Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Oprez, ovih 9 stvari se dogode kad se automobil dulje ne vozi

Oprez, ovih 9 stvari se dogode kad se automobil dulje ne vozi

Kako čovjeku, tako i automobilu treba kretanje da bi normalno funkcionirao. Stajanje automobila može biti opasno za pojedine sklopove, pa ako ga dulje ne vozite, ovo su najčešće posljedice

VIDEO

COVID-19 i vaš automobil

Pandemija COVID-19 donijela je promjene i u način na koji se krećemo, odnosno manje krećemo te znatno manje i vozimo. Ljudi parkiraju automobile i pridržavaju se smjernica da ostanu kod kuće, ili rade od kuće ili više nemaju posao do kojeg bi se vozili.

Kupnja se sve češće odvija online, pa nema ni čestih odlazaka automobilom u dućan, a u obiteljima gdje je više automobila, sve se češće koristi samo jedan dok drugi stoji, piše Reader's Digest.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

čišćenje 00:58

1. Akumulator se prazni

Možda će vas iznenaditi, ali vaš automobil i dalje radi čak i kada ga ne vozite.

- Baš poput vašeg prijenosnog računala ili mobitela, i akumulator vašeg automobila računalo uvijek pokreće u vašem vozilu - kaže Joe Akers iz tvrtke Cowles Nissan.

 Ako nećete voziti automobil nekoliko tjedana, Akers preporučuje da svoje vozilo stavite na punjač. Ovi punjači nastavljaju napajati automobilsku bateriju kada se vozilo ne koristi, kaže Akers. I ne zaboravite ukloniti telefonski punjač i sve druge uređaje koji troše energiju priključene na priključak upaljača. 

2. Gume se poravnaju i izgube pritisak

Jeste li se ikada probudili s ravnom stranom kose jer ste na njoj spavali cijelu noć? Ista stvar se događa kada gume 'spavaju'. Razvijaju se ravna mjesta na njima kad ne vozite.

- Težina automobila koji neprestano pritišće isti dio guma stvara udubljenje - kaže Akers. To je nešto što ćete sigurno osjetiti kad se vratite na vozačko mjesto. Gume gube pritisak i kad sjede - otprilike 0,05 do 0,14 bara mjesečno. 

Brzinska vožnja po kvartu pomoći će izbjeći ovaj problem, dodaje Akers. Mjeračem tlaka u gumama provjerite tlak prije nego što ga ponovno vozite.

Treba li zaista mijenjati motorno ulje ovisno o godišnjem dobu?
Treba li zaista mijenjati motorno ulje ovisno o godišnjem dobu?

3. Useljavaju se mravi i drugi kukci

Pomfrit razbacan ispod sjedala i gotovo prazna šalica smoothieja potajno šalju mravima pozivnice.

- Uklonite sve smeće, posebno limenke sode, hranu, slatke grickalice i tako dalje, jer će privući mrave koji će naći način da uđu unutra - kaže Akers.

Kad ste već kod toga, izvadite tenisice za trčanje i odjeću za teretanu. Ako to ne učinite, sadržaj će polako i tiho postati trajnim mirisom vašeg vozila. Ostavite li automobil u čijem interijeru ima mnogo vlage, velika je vjerojatnost da će vas, kad mu se vratite nakon nekoliko tjedana, osupnuti neugodan miris. Parkirate li u garaži, uvijek ostavite prozore lagano spuštene – tek toliko da zrak ulazi u kabinu.

Prikaz automobila

4. Tekućine i ulje postaju ustajali

Tekućina u vašem automobilu bitna je za mnoge komponente. Na primjer, kočiona tekućina je pod pritiskom i daje vam snagu potrebnu za kočenje. Bez tekućine za servo volan trebalo bi puno mišića samo za okretanje volana. Kad automobil dugo stoji, tekućine postanu ustajale i mogu se skupiti na određenim područjima.

- Starije ulje neće se podmazivati ​​kao svježe ulje - kaže Yuvali. Ulje održava podmazane metalne dijelove tako da ne čujete zvuk udaranja metala o metal ili, što je još gore, pregrijavanje motora. Uključite motor svaka dva tjedna otprilike 10 minuta (ili napravite kratku vožnju) kako biste podmazali stvari ispod haube. 

5. Brtve se suše

Yuvali napominje da se brtve klima uređaja mogu isušiti kada ne vozite automobil, što dovodi do problema s integritetom i možete izgubiti freon. "Ako se oslanjate na svoj AC sustav, treba mu podmazivanje, što možete postići uključivanjem vozila i klime na deset minuta, kaže. 

6. Hrđa u rezervoaru

U rezervoaru bi se mogla stvoriti hrđa zbog kondenzacije. Zbog toga biste, prije dugotrajnog parkiranja, trebali napuniti rezervoar gorivom.

Niste vozili auto neko vrijeme? Tad provjerite 7 stvari na njemu
Niste vozili auto neko vrijeme? Tad provjerite 7 stvari na njemu

7. Sitnice

Svi remeni, crijeva i žice u vašem vozilu zbog dugotrajnog skladištenja sklon su oštećenjima kao i ostali dijelovi. Gumeni remeni mogu postati suhi i pucati. Crijeva i žice mogu sažvakati glodavci.

Bez obzira koliko je vaše vozilo novo ili starijeg datuma proizvodnje, svejedno trebate uložiti nešto novca i vremena da ga pravilno pokrenete nakon dugog stajanja. Uz ove mjere predostrožnosti, zahvalit ćete sebi i novčaniku kad ponovo sjednete za volan.

Prikaz automobila

8. Šteta od drveća

Ako je vaš automobil parkiran na ulici ili na prilazu ispod bora, na vozilu biste mogli pronaći ljepljivi nered kad ga ponovno vozite. Borova smola je izuzetno ljepljiva i teško ju je ukloniti.

To također može biti problematično kada je boja u pitanju, posebno ako je prozirni sloj već oštećen, kaže Yuvali. Uklonite ga sredstvom za čišćenje čim ga primijetite, jer kako se temperature zagrijavaju, smola se zagrijava, što uzrokuje veće oštećenje boje.

9. Šteta od ptičjeg izmeta

Tjedno pranje automobila uklanja ptičji izmet prije nego što može prouzrokovati pogoršanje boje automobila, ali kad je vaš automobil parkiran ispod drveća ili tamo gdje ptice redovito borave, izmet se brzo nakuplja u neuglednom neredu. Taj se izmet sastoji od mokraćnih kiselina, a to nije topljivo u vodi, što znači da je noćna mora ukloniti jednu mrlju, a kamoli desetke. Poput sokova drveća, i ptičje kakice mogu prodrijeti kroz prozirni sloj - zaštitni sloj automobila. Operite ga što je prije moguće sapunom za pranje automobila.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu