Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Otvarač na limenci ima rupu, a znate li čemu može poslužiti? Korisnija je nego možda mislite

Otvarač na limenci ima rupu, a znate li čemu može poslužiti? Korisnija je nego možda mislite

Za limenke iz kakvih danas pijemo zaslužan je američki inženjer Ermal C. Fraze. On je 1963. godine patentirao svoju ideju za otvaranje limenke, tzv. otvaranje na povlačenje

Ta rupa na otvaraču limenke soka može poslužiti za držanje slamke na mjestu čime je ispijanje tekućine lakše. Bolje je sok iz limenke popiti pomoću slamke nego stavljati usta direktno na nju.

Naime, otvor za ispijanje na limenci može biti jako prljav, prepun bakterija i virusa, jer tko zna gdje je ta limenka sve bila dok nije došla do vas. 

Pogledajte kako staviti slamku u otvor otvarača na limenci:

Za limenke iz kakvih danas pijemo zaslužan je američki inženjer Ermal C. Fraze. On je 1963. godine patentirao svoju ideju za otvaranje limenke, tzv. otvaranje na povlačenje. 

Trikovi kako očistiti kuhinjske daske - drvene i one plastične
Trikovi kako očistiti kuhinjske daske - drvene i one plastične

Prije njegovog izuma limenke sa napitcima su se otvarale posebnim otvaračem koji je on jednog dana 1959. godine zaboravio kod kuće pa je limenku jedva otvorio. Tada mu je sinulo da bi se trebale otvarati jednostavnije, a ne ovisiti o zasebnom otvaraču. I uspio je u tome.

Prve slamke bile su od trske

Slamke su još davno, prije više od 6000 godina, koristili stari Sumerani kada su zajedno ispijali piće iz zajedničke posude. Njihove slamke bile su dugačke i načinjene od trske.

Za sličan dizajn kakav poznajemo danas zaslužan je Amerikanac Marvin Chester Stone. Najprije je eksperimentirao jednom vrstom trave, ali ta slamka je bila nestabilna i ostavljala je okus trave u piću i talog. Potom je u ruke uzeo papir, zapravo traku papira koju je omotavao oko olovke, zalijepio i olovku izvukao.

Uređujete dom? Ove greške ne radite kad kupujete materijal
Uređujete dom? Ove greške ne radite kad kupujete materijal

Ali i tu je postojao problem jer papir i tekućina ne idu zajedno pa je papirnatu slamku dodatno obložio papirom. Ideju je patentirao 1888. godine i krenuo s proizvodnjom. Slamke su bile dugačke 22 centimetra.