Lifestyle

Komentari 13

Omlet podiže raspoloženje, a čokolada i čips će vas rastužiti

Omlet podiže raspoloženje, a čokolada i čips će vas rastužiti

Hrana za raspoloženje: Čips, čokolade krcate šećerom i bijelo brašno pogoršavaju potištenost, kuhana ili pržena jaja usrećuju, a najbolja su organski uzgojena

Prehrana bogata vitaminom B smanjuje simptome depresije. Tako ćete se bolje osjećati pojedete li jaja, a uz vitamin B i proteini iz jaja produljuju dobro rapoloženje i uravnotežuju krvni tlak. Mnogi tugu utapaju u hrani poput čokolade i čipsa, a to će vas još više rastužiti, tvrde nutricionisti.

- Svi imaju namirnice kojima se okrećemo kad smo loše volje, ali često griješimo i pojedemo ono od čega nam je još gore - kaže Beth Reardon, nutricionistica s američkog Sveučilišta Duke. Dodaje kako pogrešna hrana potiče psihološke reakcije koji povećavaju simptome poput letargije i nervoze te potrebu za još čokolade. Radije pripremite jaja, ali bez puno maslaca ili slanine, koji su prepuni zasićenih masti zaslužnih za tugu. Dobro će poslužiti i nemasno meso, žitarice, riba te perad. 

Za loše dane "naoružajte" se bučinim sjemenkama

Raspoloženje podižu i orašasti plodovi te sjemenke. Bučine i suncokretove sjemenke, indijski oraščići, bademi i kikiriki bogati su magnezijem, koji potiče proizvodnju hormona sreće. A od njih ćete biti i energičniji.  

Ugljikohidtrati su dobri, ali složeni

Kvinoja, crna riža i ostali složeni ugljikohidrati daju energiju, ali, za razliku od bijelog brašna i šećera, smiruju “divljanje” razine šećera u krvi koji je glavni okidač potištenosti. Još bolje varijante su zob i ječam, ističe dr. Rearding.

Nahranite mozak ribom barem jedanput na tjedan 

Zbog omega-3 masnoća ribu jedite barem jedanput u tjednu, ističe Reardon. Losos, srdele, tuna i inćuni zovu se “hrana za mozak” jer masne kiseline iz ribe poboljšavaju rad neurona. 

Čaj "podiže" još punih osam sati  

Iako sadrži kofein, zeleni čaj smiruje, i to i osam sati nakon što ste ga popili, zahvaljujući amino-kiselini L-teanin, objašnjava dr. Reardon. Dodaje kako se taj spoj može naći u obrađenim varijantama poput ledenog čaja. 

Najčitaniji članci