Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Otrovne veze: Nitko nije imun, a najskloniji su idealisti ljubavi

Otrovne veze: Nitko nije imun, a najskloniji su idealisti ljubavi
1

Stalni "krugovi boli": Ako mislite da možete promijeniti "lošeg" dečka i kako ljubav pobjeđuje sve, magnet ste za ljude otrovnih osobnosti, upozoravaju psiholozi

VIDEO

Nitko nije imun na tzv. otrovne ljude. Čak i ako ste talentirani pijanist, vrhunski liječnik ili dobroćudna odgojiteljica, ne naučite li prepoznati znakove opasnosti, teško ćete izbjeći otrovnu vezu, kaže psihologinja i stručnjakinja za veze Kristina Marchant. 

Nezdrave odnose ona naziva “krugovima boli”, a kao primjere navodi veze u kojima se jedan od partnera osjeća iznevjereno, odbačeno, maltretirano ili zapostavljeno. 

Vrti li se sve oko partnerovih želja i potreba, a vaši su osjećaji i osobnost potisnuti u “podzemlje”, ne trošite beskrajnu energiju na uzaludan pokušaj mijenjanja te osobe. 

- Mislite li da možete promijeniti ‘lošeg’ dečka ili vam je žao osobe koju viđate te smatrate da ljubav pobjeđuje sve, magnet ste za ljude otrovnih osobnosti; oni se ‘lijepe’ za ljubavne idealiste. Zato je najvažnije da vam očekivanja budu realistična - objašnjava dr. Lillian Glass, autorica priručnika “Otrovni ljudi”. Čini li vam se da je novi partner apsolutno savršen, također dobro izoštrite sva osjetila, osobito ako ste u ranjivoj fazi. 

Slatke riječi, oboružavajući šarm, pretjerano zaštitničko ponašanje i neprestano obasipanje darovima mogu prikrivati nesigurnu ili nezdravu osobnost. 

- No uzrok otrovne veze može biti i situacija koja sprečava razvoj kvalitetnog odnosa poput, primjerice, odnosa ‘prijatelja s povlasticama’ - ističe psihologinja Marchant.

Izvrtanje riječi

Upozori li vas partner da nije za vezu ili da voli kockanje te često završava u dugu, vjerujte mu i ne pokušavajte izvrnuti situaciju. 

Istražite situaciju

Kaže li nešto “beskrajno pogrešno”, upustite se u ispitivanje: “Oprosti, nisam čula što si rekao” ili “Što si time točno mislila?”. 

Skrivena pitanja 

Zaprepasti li vas razmišljanjima, recite: “Neki bi to smatrali pogrešnim” ili “Kako bi reagirala da ti netko kaže da si u krivu?”.   

Štetne pohvale 

Prividni komplimenti poput: “Odlično igraš košarku s obzirom na to da si žensko” i uvrede zaokružene sa: “Šalim se!”, zovu na oprez. 

Oprezno pričanje

Pričanje “u petoj brzini” i ponavljanje dijela vaše rečenice prije odgovora, kao da smišlja ispriku, mogu biti znak otrovne osobnosti. 

I tijelo govori

Otrovni se odnos reflektira na izgled partnera koji pati, a negativni se osjećaji mogu pročitati s lica ili čak i iz držanja tijela. 

"Jesi li dobro?"

Primijetite li da vas prijatelji ili poznanici sve češće pitaju: “Djeluješ uznemireno. Jesi li dobro?”, vrijeme je da malo razmislite.

Sva lica trovača

U brizi da ne povrijede osjećaje otrovnog partnera, mnoge žene zapostavljaju vlastite emocionalne potrebe. Tako često završavaju iskorišteno, povrijeđeno i nesretno a da toga nisu ni svjesne, kaže dr. Lillian Glass. 

No otrovni muškarci imaju mnogo lica koja je moguće razotkriti već u najranijoj fazi veze, tvrdi. Jedno od njihovih tipičnih ponašanja je isticanje povlaštenosti. Ističe li stalno vlastite (nerealne) doprinose vezi, a oštro kritizira partneričine smatrajući da zaslužuje neprekidnu zahvalnost za “požrtvovnost”, to je ljubavno poglavlje koje se bez zavaravanja preporučuje što prije zatvoriti. 

Otrovni su muškarci također često “stručnjaci za sve” ili su “uvijek u pravu”. Zrači li arogantnom superiornošću, objašnjava li stvari kao da se ona nije sposobna brinuti za sebe te smatra li da je njezino mišljenje nevažno, odnosno, suvišno, također je “toksičan materijal” za vezu. No jedna od najkritičnijih situacija je ona “apsolutne kontrole”. Partner koji neumorno nastoji kontrolirati svaki aspekt partneričina života – od toga što radi, kamo se kreće, s kim se druži i dokad negdje ostaje, neovisno o tome koliko to ona snažno željela, on se neće promijeniti, tvrde psiholozi. 

Gospodin "osjećajan"

Kad je riječ o povredi njegovih osjećaja, plače kao dijete jer je “u doticaju s vlastitim osjećajima”. No ako je riječ o partnerici, možda će reći prave riječi, no neće djelovati previše zainteresirano.

Šarmantni igrač 

Šarmira nevjerojatnom pažnjom i razoružava ljubavnim vještinama, no nakon što interes oslabi, djeluje hladno i pogledom “proždire” druge žene. Nikad niste sigurni je li vjeran. Nesposoban je za duboku emotivnu povezanost jer su mu žene tek “igračke”.

Vječna žrtva

On je žrtva žena. Sve njegove bivše veze završile su zbog ispada zahtjevnih i pretjerano kontrolirajućih partnerica koje su ga “gušile”. Stoga su njegovu prevaru skrivile same. Trenutačnu partnericu vidi samo kao još jednu predstavnicu žena, koje su bez iznimke “loše”.

Velikodušni sebičnjak

Povremenom velikodušnošću dokazuje sebi da je “dobra osoba”. Slavi vlastite doprinose vezi, a partnericu optužuje za sebičnost i nezahvalnost. Zahtijeva neprestano hvaljenje i priznanja. Na najmanju kritiku ili prigovor da misli samo na sebe postaje gnjevan.

Proračunati manipulator

Zna se podvući pod kožu, a specijalnost mu je “tiha” psihološka manipulacija. Smiren je i “pod kontrolom”, a mentalnu superiornost nameće staloženim glasom. Često imitira ili ironično ismijava, a i najobičniji razgovor ne može proći bez pasivne agresije. 

Slatkorječivi narcis

U javnosti slatkorječiv i samouvjeren, u vezi samodovoljan i “bez mane”. Ne podnosi neslaganje i kritike, a za pogreške okrivljava druge. Sam je sebi na prvome mjestu i smatra da je vrijedan divljenja.

Nasilni "zaštitnik"

Smatra se “snažnim zaštitnikom” te da su sve žene podređene muškarcima. Njihova je uloga ugađanje partneru, a funkcija je “pravog” muškarca beskompromisno održavanje “reda u kući”. Što se više osjeća bezvrijednim u životu, to više nastoji dominirati u vezi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac
KAŽU ZVIJEZDE...

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac

Pročitajte dnevni horoskop za petak 3. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu