Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Što jesti za produktivan dan? Ovu hranu birajte za doručak

Što jesti za  produktivan dan? Ovu hranu birajte za doručak

Mnogi ponavljaju kako je doručak najvažniji obrok u danu koji će vam pružiti nutrijente i energiju kako biste uspješno prebrodili još jedan dan. Zato valja znati što jesti da povećate svoj potencijal

VIDEO

Pritom možete koristiti obilje supernamirnica, odnosno prehrambenih proizvoda bogatih hranjivim tvarima koje sadrže niz vitamina, minerala i spojeva. To je izvrstan način da započnete dan jer doručak kao prvi obrok nadoknađuje glukozu koju ste potrošili tijekom noći, doprinosi dnevnoj potrebi za kalorijama i hranjivim tvarima, a povoljno djeluje na mentalno i fizičko zdravlje.

POGLEDAJTE VIDEO: Sezonska superhrana

Pokretanje videa...

01:11

Doručak je obrok u kojem se obično uživa s raznim slatkim i slanim namirnicama. Dok neki mogu uživati u vegetarijanskom omletu sa sirom i tostom, drugi će radije izabrati zdjelu zobenih pahuljica s orašastim plodovima i bobičastim voćem. Oni koji su često u pokretu mogu se odlučiti za lagani doručak pogodan za putovanje dok žure van, poput proteinske pločice i banane. Međutim, nisu svi obroci za doručak jednako pripremljeni, a hrana s kojom započinjete dan može utjecati na vaš apetit, energiju, pa čak i koncentraciju tijekom ostatka dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako superhrana tehnički nije regulirani pojam, često se koristi za opisivanje hrane prepune vrijednih nutrijenata koji doprinose zdravlju. Neke od hranjivih tvari koje se najčešće nalaze u superhrani uključuju antioksidanse, vlakna i korisne masti poput omega-3 masnih kiselina. Budući da ovi sastojci superhrane mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje, uključivanje jedne ili više vrsta superhrane za doručak moglo bi vas pripremiti za produktivan dan.

Otkrivamo tajne superhrane: Od praha raznih biljaka i voća do ljekovitog manuka meda
Otkrivamo tajne superhrane: Od praha raznih biljaka i voća do ljekovitog manuka meda

Neke od tih namirnica poboljšavaju rad mozga, druge pomažu kod bolje koncentracije, a treće su pak poznate po tome što potiču sitost i omogućuju zdrav gubitak viška kilograma. Da biste se pripremili za najproduktivniji dan ikad, EatThis donosi devet prijedloga superhrane koju možete uključiti u doručak.

1. Zobena kaša

Postoji dobar razlog zašto se zobena kaša smatra najboljim doručkom. Kako god je pripremali, zobena kaša može se pohvaliti širokim izborom hranjivih tvari koje mogu poboljšati cjelokupno zdravlje i čak vam pomoći da imate bolji dan.

Zob je izvor topivih vlakana, koja mogu pomoći u snižavanju kolesterola u krvi, a također je nevjerojatno zasitna. Ako ste zbog napadaja gladi tijekom jutra često imali problema s koncentracijom na poslu, doručak bogatiji vlaknima mogao bi eliminirati ovu smetnju. Pripremite zobene pahuljice namočivši ih u mlijeku preko noći za brzi obrok ujutro, dodajte ih u smoothie ili uživajte u vrućoj kaši s malo mlijeka i bobičastog voća.

Supernamirnica: Tigrovi oraščići poboljšavaju probavu i imunitet
Supernamirnica: Tigrovi oraščići poboljšavaju probavu i imunitet

2. Jaja

Prepuna proteina, jaja također pomažu u stvaranju osjećaja sitosti. Za one koji su navikli doručkovati krišku tosta ili zdjelu žitarica, vjerojatno ćete osjetiti glad ubrzo nakon završetka obroka. To bi vas moglo odvratiti od zadataka kojima se bavite i čak utjecati na razinu energije.

Ako dodate jaja u doručak napravit ćete zasitniji obrok koji također pomaže u održavanju razine energije. Zapravo, jedna je studija primijetila da su pojedinci koji su doručkovali jaja manje gladni od onih koji su doručkovali mekinje. Osim toga, jaja sadrže lutein, antioksidans koji pomaže zdravlju vida. Povećana sitost, antioksidativna svojstva i svestranost samo su neki od razloga zašto uživati u jajima za doručak. Tvrdo kuhana, kajgana i pržena jaja mogu se pripremati na različite načine.

Ovo su najbolji proizvodi za imunitet!
Ovo su najbolji proizvodi za imunitet!

3. Bobičasto voće

Bilo da ste ih dodali u smoothie za doručak, u zobene pahuljice ili kao prilog tostu s avokadom, bobičasto voće svih vrsta prepuno je vrijednih nutrijenata. Vlakna, antioksidansi i mnoštvo vitamina i minerala razlog su zašto se bobičasto voće može smatrati superhranom.

Samo jedna šalica bobičastog voća sadrži manje od 100 kalorija i oko četiri do osam grama vlakana, ovisno o vrsti. To bobičasto voće čini relativno niskokaloričnom hranom s impresivnom zasitnošću zahvaljujući vlaknima. Još važnije, bobičasto voće sadrži niz fitonutrijenata koji pomažu u nekoliko zdravstvenih stanja. Antocijanini su jedan od fitonutrijenata koji se nalaze u bobicama za koje se smatra da štite mozak od mentalnog pada, upala tjelesnih organa, a usto imaju antikancerogena svojstva.

Ovih 10 supernamirnica bi svi trebali uvrstiti u prehranu: Odlične su za zdravlje i imunitet
Ovih 10 supernamirnica bi svi trebali uvrstiti u prehranu: Odlične su za zdravlje i imunitet

4. Grčki jogurt

Sličan zobenim pahuljicama, grčki jogurt je nevjerojatno svestran u slatkim i slanim kombinacijama i može biti jednostavan sastojak za doručak. U usporedbi s tradicionalnim jogurtom, grčki je jogurt poznat po visokom sadržaju proteina. Ova zasitna hranjiva tvar omogućuje mu da bude zasitna hrana prepuna važnih mikronutrijenata.

Greek yogurt in a glass jars

Osim vitamina i minerala, grčki jogurt također sadrži probiotike, zdrave bakterije koje žive u crijevima i podržavaju zdravlje probavnog sustava. Istraživanja pokazuju da probiotici također mogu poboljšati mentalne funkcije. Grčki jogurt možete pomiješati sa zobenim pahuljicama i ostaviti u hladnjaku tijekom noći za kremasti doručak ili ga dodati u smoothie te pripremiti kao parfe s bobičastim voćem i nasjeckanim orašastim plodovima.

Superhrana: Ova namirnica je zdravija i nutricionistički mnogo vrjednija od svih drugih žitarica
Superhrana: Ova namirnica je zdravija i nutricionistički mnogo vrjednija od svih drugih žitarica

5. Sjemenke lana

Blago orašastog okusa, sjemenke lana pune su hranjivih tvari, uključujući esencijalne omega-3 masti. Smatra se da ova specifična vrsta masti blagotvorno djeluje na mentalno zdravlje s antidepresivnim i anti-anksioznim učincima.

Omega-3 masti također imaju protuupalna svojstva i mogu smanjiti mentalno propadanje koje često dolazi sa starenjem. Osim što sadrže zdrave masti, sjemenke lana također sadrže vlakna i proteine, dva zasitna sastojka. Jednostavno pospite sjemenke po zobi ili jogurtu ili ih dodajte u smoothie.

Tjeskobni ste? Onda u prehranu uvedite više ovih pet namirnica
Tjeskobni ste? Onda u prehranu uvedite više ovih pet namirnica

6. Integralni tost

Još jedan izvor vlakana je kruh od cjelovitih žitarica. Zbog njega je doručak zasitniji, a vi ste manje gladni. Hrana od cjelovitih žitarica sporije se razgrađuje u tijelu, što dovodi do postupnog otpuštanja šećera u krvotok.

Ovo također može poboljšati razinu glukoze u krvi nakon obroka, što bi moglo potaknuti energiju i raspoloženje tijekom dana. Uz mnoštvo prednosti, tost od cjelovitih žitarica hranjiv je i jednostavan sastojak za doručak. Premažite ga omiljenim maslacem od orašastih plodova ili poslužite kao prilog jajima.

Ojačajte svoj imunitet: Klonite se stresa, prženog i masnog, a više vremena provodite vani
Ojačajte svoj imunitet: Klonite se stresa, prženog i masnog, a više vremena provodite vani

7. Avokado

Vidjeli ste ga na svakom jelovniku za užinu u posljednjih nekoliko godina, a tost s avokadom postao je popularan iz dobrih razloga. Avokado sadrži zdrave masti i nešto proteina, što bi moglo pridonijeti sitosti za doručak. Ovaj svestrani sastojak također je izvor kalija, neophodnog hranjivog sastojka.

Kalij pomaže u održavanju ravnoteže tekućine u tijelu i može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Dodajte malo avokada u svoj miješani smoothie ili ga namažite na tost.

8. Svježi sir

Slično grčkom jogurtu, svježi sir također je prepun proteina i vrijednih nutrijenata. Sadržaj proteina pomaže u osjećaju sitosti.

Svježi sir također sadrži selen, antioksidans koji štiti zdravlje vaših stanica te smanjuje otpornost na inzulin, stanje koje može dovesti do povišene glukoze u krvi i potencijalnog predijabetesa i dijabetesa. Svježi sir možete koristiti umjesto jogurta u parfeu, kombinirati ga s avokadom i namazati preko tosta ili ga umiješati u tijesto za palačinke.

Zimska superhrana: Cvjetača, citrusi, kupus, repa ili čičoka
Zimska superhrana: Cvjetača, citrusi, kupus, repa ili čičoka

9. Maslaci od orašastih plodova

Orašasti plodovi poznati su po sadržaju zdravih masnoća, antioksidansa i proteina. Znanstvene studije također pokazuju povoljan učinak orašastih plodova na zdravlje mozga i srca, a maslaci od orašastih plodova izvrstan su način da ih uključite u jelovnik.

Pritom nije važno je li riječ o maslacu od kikirikija, badema ili indijskih oraščića. Osim toga, orašidi mogu povećati osjećaj sitosti i unos hranjivih tvari za doručak. Namažite malo omiljenog maslaca od orašastih plodova na tost od cjelovitih žitarica ili dodajte žlicu u zobene pahuljice i smoothije. Možete čak i umiješati maslac od orašastih plodova u svoj omiljeni kruh ili tijesto za palačinke prije pečenja.

Superhrana u studenom: Nar, cvjetača, poriluk i bundeva
Superhrana u studenom: Nar, cvjetača, poriluk i bundeva
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...