Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
0 komentara

Operi, nasjeckaj i spremi višak peršina poput profesionalca

Metodom 'uroni i zavrti' skinut ćete sve nečistoće s listova, a ako višak koji vam ostane zamotate u papirnati ručnik i spremite u vrećicu pa u hladnjak, peršin će ostati svjež od pet do sedam dana

Dreamstime
Foto: Dreamstime
0 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Peršin liječi upale i infekcije te podiže raspoloženje

Dok kupujete peršin birajte onaj sa zdravim, tamnozelenim listovima. Izbjegavajte svijetlozelene i žućkaste listove jer su znak da je već star i uveo. Grančice koje nećete iskoristiti isti dan možete staviti u čašu s vodom i ostat će svježe nekoliko dana, ali redovito mijenjajte vodu. 

Postoje dva tipa peršina, pa tako onaj ravnih, plosnatih listova ima snažniju, intenzivniju aromu od peršina kovrčavih listova te se uglavnom koristi za dekoraciju. Ova sve popularnija začinska biljka najbolje se ljubi sa slanim jelima poput mesa sa roštilja ili iz pećnice, rižota, umaka za tjesteninu, variva juha, ali i salata, marinada i raznih preljeva kojima daje poseban osvježavajuć okus.

Foto: dreamstime I dok se u pripremi juha uglavnom koriste korijen i stabljika, nasjeckani se listovi uglavnom dodaju pred sam kraj kuhanja umacima za tjesteninu te rižotima, a obogatit će i aromatične marinade za ribu i meso s roštilja. Budući da je vezica peršina dostatna za pripremu nekoliko jela, kako višak ne biste bacali pažljivo ga operite, nasjeckajte i spremite za kasnije.

Pritom je važno paziti na svaki korak. Zato pripremite peršin, posudu, papirnati ručnik, dasku za rezanje i omiljeni nož za sjeckanje. 

1. Pravilno operite i osušite peršin

Možete ga isprati pod mlazom hladne vode, ali ostatke zemlje najbolje ćete ukloniti metodom ‘uroni i zavrti’. Prihvatite vezicu za stabljike, uronite što dublje u zdjelu s hladnom vodom, nježno zavrtite vezicu nekoliko puta u različitim smjerovima kako bi ostaci zemlje potonuli na dno posude. Zatim izvadite vezicu i lagano otresite višak vode. Ako je zemlja u posudi jako prljava možete ponoviti postupak. Potom papirnatim ručnikom, laganim pritiskom osušite listove.

2. Ne skidajte gumicu  

Tako će vezica zadržati formu buketa, a vi lakše pridržavati sve listove na hrpi dok sjeckate. 

Foto: Dreamstime

3. Poskidajte listove

Držite stabljike u jednoj ruci tako da su nagnute prema dasci za rezanje. Oštrim nožem skidajte listove potežući ga od dna stabljike prema vrhu. Skinite samo onoliko koliko vam trenutno treba. Uklonite komadiće stabljike koje su se pomiješale s listovima. 

4. Nasjeckajte peršin na odgovarajuću veličinu 

Bez obzira na to treba li krupno ili sitno sjeckani, nježno prihvatite listove na hrpu i krenite. Trebaju li vam krupniji listovi, nož njišite na podlozi pod kutem od 90 stupnjeva prolazeći kroz listove najviše dva, tri puta. 

5. Spremite višak 

Iskoristite vlažni papirnati ručnik kojim ste sušili peršin, višak nježno umotajte, stavite u plastičnu vrećicu pa spremite u hladnjak. Tako će ostati svjež od pet do sedam dana.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Za jači imunitet tu su mrkva i peršin

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'DESERTI OD OKA':

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message