Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
86 komentara

Ovaj vitamin će vam pomoći da se sjetite onoga što ste sanjali

Svi se katkad probudimo znajući da smo sanjali nešto živopisno i intrigantno, ali toga se ujutro sjećamo u tragovima. Znanstvenici vjeruju da su otkrili koji vitamin pomaže da se snovi upamte

Thinkstock
Foto: Thinkstock
86 komentara

U članku objavljenom u časopisu Perceptual and Motor Skills znanstvenici su objavili da su sanjari koji su uzimali visoke doze vitamina B6 prije odlaska u krevet svoje snove bolje zapamtili. U istraživanju sveučilišta u Adelaideu sudjelovalo je 100 ljudi. Pola ih je prije spavanja dobilo 240mg vitamina B6 pet dana zaredom, a pola placebo. Nijedna skupina nije znala što uzima.

FIZIČKI I DUHOVNO Najčudnije pojave koje će ljudi doživjeti tijekom dubokog sna

- Sudionici 'obogaćeni' vitaminima kazali su poslije da su njihovi snovi bili jasniji i pamtljiviji te da se sjećanje nije gubilo kako je dan odmicao. Vitamin B6 nije utjecao na živopisnost, bizarnost ili boju njihovih snova niti je utjecao na druge aspekte njihovih spavačkih navika - kazao je vodeći autor studije psiholog Denholm Aspy. 

Foto: Dreamstime

Radi se o malom uzorku ispitanika, ali rezultati jasno pokazuju da se skupina koja je uzimala vitamin B6 bolje sjeća svojih snova od onih koji su dobivali placebo, dodao je Aspy.  

Prosječna osoba provede šest godina života sanjajući, kaže Aspy, što znači da bismo ih mogli produktivnije iskoristiti ako ih naučimo kontrolirati. 

- Lucidno sanjanje, kada znamo da sanjamo dok san još traje, ima mnoge potencijalne koristi. Na primjer, lucidnim sanjanjem bi se mogle prevladati noćne more, liječiti fobije, riješiti kreativni problemi - kaže Aspy. 

TUMAČENJE SNOVA Što ste sanjali? Pravo značenje snova i kako njima upravljati...

Ali da bismo mogli učinkovito lucidno sanjati, prvo treba redovito pamtiti snove. To bi se možda moglo postići većom količinom vitamina B6 u prehrani. Tog vitamina ima u cjelovitim žitaricama, bananama, raznim mahunarkama, avokadu, špinatu, krumpirima, mlijeku, siru, jajima, crvenom mesu i u ribi. 

Snova se inače teško prisjetiti jer moždani procesi koji nam omogućuju stvaranje dugoročnih sjećanja noću nisu aktivni. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message