Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Ova hrana može trajati dulje od preporučenog roka trajanja

Ova hrana može trajati dulje od preporučenog roka trajanja
7

Posljednja stvar koju želite je bacati hranu. Dobra je vijest da zapravo neke namirnice mogu trajati dulje od navedenog roka trajanja. No ako je izgled, miris ili okus hrane promijenjen nemojte riskirati i pojesti ju

VIDEO

Dobra vijest je da neka hrana zapravo može trajati duže od preporučenog roka trajanja. Mnogi datumi na hrani odnose se na kvalitetu, a ne na sigurnost - ali važno je uvijek donijeti najbolju prosudbu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Fit žena 01:16

Ako hrana ne izgleda dobro, loše miriše ili ima čudan okus, najbolje je baciti je i ne riskirati da pojedete nešto što je pokvareno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Što jesti za produktivan dan? Ovu hranu birajte za doručak
Što jesti za  produktivan dan? Ovu hranu birajte za doručak

15 namirnica koje još mogu biti dobre i nakon isteka preporučenog roka trajanja:

Kruh

Kruh će općenito postati ustajao nakon isteka roka trajanja, ali je i dalje siguran za jelo. Želite li mu još dulje produžiti vijek trajanja, čuvajte ga u hladnjaku ili zamrzivaču. Ako uočite komadiće plijesni, bacite ga.

Konzervirana hrana

Većina konzervirane hrane može u kuhinjskim ormarićima ili smočnici stajati jako dugo. Konzervirana roba trajat će godinama sve dok je u dobrom stanju. To znači da smije imati udubljenja, hrđe ili oteklina.

Čokolada

Čokolada je sigurna za jelo oko dvije godine ako se ne otvori. Nakon otvaranja, tamna, mliječna i bijela čokolada sigurne su za jelo u roku od godinu dana od kupnje.

Birajte sezonsko voće i povrće! Tu je popis i recepti za sve njih, od slanih jela do finih deserta
Birajte sezonsko voće i povrće! Tu je popis i recepti za sve njih, od slanih jela do finih deserta

Jaja

Nakon što jaja donesete kući i stavite ih u hladnjak, ona će trajati 3 do 5 tjedana. Rok trajanja obično ističe tijekom tog vremena, ali mogu biti sigurna za jelo i upotrebu u receptima.

Smrznuta hrana

Bakterije koje uzrokuju trovanje hranom ne rastu u zamrzivaču, pa je bez obzira na to koliko je dugo hrana bila zamrznuta, sigurna za jelo. Međutim, hrana koja je bila pohranjena u zamrzivaču dulje vrijeme može izgubiti kvalitetu, što znači da može biti suha i možda neće imati tako dobar okus kao nedavno zamrznuta hrana. 

Tvrdi sirevi i polumeki sirevi

Tvrdi sirevi i polumeki sirevi mogu trajati šest mjeseci neotvoreni u hladnjaku i obično oko mjesec dana nakon otvaranja. Prema klinici Mayo, plijesan općenito ne može prodrijeti daleko u tvrde i polumeke sireve, ali ako se to dogodi, možete je jednostavno odrezati nožem i uživati u ostatku omiljenog komada sira.

Med

Medu nikada ne ističe rok trajanja, ali najbolje ga je iskoristiti unutar dvije godine kako biste osigurali najbolju kvalitetu.

Džemovi i želei

Ako su sendviči od džema vaš omiljen obrok, onda je ovo dobra vijest jer džemovi i želei mogu trajati do godinu dana u smočnici ako ostanu neotvoreni, i šest mjeseci u hladnjaku nakon otvaranja.

Kečap

Kečap je vjerojatno najpopularniji, a vremenski okvir je za neotvoreni kečap godinu dana u smočnici, a nakon otvaranja treba ga čuvati u hladnjaku i potrošiti u roku od šest mjeseci.

Marinara umak

Marinara umak izuzetno je kiseo i ta kiselost pomaže u zaštiti umaka od rajčice od nakupljanja kvarnih bakterija, što u konačnici produljuje trajanje umaka mjesecima nakon isteka roka trajanja, pa čak i tjednima nakon što otvorite staklenku. Dobro pravilo je upotrijebiti neotvorenu staklenku marinara umaka u roku od jedne godine od isteka roka trajanja.

Mlijeko

Iako ne postoje određene preporuke, većina istraživanja sugerira da sve dok je mlijeko pravilno skladišteno, neotvoreno mlijeko općenito ostaje dobro 5 do 7 dana nakon navedenog datuma, dok otvoreno mlijeko traje najmanje 2 do 3 dana nakon tog datuma.

Pakirana hrana

Popularna zapakirana hrana poput žitarica, kolačića, krekera, granola, tjestenine, čipsa i riže bit će sigurna za jelo neko vrijeme nakon roka trajanja. Međutim, s vremenom će postati ustajala ili će razviti neugodan okus i neće biti svježa kao nova kutija. Znat ćete je li izgubila kvalitetu kada otvorite pakiranje i kušate malo.

Zašto je čokolada neodoljiva? Jedna stvar igra važnu ulogu
Zašto je čokolada neodoljiva? Jedna stvar igra važnu ulogu

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija glavna je namirnica u smočnici i to s dobrim razlogom - traje praktički 'zauvijek'. Zbog dodatka konzervansa i stabilizatora, komercijalni maslac od kikirikija može trajati 6 do 24 mjeseca ako se ostavi neotvoren ili 2 do 3 mjeseca kada se otvori. Ako ga stavite u hladnjak, možete mu produžiti rok trajanja i nakon toga. Međutim, prirodni maslac od kikirikija - bez upotrebe aditiva, konzervansa i stabilizatora - može trajati nekoliko mjeseci u smočnici neotvoren, ili do mjesec dana kada se otvori.

Šećer

Šećeru tehnički nikad ne ističe rok trajanja. Međutim, za najbolju kvalitetu, trebali biste iskoristiti vreću šećera u roku od dvije godine.

Jogurt

Općenito, jogurt može biti dobar i do 1 do 2 tjedna nakon isteka roka trajanja, pa ako je šalici jogurta istekao rok, dobro je napraviti test kušanja prije uživanja u zdjelici, donosi MSN.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi