Lifestyle

Komentari 3

Osim za okus jela, ružmarin je dobar za zdravlje i raspoloženje

Osim za okus jela, ružmarin je dobar za zdravlje i raspoloženje

Obično ga jedete kao začin u jelima ili eventualno kao dodatak čaju, no ružmarin je vrlo moćna biljka koja pomaže fizičkom i psihičkom zdravlju na brojne načine

Brojna istraživanja su pokazala da ružmarin nije samo začin, nego supernamirnica koja ima brojna ljekovita svojstva, piše MindBodyGreen.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kroz povijest ljudi su ružmarin koristili za osnaživanje pamćenja. Čak je i slavni Shakespeare pisao o njemu u Hamletu, kad Ofelija kaže: "Evo ružmarin, to je za spomen - molim vas, ljubavi moja, spomenite se". I danas se još smatra da ružmarin pomaže pamćenju, no pojedina istraživanja sugeriraju i da ima pozitivan učinak na bolje raspoloženje i razine stresa.

Za bolje raspoloženje

U studiji iz 2018. godine miševima u laboratoriju koji su bili pod kroničnim stresom dali su ekstrakt ružmarina i otkrili da ima antidepresivni učinak. Znanstvenici vjeruju da je razlog u činjenici što biljka ima antiupalna svojstva te je pomogla ublažiti upalne procese u regiji mozga hipokampusu i u crijevima. Iako još postoje istraživanja koja pokušavaju povezati zdravlje crijeva sa zdravljem mozga, čini se da dobro raspoloženje, optimizam i oštar um imaju veze sa zdravim mikrobiomom. Ružmarin također utječe na endokanabinoidni sustav.

Riječ je o glavnom regulatornom sustavu u našem tijelu i odgovoran je za način na koji živčane stanice komuniciraju. Regulira procese poput gladi, sna, upale, stresa, krvnog tlaka, metabolizma, tjelesne temperature i mnogih drugih. Ružmarin sadrži spoj koji veže receptore kanabinoida u tom sustavu. Iako još ne znamo kako ni zašto, čini se da to vezanje na receptore smanjuje utjecaj reakcije organizma na stres.

Kako koristiti ružmarin za bolji učinak

Kako bi konzumacija imala učinka na zdravlje, sigurno će vam trebati veće količine nego samo prstohvat uz večeru. Ako volite čaj, možete ga kušati u tom obliku, ali imajte na umu da je okus iznimno snažan i nije za svakoga. Esencijalna ulja ružmarina možete i njušiti, no ne treba ih uzimati oralno u visokim dozama.

Girl sniffing rosemary

Zato je ekstrakt ružmarina najučinkovitiji i najugodniji način za konzumaciju. Možete na tržištu pronaći brojne tonike i dodatke prehrani koji sadrže ružmarin, no pojedini stručnjaci ističu kako su u takvim proizvodima i drugi sastojci koje možda ne želite. MindBodyGreen je zato smislio vlastitu mješavinu koja će pozitivno utjecati na raspoloženje i zdravlje, a u kombinaciji s drugim prirodnim sastojcima koji mu ne mogu štetiti. Mješavina dolazi u obliku kapsula.  

- Ružmarin sadrži visoke doze mješavine antioksidansa kao što su karnozol, karnozna kiselina i rozmarinska, koji podržavaju integritet ostalih fitokanabinoida u formuli konoplje - pojašnjava dr. Robert Roundtree koji je osmišljavao formulu za ovu mješavinu. Kapsule su bez okusa, a uz ružmarin su koristili i sastavnice kanabisa koje ne sadrže psihoaktivni THC.

Najčitaniji članci