Lifestyle

Komentari 12

Otkrijte što je to 'erotski otisak' i koji ste od ukupno pet tipova

Otkrijte što je to 'erotski otisak' i koji ste od ukupno pet tipova

Postoji energičan, senzualan, seksualan, nastran i promjenjiv tip erotskog otiska. Na vama je da otkrijete koji ste tip i prema tome uskladite svoje i partnerove želje i potrebe

Što je erotski otisak?

Erotski otisak (ili Erotic Blueprint) teorija je koju je seksologinja Jaiya razvila tijekom svojih 20 godina rada s parovima koji su željeli bolje razumjeti sebe i svoje partnere kako bi mogli imati ispunjeniji seksualni život. To je teorija koja govori da svatko ima svoj erotski jezik i da vam poznavanje erotskog otiska može pomoći 'osnažiti da bolje komunicirate svoje potrebe kada su u pitanju intimnost i seks'.

POGLEDAJTE VIDEO: Činjenice o vođenju ljubavi

Ako znate svoj i partnerov erotski otisak, možete iskoristiti suosjećanje jedno prema drugome i bolje razumjeti što vam je potrebno za bolji seks, te naučiti zašto se oboje ponašate na način na koji se ponašate tijekom seksa.

Osim razumijevanja onoga što vas najviše uzbuđuje, svaka vrsta erotičnog otiska također ima 'aspekt sjene - koji vas može kočiti kada su u pitanju stvari koje vas uzbuđuju', navodi se na web stranici Erotic Blueprint. Što znači, vaš tip također može rasvijetliti ono što bi vas odbija (vrijedi napomenuti da je ova analogija 'kočnica' legitimna, a koriste je i drugi stručnjaci za seks kao što je Emily Nagoski).

Svatko ima jedan od ovih pet erotskih otisaka:

Ako osjećate da vam više tipova odgovara,  niste jedini. Puno ljudi je 'mješavina svih pet', u kojoj se pojavljuje primarni tip. Put do seksualnog zadovoljstva u konačnici je mješavina odnosa vašeg tijela i uma prema uključivanju svih 5 erotskih otisaka.

Koliko je važno znati svoj erotski otisak?

Naravno, možda imate nevjerojatan seks bez ove posebne etikete koju ćete staviti na sebe ili svog partnera – ali čini se da bi erotski otisci mogli poslužiti za poboljšanje seksualnog života većine ljudi.

Zanimljivo je da se erotski otisci ne razlikuju puno od ljubavnih jezika. Knjiga '5 ljubavnih jezika' od Garyja Chapmana je knjiga i teorija da svatko ima specifičan jezik ljubavi, a ti jezici su preferirani načini na koji dajete i primate ljubav.

To je u biti vodič za bolje razumijevanje ponašanja u vašem odnosu i ponašanja vašeg partnera kako biste oboje znali što učiniti da se oboje osjećate voljeno, i cijenjeno. Erotski otisci su, na neki način, verzija ljubavnih jezika samo u seksualnom smislu.

- Razumijevanje erotskog otiska vašeg partnera pomoći će vam da im pružite ono što mu treba i obrnuto - kaže Laurène Dorléac, izvršna direktorica i suosnivačica Climaxa, obrazovne video platforme koja pomaže ženama da bolje razumiju kako postići užitak.

- To će osigurati da oboje uživate i da ne završite s problemima koji vaš seksualni život mogu pretvoriti u dosadnu monotoniju. Da ne spominjemo, ako imate problema s izražavanjem onoga što želite ili trebate u krevetu, erotski otisci mogu poslužiti kao pokretač strukturiranog razgovora. Pravo poznavanje erotskog otiska pomoći će svakom paru da otvori razgovor, duboko shvati što funkcionira, a što ne, tempo kojim stvari mogu ići, ili čak stupanj kompatibilnosti s drugom osobom - kaže Dorléac.

Dodaje da to ne treba shvaćati previše ozbiljno - erotski otisci su ipak teorija, a ne znanstvena činjenica.

- U redu je ako se vaše osobnosti savršeno ne podudaraju! Uvijek postoji način da se pronađe zajednički jezik - kaže ona.

- Mislim da se erotski otisak razvija s vremenom, sa seksualnim iskustvima i vezama. Ne pripadate jednoj vrsti erotskog otiska. To stvarno ovisi o tome kako se osjećate, o vašoj razini povjerenja s partnerom i slično. Vaše želje mogu dramatično evoluirati s vremenom ili promjenom partnera - objasnila je Dorléac. 

Ako se pitate koji je vaš tip, i vi možete pristupiti kvizu o erotskom otisku na Erotic Blueprint stranici. Postoji osnovni kviz s 10 pitanja koji je besplatan ili dubinski kviz s 22 pitanja koji košta 17 dolara (111 kuna), ali ćete dobiti izvješće od 28 stranica koje će detaljno opisati sve što biste željeli znati o svojoj vrsti erotičnog otiska, piše Shaped.

Najčitaniji članci