Osam mjesta na kojima nikad ne biste smjeli puniti mobitel | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 68

Osam mjesta na kojima nikad ne biste smjeli puniti mobitel

Osam mjesta na kojima nikad ne biste smjeli puniti  mobitel

Kada je baterija prazna, punjenje mobitela na javnim mjestima 'spašava', ali to može biti i rizično. Preko USB punjača moguće je kopirati lozinke, e-poštu, tekstualne poruke...

VIDEO

Nitko ne voli kada mu se baterija isprazni van kuće. Punjenje na javnim mjestima tad nam se čini kao idealno rješenje, ali nam može donijeti i nevolje.

- Javna mjesta za punjenje i USB priključci se mogu lako modificirati kako bi se omogućio pristup telefonu, a to uključuje i instaliranje softvera na telefonu - rekao je James Goepel, izvršni direktor tvrtke Fathom Cyber i profesor kibernetičke sigurnosti na Sveučilištu Drexel za Reader's Digest.

Znate li pravilno očistiti ekran? Nema špricanja ni starih krpa
Znate li pravilno očistiti ekran? Nema špricanja ni starih krpa

Ovo su mjesta na kojima nikad ne bi smjeli koristiti javni USB priključak za punjenje telefona.

1. Zračne luke

Zračne luke imaju mnogo dostupnih mjesta gdje možete ostaviti vaš telefon da se napuni. Mjesta na kojima ne razmišljamo o sigurnosti svojih uređaja, najčešće su najnesigurnija mjesta. Kako ne bi bili žrtva hakera, sigurnije je da imate svoj utikač i kabel.

2. Željezničke stanice i kolodvori

Hakeri mogu postaviti besplatno mjesto za punjenje na autobusnom kolodvoru ili željezničkoj postaji. Kada spojite telefon na USB priključak, osim što će se puniti, vaši podaci s telefona mogu biti kopirani.

Ako trebate napuniti telefon na javnom mjestu, najbolje je da priključite USB kabel u adapter od 110 volti ili da uložite u zaštitni uređaj koji sprječava kopiranje podataka s telefona.

3. Hoteli

Ni hotelski USB priključci za punjenje nisu najsigurniji. Hotelske sobe su također dostupne hakerima koji onda mogu kopirati podatke s telefona ili vam na telefonu instalirati zlonamjerne softvere bez vašeg znanja. 

4. Unajmljeni automobili

USB punjače danas je mogući pronaći svugdje pa i u automobilima. Umjesto da koristite javne USB punjače, preporučuje se da koristite adaptere s električnom utičnicom ili da imate sa sobom prijenosni punjač.

Vruće ideje za odmor prepun strasti: Pomaže i mokra majica
Vruće ideje za odmor prepun strasti: Pomaže i mokra majica

5. Turističke atrakcije

Kada vaš telefon 'umre' na odmoru, može biti primamljivo uključiti ga na neko od javnih mjesta za punjenje koja su dostupna svugdje. Gradovi koji su popularni za turiste imaju više takvih mjesta za punjenje pa je samim tim i opasnije puniti mobitel na tim mjestima. 

6. Trgovački centri

Korištenje USB punjača u trgovačkim centrima također nije sigurno. Hakeri se mogu preko USB punjača povezati s vašim telefonom i kopirati popis kontakata, e-poštu ili tekstualne poruke, glasovnu poštu, slike ili videozapise. Mogu kopirati i lozinke, bankovne podatke, osobne kontakte i druge podatke koji se nalaze na vašem telefonu. 

net.hr

7. Knjižnice

Iako se na prvu čine kao sigurno mjesto, ipak bi trebali izbjegavati priključivanje telefona u bilo koje USB punjače koji su izvan naše kontrole. S obzirom da ne možemo znati jesu li javna mjesta za punjenje ugrožena, bolje ih je izbjegavati kad god je to moguće.

Dva razloga zašto je obvezno oprati robu prije prvog nošenja
Dva razloga zašto je obvezno oprati robu prije prvog nošenja

8. Kafići

Stručnjaci za cybersecurity upozoravaju da hakeri instaliraju razne skrivene čitače i preuzimatelje između USB priključaka i izvora energije u kafićima, zračnim lukama, salonima i drugim javnim mjestima. Dakle, ako punite mobitel u kafiću dok pijete kavu, možda vam u međuvremenu netko krade identitet.

getdetached.com
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 68

VIDEO

Dnevni horoskop za ponedjeljak 15. srpnja: Ribe će otići frizeru, a Škorpion će imati ugodan dan
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za ponedjeljak 15. srpnja: Ribe će otići frizeru, a Škorpion će imati ugodan dan

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 15. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Dr. Penezić otkriva tko ima predispozicije za rak prostate
SVE O MUŠKIM BOLESTIMA

Dr. Penezić otkriva tko ima predispozicije za rak prostate

Mlađi muškarci su u većem riziku od raka testisa, rizik opada oko 40. godine. Rak prostate se sve češće otkriva, ali i sve uspješnije liječi. Odgovorno seksualno ponašanje također igra ulogu