Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Ove fantastične biljke čuvaju lijepu kožu i liječe upalu uha...

Ove fantastične biljke čuvaju lijepu kožu i liječe upalu uha...

Opuncija, agava te druge egzotične biljke koje su se udomaćile u našim krajevima pronašle su svoje mjesto i u biljnoj medicini. Pomoći će vam održati meku i lijepu kožu, ali i izliječiti vas...

VIDEO

Biljke mesnatih listova koje ljeti dolaze do izražaja u primorskim krajevima ili vrtnim kamenjarima imaju brojna ljekovita svojstva.

Agave (Agave Americana) su prepoznatljive po svom visokom cvijetu koji doseže i do 7 metara. Cvjetaju samo jednom u svom dugom vijeku od nekoliko desetljeća. I upravo u tim trenucima kada su najljepše i najraskošnije, agave venu.

Domovina agave je Meksiko iz kojeg dolazi u Španjolsku 1561. godine. To je prizemna mesnata biljka koja ima dugačke listove zašiljene na vrhu s bodljama po obodu. Listovi dužine 1-2 m i širine do 30 cm tvore ružicu iz koje sporo raste gola zeljasta stabljika. Raste po cijelom Sredozemlju, a u Hrvatskoj najviše oko Dubrovnika kao poludivlja biljka na strmim obalnim kamenim stijenama.

U liječenju se najčešće preporučuje svježi sok i prašak od listova. Svježi sok pomiješan s medom kadulje liječi kašalj (hripavac), a istučen list agave koristimo za liječenje opeklina i rana jer smanjuje bol. Prašak agave rastopljen u vodi i pomiješan s medom danas je najviše korišten za liječenje bolesti želuca i jetre, žutice, reume, te za reguliranje mjesečnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ova biljka pomaže kod akni, a rješava i druge kožne probleme
Ova biljka pomaže kod akni, a rješava i druge kožne probleme

Opuncija ili indijska smokva (Opuntia ficus-indica) višegodišnja je grmolika biljka iz porodice kaktusa. Karakteristična je po plosnatim eliptičnim člancima obraslim bodljikavim dlačicama, a može narasti i do šest metara. Najčešće ima crvene, žute i bijele cvjetove.

Ova biljka najbolje uspijeva na mediteranskom području jer ne podnosi preniske temperature te na -10 stupnjeva istog trena propada. Budući da bez problema podnosi sol, indijsku smokvu često možemo pronaći i na našem Jadranu. Smatramo je izrazito invazivnom vrstom jer se razmnožava i širi nevjerojatnom brzinom.  

Nije zahtjevna za uzgoj i održavanje, ali je ipak važno držati se određenih pravila. Najbolje ju je posaditi u zemlju za kaktuse, propusnu, dreniranu i laganu.

Preporučuje se da zemlja sadrži i dovoljan udio pijeska. poput svih ostalih kaktusa, ni indijska smokva ne podnosi dugo zadržavanje vode u području korijena.Plodovi indijske smokve mogu se jesti sirovi, a od sjemenki također se može napraviti i jestivo biljno ulje.

Za pranje kose nije potreban šampon, poslužit će vam i ovo
Za pranje kose  nije potreban šampon,  poslužit će vam i ovo

Aloe vera biljka je koju od davnina koriste u liječenju i uljepšavanju. U narodnoj medicini koriste se listovi ubrani s biljaka starih dvije do tri godine. Sok se izlučuje kad se zareže list, a želatina se uzima iz središnjeg dijela lista, gdje se nalaze stanice bogate sluzi.

Vrlo je korisna za liječenje kožnih bolesti, kao što su ekcemi i psorijaza. ima vrlo široku uporabu za ublažavanje, vlaženje i liječenje opeklina (uključujući opekline od sunca), rana, akni, analnih naprslina i hemoroida. Budući da je snažan laksativ, travari preporučuju da se ponajprije koristi kao lijek za vanjsku uporabu. Napitke s aloe verom treba uzimati u ograničenim količinama. 

Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) jedna je od najstarijih ljekovitih biljaka u pružanju prve pomoći, osobito kod kožnih oboljenja. Njezini listovi sadrže sluzavi sok koji ima ljekovito, umirujuće i rashlađujuće djelovanje na kožu.

7 'bezopasnih' navika koje nam uništavaju kožu i potiču akne
7 'bezopasnih' navika koje nam uništavaju kožu i potiču akne

Djeluje slično kao aloe vera, ali nešto slabije. Svježe iscijeđeni sok iz listova još se od antičkih vremena koristi protiv kožnih tegoba. Osim sluzi, listovi čuvarkuće sadrže jabučnu i mravlju kiselinu, mineralne tvari, šećer i vitamin C. 

20 ljekovitih recepata

1. Prirodni tonik za lice

Za čišćenje lica i skidanje šminke, na čistu vatu kapnite nekoliko kapi aloe vera gela i obrišite lice. Ponovite po potrebi. Nakon toga isperite lice vodom i namažite kremom.

2. Protiv kožnih tegoba

Pomiješajte 3 žlice gela aloe vere sa žlicom meda i nanesite na lice. Ostavite 20 minuta i isperite čistom vodom. Maska je osobito korisna za kožu s aknama i ožiljcima. Osim što hidratizira i umiruje, korisna je kod ekcema, psorijaze te drugih problema s kožom. Koristite je dva do tri puta na tjedan. 

3. Agavin sirup

Agavin sirup  možete upotrijebiti umjesto šećera jer je mnogo slađi, ali i zdraviji. U umjerenim količinama smiju ga jesti i dijabetičari.

4. Bolovi u uhu

Mesnati listići puni su soka kojim se od davnina liječi uhobolja, tako da se iz lista iscijedi 2-3 kapi soka u bolno uho. Nekoliko minuta treba odležati i ostaviti tekućinu u uhu, a potom se okrenuti i pustiti da tekućina iscuri iz uha.

5. Za jačanje kose

Pomiješajte gel iz jednog lista aloe, 1/2 žličice soka od limuna i 2 žlice kokosova ulja. Nanesite na kosu i ostavite 20 minuta. Za bolji učinak lagano masirajte vlasište. Operite kosu. Ovaj tretman koristan je protiv opadanja kose, prhuti i seboreje na vlasištu. 

6. Antiage gel od aloe vere

U gel iscijeđen iz lista aloe dodajte nekoliko kapi ekstrakta koštica grejpa i nekoliko kapi ulja s vitaminom E. Stavite u staklenku i čuvajte u hladnjaku (traje 15 dana). Koristite svaku večer umjesto kreme ili kao masku dva puta na tjedan. 

7. Losion

U blenderu 10 minuta miješajte gel iz manjeg lista aloe,  1 /2 šalice kokosova ulja i 3 kapi eteričnog ulja lavande. Stavite u staklenku. U hladnjaku će se održati nekoliko tjedana. Koristi se za njegu i hidrataciju lica i tijela.

8. Protiv akni

Gel aloe vere možete koristiti kao dodatak kupovnim kremama za lice, kako biste ih učinili hidratantnijima. To je vrlo koristan dodatak kod problema s aknama. Izvadite gel iz pola lista aloe vere, izmiksajte ga u blenderu, dodajte gotovu kremu i još jednom izmiksajte. Mješavina treba biti glatka i pomalo sluzava. Koristite je svakog dana nakon čišćenja lica. 

9. Opuncija

Opuncija smiruje upalu sluznice želuca, te pomaže kod grčeva i bolova želuca, smiruje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljeve. Veća količina plodova opuncije pospješuje bolji rad crijeva i blago pražnjenje crijeva, dok prevelika količina uzrokuje proljeve.

Kao oblog, sok iz članaka opuncije smiruje upalu kože, pospješuje sazrijevanje čireva, te pomaže kod ekcema, nadražene kože i hematoma. 

10. Nevenovo ulje

Osušene nevenove latice ili cvjetne glavice (50 g) lagano istrljajte, stavite u staklenku i prelijte s 500 ml hladno prešanog maslinova ulja. Zatvorite i ostavite da odstoji dva tjedna uz svakodnevno protresanje. Koristite za njegu osjetljive kože.

11. Sirup dr. Savinskog

Sameljite 300 g svježeg lista aloe sameljite u stroju za meso. Dodajte 7 dl crnog vina, 500 g cikorije, 400 g meda sa saćem i 400 ml 90-postotnog apotekarskog alkohola. Stavite u tamnu bocu, neka odleži 7 dana.

Pijte 5 dana, tri puta po čajnu žlicu dva sata prije jela, pa 5 dana tri puta po jušnu žlicu sat prije jela. Pomaže kod tuberkuloze, astme, čira, reumatizma, pa čak i raka.  

12. Pjena za brijanje

Pomiješajte 1/3 šalice gela aloe vere, sapuna za ruke koji ste omekšali zagrijavanjem, žlicu bademova ulja, toplu destiliranu vodu po potrebi, jednu žličicu vitamina E i 5 kapi ulja eukaliptusa.

Pretočite u bočicu s difuzerom i koristite pjenu za brijanje da biste izbjegli neugodne reakcije na koži i urastanje dlačica. 

Oljina mini dijeta: Za gubitak kila i lijepu brončanu boju kože
Oljina mini dijeta: Za gubitak kila i lijepu brončanu boju kože

13. Antistres napitak

Pomiješajte 150 ml mineralne vode s 4 žlice soka aloe vere i žličicom limuna. Dobro promiješajte i dodajte nekoliko kockica leda. Pijte kod pojačanog stresa, po 15 dana. 

14. Recept oca Romana

Franjevački redovnik otac Romano Zago iz Brazila osmislio je poseban lijek za koji tvrdi da prevenira i liječi rak. Za recept se preporučuje aloe arborescens, koja je mnogo bolja i jača vrsta nego aloe vera. Listove ili list težine 300 g operite, uklonite bodlje, isijecite na komadiće i ubacite u blender. Dodajte pola kile meda i 5 žlica jačeg alkoholnog pića (votka, rakija, konjak).

Smjesu blendajte 2-3 minute. Ulijte u staklenu bocu i držite u hladnjaku. Uzimajte 1-2 žlice najmanje pola sata prije jela tri puta na dan. Prije uporabe bocu dobro promućkajte. Na početku uzimajte 1 žlicu tri puta na dan, a poslije možete povećati dozu na dvije. 

15. Za opečenu kožu

Pripremjite 50 ml ružine vodice, 50 ml glicerina, 50 ml soka aloe vere i 1-2 žličice limunova soka. Stavite u staklenu bočicu i dobro protresite. Laganom masažom nanesite losion na ovlaženu kožu, a potom isperite. Losion možete koristiti 3-5 dana, a zatim 
pripravite svježi. 

16. Afrodizijak 

Prelijte 7 svježih listova čuvarkuće s 2-3 dl kozjeg mlijeka, lagano kuhajte dok ne omekšaju i pojedite zajedno sa 2-3 kuhana jaja. Uzimajte tri dana za redom. Ovaj recept Hildegard von Bingen preporučuje se protiv nedostatka spolne želje kod muškaraca.

17. Tinktura od čuvarkuće

Svježe listove čuvarkuće očistimo, razrežemo, izmjerimo i prelijemo jednakom količinom 70-postotnog alkohola ili dobre domaće rakije.

Kod čireva ili nakon operacije želuca triput na dan uzimamo po 15-20 kapi u pola čaše vode. Kod uboda kukaca tinkturom mažemo mjesta koja bole ili svrbe. 

18. Čišćenje krvi

Sameljite i pomiješajte 200 g svježe aloe, 100 g listova kadulje, 100 g korijena vodopije, 100 g šipka i 200 g svježeg meda sa saćem. Ako koristite suho bilje, količine prepolovite. Stavite u staklenku i prelijte s 2 dl vina. Promiješajte i ostavite da odstoji na tamnom i hladnom mjestu 7-10 dana. Procijedite i pijte po 1 veliku žlicu od 3 do 4 puta na dan. 

19. Imunitet

Pomiješajte 100 ml soka od aloe, 500 g zdrobljenih jezgri oraha, 300 g meda i soka od 3-4 limuna. Pijte po jednu veliku žlicu mješavine 3 puta na dan. Ovaj napitak djeluje kao vitaminska bomba te jača imunitet.

20. Čudesna agava

Sok od agavina lišća s malo meda liječi hripavac. List, istučen da omekša, položen na ranu ili opeklinu, umanjuje bol i ubrzava zacjeljenje. Ako se prašak od prepariranog lista rastopi u vodi i pomiješa s medom, pospješuje zaostalu menstruaciju, liječi reumu, žuticu, bolesti želuca i jetre. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje