Lifestyle

Komentari 1

Otkriće znanstvenika: Rajski plin uspješno liječi depresiju

Otkriće znanstvenika: Rajski plin uspješno liječi depresiju

Antidepresivi djeluju na način da povećavaju serotonin ili dopamin, a rajski plin djeluje na glutamat. Inače, smatra se da je depresija rezultat viška glutamata

Dušikov oksid, poznatiji pod nazivom rajski plin djeluje opuštajuće, smanjuje bol i otklanja strah.

Dostupan je i u Hrvatskoj, ali ga se često ne nudi. Stručnjaci još proučavaju njegove benefite, a tim Sveučilišta Washington iz SAD-a otkrio je kako može olakšati simptome depresije za samo dva sata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pilot-studija provedena nad 20 pacijenata koji nisu reagirali na 12 različitih antidepresiva, dokazala je da se simptomi depresije poboljšavaju liječenjem rajskim plinom.

Pacijenti su bili dobro nekoliko dana.

Antidepresivi djeluju na način da povećavaju serotonin ili dopamin, a rajski plin djeluje na glutamat. Inače, smatra se da je depresija rezultat viška glutamata.

Negativne učinke glutamata blokira i ketamin, ali također uzrokuje niz neugodnih nuspojava, uključujući halucinacije i poremećenje vida.

Rajski plin djeluje na glutamat, ali na drugačiji način, s manje nuspojava. 

Tijekom studije, objavljene u časopisu Biological Psychiatry, pacijenti su uzimali plin oko jedan sat, u dozama koju koriste i stomatolozi u Americi.

Jedan od tri pacijenata, odlično je reagirao na ovakvu terapiju. Simptomi su bili vidljivi za dva sata, a kod običnih antidepresiva treba dva mjeseca.

U Chicagu se provodi nova studija u kojoj će sudjelovati 200 ljudi, a ovakav proces ponavljat će jednom tjedno.

- Potvrdili smo da rajski plin ima antidepresivni učinak jer blokira glutamat - rekla je Carmine Pariante, profesorica s King's Collegea u Londonu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci