 30 minuta nakon jedenja, onemogućavajući ih da pumpaju krv po tijelu, otkrila je američka studija. Osobito je opasna hrana iz fast fooda, koja sadrži znatno veće količine sodli od preporučenog unosa od četiri grama. Zbog viška soli tijelo zadržava više vode, što opterećuje srce i cijeli krvožilni sustav.

Kofein

Pola sata nakon ispijanja kofeinskog napitka usporava se cirkulacija prema koži i organima. Zbog toga se povećava broj otkucaja srca, krvni tlak i protok krvi prema mišićima.

Masnoće

Zasićene masti koje se mogu pronaći u kolačima, siru i mesnim prerađevinama, uzrokuju stvaranje krvnih ugrušaka. Prehrana bogata nezasićenim masnim kiselinama i omega tri masnim kiselinama pobijaju učinke zasićenih masnoća, ističu liječnici. Nakon obroka bogatog "lošim" masnoćama, u roku od 44 minuta može se primjetiti efekt koji čini na krvne žile.

Najčitaniji članci