Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Otkrila da ima autizam s 29: 'Bila sam potpuno izgubljena'

Otkrila da ima autizam s 29: 'Bila sam potpuno izgubljena'

U lipnju 2021. Savannah je dijagnosticiran autizam. Sve njezine borbe i ogorčenost su tada nestale jer je otkrila da ništa od toga nije njezina krivnja i da svi problemi nisu samo plod njezine mašte

VIDEO

Savannah, 29-godišnja mama koja se cijeli život osjećala kao da se ne uklapa, kao odrasla osoba odlučila se suočiti sa svojim demonima i otkriti zašto je tome tako. 

POGLEDAJTE VIDEO: Život s autizmom

Pokretanje videa...

01:22

Prošle godine joj je dijagnosticiran autizam što je za nju bilo poput novog rođenja. To joj je omogućilo da prihvati svoje jedinstvene kvalitete i dopusti da njeni brojni talenti procvjetaju.

- Ako ste me poznavali prije 2021., znali ste sasvim drugačiju verziju onoga tko sam danas - ispričala je.

Provodeći godine skrivajući sebe, svoje vrijednosti i talente, samo kako bi se uklopila u okolinu, Savannah je postala preplavljena depresijom, tjeskobom i perfekcionizmom. Izgubila je svoj identitet i sakrila svoje osobne atribute kako bi se prilagodila drugima.

Njezino putovanje samoidentifikacije počelo je pridruživanjem INFJ grupama na mreži, slušanjem Ted Talks-a, čitanjem istraživačkih članaka, gledanjem svjedočanstava na YouTubeu i testiranjem na autizam.

- Komunicirala sam na načine koji su se smatrali društveno prihvatljivim – kretala sam se kroz društvo poput kameleona u trgovini bojama, ali nikad nisam znala vlastitu boju jer sam se stalno prilagođavala drugima - ispričala je.

Savannah je tijekom svog odrastanja bila etiketirana za mnoge stvari, ali nikad za ono što je uistinu bila.

- Smatrali su me sramežljivom, introvertiranom, tihom, perfekcionistom, osjetljivom, ljudima ugodnom, emocionalnom, naivnom - rekla je.

'Naš Filip je autistično dijete. Smiješno mi je kad čujem da u lockdownu nekome fale kafići'
'Naš Filip je autistično dijete. Smiješno mi je kad čujem da u lockdownu nekome fale kafići'

Izvana je sudjelovala u raznim aktivnostima poput natjecanja u ljepoti, navijanjem, plesom... Također je bila jedan od kapetana navijačke ekipe. U srednjoj školi je imala izvrsne ocjene, a diplomirala je sa 17 godina sprema otići na fakultet.

- Izvana, bila sam nezaustavljiva, dobro odgojena i uspješna sa usađenim integritetom. Moj unutarnji svijet je bila potpuno drugačija priča - rekla je.

Iznutra je bila izgubljena, nesigurna i krhka, te je 'bježala' u vanjski svijet u kojem je sve funkcioniralo, iako ne onako kako je osjećala da bi trebalo biti. Vodila se je mislima kako 'nitko zapravo ne zna tko ili što bi trebali biti, pa je najbolje 'letjeti ispod radara' u ovom velikom svijetu'.

Nakon niza stresnih događaja na fakultetu, Savannah je odustala, samo da bi ponovno pokušala i uspjela završiti fakultet. Sretno se udala i 2016. godine je dobila kćer Auroru.

Kako se s bebom nije bilo lako stopiti se s drugim ljudima, odlučila je da je vrijeme da prigrli sebe i otkrila da su znakovi njezine borbe povezani s autističnim izgaranjem.

Kada je došlo vrijeme da se otvori svom suprugu, Savannah je bila zabrinuta, ali je shvatila da je potrebno puno više od njezinih strahova da bi ga iznenadila. 

Roni s mislima na autističnu kćer Sašu: 'Ona mi je motiv za pomicanje vlastitih granica!'
Roni s mislima na autističnu kćer Sašu: 'Ona mi je motiv za pomicanje vlastitih granica!'

- Nakon svega što sam mu rekla, čovjek bi očekivao barem malo iznenađenja, ali on kakav je, od nekoliko riječi, rekao mi je nešto poput: 'Ima smisla' - Savanah je opisala kako je njezin muž reagirao na njezino otkriće.

U lipnju 2021. Savannahi je dijagnosticiran autizam. Sve njezine borbe i ogorčenost su nestale kad je otkrila da ništa od toga nije njezina krivnja i da njezini problemi s okolinom nisu samo proizvod njezine mašte. U prvom koraku je trebalo osvijestiti to da ima autizma, a drugi je bio prihvaćanje kako bi napokon imala mira sama sa sobom. 

Nakon što je otkrila svoj pravi identitet, sve joj je u životu postalo puno lakše. Njezina strast za umjetnošću, glazbom i književnošću ju je preplavila i uspjela se povezati s ljudima na drugačiji način. 

Postavljanje dijagnoze joj je omogućilo da počne živjeti onako kako je ona željela i da samu sebe u potpunosti prihvati piše Brightside. Više nije bila rastrgana osoba, ona je autistična žena koja je pronašla svoj put unatoč brojnim preprekama i to je ono što je stvarno važno u životu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'