Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Otkrile tajnu: Žene u Italiji su vitke iako jedu puno tjestenine

Otkrile tajnu: Žene u Italiji su vitke iako jedu puno tjestenine

Iako im se prehrana uvelike bazira na ugljikohidratima, među Talijanima nikad nije bilo velikih problema s pretilosti - samo devet posto populacije ima problem s debljinom

VIDEO

Neke od najzgodnijih žena dolaze baš s tog područja, a dovoljno je spomenuti  Monicu Bellucci, Sophiju Loren, Ginu Lollobrigidu, Ornellu Muti, Annu Magnani, Claudiju Cardinale, itd.

Prema statistikama, čini se kako bez obzira na sladoled, pizzu i tjesteninu većina stanovništva Apeninskog poluotoka vodi zdrav i izbalansiran život.

Koliko obroka dnevno zapravo treba jesti za vitkost i zdravlje
Koliko obroka dnevno zapravo treba jesti za vitkost i zdravlje

Evo prema kojim se pravilima vode neke od najzgodnijih signora i signorina:

1. Balans i manje porcije 

Talijani jedu češće, ali manje. Isto tako, ne vode previše računa o kalorijama, već prestaju jesti u trenutku kada su siti i kad imaju prostora još samo za jednu kavu. Treba napomenuti da je u njihovim jelima uvijek savršen balans svega: koliko masti, koliko ugljikohidrata, škroba, proteina, a posebno izbjegavaju konzumiranje crvenog mesa.

2. Samo je jedno ulje – maslinovo

Maslinovo ulje s razlogom ima reputaciju zlatne tekućine, a sastavni je, ako ne i osnovni dio svakog talijanskog jela.

Talijani ga koriste za salate, umake,, pri prženju i skoro je nemoguće zamisliti talijansku kuhinju bez njega.Poznato je i da je maslinovo ulje bogato dobrim mastima.

3. Što više svježe, sirove hrane

Ovo se posebno odnosi na jug Italije, egzotičnu Siciliju gdje je svako jelo obogaćeno rajčicama, povrćem, artičokama, začinima i limunom. Tjestenina se poslužuje s malo maslinovog ulja, domaćim umakom od rajčice i origanom, a uvijek je servirana u malim porcijama.

4. Šetnje

Talijani su fizički aktivan narod i znaju koliko je važno šetati. Skoknite do omiljenog trga ili samo šetajte ulicama svog grada, kraj rijeke, po po nekom parku ili centru. Ljeti veliki broj Talijana ima običaj za vikend otići na kratki odmor do nekog jezera ili sela, u prirodu.

Kad se probudi, Jennifer popije čašu tople vode s limunom...
Kad se probudi, Jennifer popije čašu tople vode s limunom...

5. Manje porcije za doručak

Doručak se ne preskače, ali za razliku od mnogih drugih Europljana, Talijani za doručak jedu malo.

6. Bez gaziranih pića

Isto tako, izbjegavaju bilo kakve gazirane napitke, a u obzir eventualno dolazi gazirana voda. Ledeni čaj i smoothie isto nisu uobičajeni. 

7. Junk hrana? Grijeh!

Ako ste nekad ušli u klasičan talijanski supermarket, sigurno ste primijetili da je dio sa grickalicama i gaziranim pićima prilično malen. Talijani rijetko kad grickaju ili jedu zloglasnu junk hranu. Generalno, u toj zemlji skoro nitko poslije večere ne jede.

Mozzarella pred spavanje dok se gleda serija ili neki film? Naravno da ne! Ako žele prezalogajiti nešto između glavnih obroka, to je onda uglavnom voće – ili dobar kolač!

 

8. Pizza nije za svaki dan

 Pizza je vrsta hrane koju jedete ako izađete subotom ili nedjeljom u grad s društvom, a baš Talijani najviše vole pizze bogate raznim vrstama sira i povrćem, s malo kalorija i puno hranjivih sastojaka i vlakana.

9. Lagana večera

Posljednji je obrok kod Talijana uglavnom neko lagano jelo (ako ne idete s prijateljima van). Tipična večera uključuje juhu (minestrone) i manju porcije paste servirane uz malu porciju sira i povrća.

Slasni afrodizijački recepti iz srca Stona koji će ga osvojiti
Slasni afrodizijački recepti iz srca Stona koji će ga osvojiti

10. Nema dijete

Talijani kao nacija nisu skloni dijetama i manijakalnom vježbanju. Želite smršaviti? Izbjegavajte prženu hranu i teške umake zamijenite sa domaćim umakom od rajčice i povrćem.

I posljednje i najvažnije: Jedite bez grižnje savjesti i uživajte u životu!

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku