Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
38 komentara

Otac o fantomskoj trudnoći: Djevojka misli da sam ženskast

Sretan sam jer nisam nakon poroda obolio i od postporođajne depresije, rekao je Vaishag Vijay, danas ponosni otac petomjesečnog djeteta koji je prve simptome primijetio tijekom supruginog drugog tromjesečja

Foto: Dreamstime
38 komentara

Nekima može zvučati kao mit da muškarac prolazi simptome trudnoće, no za neke je očeve to, uglavnom neugodna, stvarnost. Jedan je otac tako nedavno podijelio svoju priču o groznim noćnim morama koje je proživljavao u vrijeme ženine trudnoće, a priznao je i da ga supruga još i danas zbog toga ismijava. 

ZDRAVA MAJKA I BEBA Najmanji rizici: Idealno vrijeme između trudnoća za sve majke

- Sretan sam jer nisam nakon poroda obolio i od postporođajne depresije - rekao je Vaishag Vijay za britanski portal Kidspot. Danas ponosan otac petomjesečnog djeteta priča kako je prve simptome primijetio tijekom supruginog drugog tromjesečja, kad je shvatio da mjesečari i da sanja vrlo 'životopisne snove', premda nikad prije u životu nije zapamtio niti jedan san.

Najgora mu je noćna mora iz tog perioda bila urušavanje stropa koji je bio iznad kreveta u kom je ležao, a kroz koji je izašlo milijun paukova.   

I iako su simptomi prošli s krajem trudnoće, supruga mu, kaže, i danas to zna spomenuti. 

- Žena Shivi mi se još ruga zbog simptoma fantomske trudnoće, iako i sama priznaje da ju je ponekad moje ponašanje usred noći znalo prestraviti - kaže Vaishag. 

Happy man kissing belly of his lovely pregnant wife standing in bedroom. | Autor:

Liječnici pretpostavljaju da je Vaishag bolovao od takozvanog Kuvada sindroma; kod žena pak postoji stanje koje se naziva pseudocyesis; od grčkih riječi pseudes = lažno; i kyesis = trudnoća, a podrazumijeva stanje u kojem žena koja nije trudna čvrsto vjeruje da će postati majka.

REALNOST BEZ ULJEPŠAVANJA Blogerica pokazala svoje tijelo 4 tjedna nakon poroda trojki

Muškarci koji boluju od Kuvada sindroma mogu iskusiti sve simptome trudnoće koje osjeća trudna žena; od (doduše manjeg) dobivanja na težini, povišenih razina ženskih hormona, jutarnjih mučnina, pa do problema sa spavanjem što je i najučestaliji simptom.   

I premda istraživanja potvrđuju da muškarci znaju prolaziti kroz simptome lažne ili 'fantomske' trudnoće, i to uglavnom u vrijeme trudnoća njihovih partnerica, ne zna se koliko je ta pojava česta, a razne su teorije i o tome zašto se to nekim muškarcima događa.

- Pretpostavljam da nitko ovaj sindrom neće shvatiti dovoljno ozbiljno sve dok se ne potvrdi da je riječ o nečem što nije tako rijetko. No neki muškarci možda to nikada ne spomenu. Ovakva bi stanja bila prije prepoznata, uvažena i manje čudna da pogađaju veći broj muškaraca - kaže Vijay, i dodaje da je 'pomalo frustrirajuće što ne priznaju svi ovaj problem, pa tako ni mnogi zdravstveni radnici'. 

SLALA MU MAILOVE Prijavio ženu (38) iz Otočca: Uporno je htjela intimnu vezu

- Ipak, vjerujem da je ono što sam ja prolazio samo kap u moru prema onome kroz što trudnice prolaze devet mjeseci - zaključuje.  

I u pravu je. Naime britanski znanstvenici koji su istraživali ovaj sindrom su kod nekih ispitanika čije su partnerice bile trudne uočili jutarnje mučnine, grčeve, bolove u leđima i nateknuti abdomen, a objasnili su da je riječ o fenomenu koji se zove Kuvada sindrom.

Foto: Dreamstime

I iako se žene često žale kako 'niti jedan muškarac ne može razumjeti kroz što one prolaze', Britanac Vijay nije jedini koji je iskusio neke od muka kakve žene iskuse kroz trudnoću. 

Iskustvo Amerikanca Mikea Dowdalla bilo je mnogo snažnije - on je prolazio kroz sve simptome kroz koje je prolazila njegova trudna djevojka Amanda. Empatičnog su Mikea 'zahvatile' i jutarnje mučnine, žudnje za određenim namirnicama, i napadaji vrućine, čak mu je stomak rastao gotovo proporcionalno rastu njezinog (samo je njegov bio nešto manji naravno).

- Nikad se u životu nisam tako loše osjećao - rekao je Mike koji je do Amandinog 33. tjedna dobio nevjerojatnih 13 kilograma. No umjesto zahvalnosti što na najjači mogući način s njom suosjeća, u to vrijeme svojoj djevojci i nije bio tako drag.

PREPOZNAJTE NA VRIJEME Jeste li u vezi sa sociopatom? Psiholog otkriva česte znakove

Mike, koji inače radi kao tatoo majstor, je nakon par tjedana neprestane mučnine odlučio posjetiti liječnika koji mu je dijagnosticirao 'težak oblik Kuvada sindroma'. 

153273109 | Autor: RTimages Foto: RTimages

 

- Mike je pomalo 'ženskast' oko svega - rekla je Amanda koju njegovo poistovjećivanje s njenim stanjem nije impresioniralo već ju je, štoviše, 'živciralo što ona brine za njega umjesto on o njoj'. 

Iako će se nekima Amandina reakcija možda učiniti hladnom ili 'nefer', njezino je mišljenje donekle na pragu onoga što i doktori misle. Liječnici koji su se bavili ovim sindromom smatraju da je on ili posljedica snažne anksioznosti zbog straha od očinstva, ili pak rezultat visoke doze ženskih hormona u tijelu budućeg oca.

I premda je njegov primjer drastičan, stručnjaci kažu kako sindrom u najekstremnijim slučajevima može uključivati i slične bolove tijekom ženinog poroda, krvarenje iz nosa, pa čak i postporođajnu depresiju kasnije. Ipak, na sreću očeva koji se susretnu sa sindromom (ali i njihovih partnerica), njihovi simptomi obično završe dolaskom djeteta. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message