Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ove godine hit su kuhinje bez ormarića: Evo kako možete još urediti taj prostor

Ove godine hit su kuhinje bez ormarića: Evo kako možete još urediti taj prostor

Trendovi se mijenjaju iz godine u godinu, a stručnjaci za uređenje interijera kažu kako je ove godine najnoviji trend izbacivanje zidnih ormarića iz kuhinjskih prostora

VIDEO

Kuhinjske ormariće mnogi smatraju ključnim elementom u kuhinji jer pružaju dodatni prostor za pohranu stvari i posuđa, začina i malih kućanskih aparata. Međutim, u najnoviji dizajnima kuhinja uklonili su glomazne gornje ormariće.

POGLEDAJTE VIDEO: Dio vrta pretvorila u vanjsku kuhinju

Pokretanje videa...

Žena pretvorila prostor vrta u prekrasnu vanjsku kuhinju: 'Koštalo me je samo 500 kuna' VIDEO

Ispostavilo se da je prostor između radne ploče i stropa opet postao atraktivan za istraživanje i otkrivanje, a uz ukrašavanje pretvara se u dio doma koji nije samo nezanimljivo spremište koje skuplja prašinu.

HomesAndGardens prenosi kako stručnjaci vjeruju da će taj trend zaživjeti. Ideje za dekoraciju zidova umjesto gornjih kuhinjskih ormarića doista mogu prostoru dati potpuno novu osobnost.

Trebate li zidne ormariće u kuhinji?

Kratak odgovor je ne, sigurno vam ne trebaju zidni ormarići u kuhinji. Zapravo, u nekim kreativnim dizajnerskim rješenjima su ih potpuno odbacili.

Najbolji materijali za sudoper: 'Od metala i blještavog mesinga do fino brušenog kamena'
Najbolji materijali za sudoper: 'Od metala i blještavog mesinga do fino brušenog kamena'

- Umjesto kuhinjskih ormarića, zidovi kuhinja mogu se transformirati policama, umjetnošću i bojama, pružajući dnevnu dozu radosti - oduševljena je Erica Davis, suosnivačica Murus Arta.

Ako želite u ovoj godini kuhinji udahnuti posve novi izgled, stilizirajte je bez zidnih ormarića i transformirajte prostor na bolje.

1. Odaberite jednostavnu policu

- Moglo bi se činiti kontraintuitivnim u maloj kuhinji u kojoj nedostaje prostora, osim ako su stropovi vrlo visoki, ali volim u potpunosti izbaciti zidne ormare u korist polica - kaže dizajnerica interijera Lonika Chande.

- Izgleda puno bolje i otvara prostor. Uvijek sam u potrazi za vintage opremom za trgovine i karakterističnim daskama koje se mogu prenamijeniti kao police. Zatim sve što mogu stavim u staklenke uz hrpe posuđa, neobične vrčeve i kuhinjski tekstil. Najviše volim kad me svi ostave na miru i ostave da se bavim slaganjem staklenki i sadržaja polica. Osim što je vizualno ugodno, moram reći da je to također zadovoljavajući posao - kaže Chande.

2. Ukrasite prostor iznad donjih elemenata

Raspored malih kuhinja ključan je kada želite dobro iskoristiti prostor. Ako ga nema dovoljno, kuhinja bi mogla djelovati kao natrpana pećnica. Zato razmislite o potpunom uklanjanju zidnih ormara. Bit ćete zahvalni i na dodatnom prostoru za ukrašavanje kuhinjskih zidova.

Dizajneri i dekorateri obožavali su sedam boja u 2022. godini
Dizajneri i dekorateri obožavali su sedam boja u 2022. godini

- Kada planirate uređenje male kuhinje, razmislite o izbjegavanju 'potpuno opremljenog' izgleda. Birajte otvorene police iznad donjih elemenata ili koristite staklena vrata na gornjim ormarićima kako biste pružili određeni stupanj refleksije i dodatnu dubinu - kaže Claire Sa, direktorica, De Rosee Sa.

3. Ostavite prostor na zidu za dekorativnu umjetnost

- Zidne jedinice mogu zatrpati malu kuhinju. Ponekad je manje više. Izbjegavajte zidne ormariće kako biste očuvali prekrasnu prirodnu svjetlost i prozračnu atmosferu te pomogli da se prostor čini puno većim. Oku je ostavljeno slobodno lutati iznad osnovnih jedinica prema središnjoj točki, velikom umjetničkom djelu punom uzorka i boja. Prostor može biti skulpturalan i funkcionalan - kaže Katie Lion, viša dizajnerica interijera.

- Kako biste nadoknadili smanjeni prostor za pohranu u kuhinji, preporučujemo ladice ispod radnih ploča jer se u njima lakše snalaziti u skučenom prostoru nego u ormarićima, te tanki šank za doručak za dodatno sjedenje bez zauzimanja previše prostora - zaključila je Lion.

Nije isto jesu li na kuhinjskim elementima kvake ili ručkice
Nije isto jesu li na kuhinjskim elementima kvake ili ručkice

4. Očistite kuhinju od nereda i kaosa

Potpuno uklanjanje gornjih kuhinjskih ormarića pomaže da mala kuhinja djeluje veće, a istovremeno potiče na uklanjanje kaosa i nereda. Uz užurbane moderne živote, ljudi su sada svjesniji svojih izbora uređenja i nastoje pronaći ravnotežu između pojednostavljenog minimalizma i luksuzne udobnosti u kuhinji.

Minimalizam se očituje u oslobađanju višenamjenskog kuhinjskog prostora od nepotrebnog nereda. Također se radi o iskorištavanju snage 'čistog' prostora koji sadrži samo nekoliko smislenih, korisnih predmeta.

5. Povećajte prostor na zidu

Ako su proporcije vaše kuhinje ograničene, dodajte ukrasne izloške na zidove. Arhitekt Ben Allen iz studija Ben Allen naglašava praktičnu funkciju polica iznad kuhinjske ploče u bijou kuhinjskom dizajnu.

Trikovi kako očistiti masnoću u kuhinji bez puno znoja i ribanja
Trikovi kako očistiti masnoću u kuhinji bez puno znoja i ribanja

- Volimo osigurati prostor za izlaganje svih stvari vezanih uz kuhanje i hranu, tako da često dizajniramo otvorene police bez ikakvih zidnih ormarića. Na najnižoj polici bit će mjesta za predmete koji se koriste svaki dan – sol i papar, ulje i ocat, možda otvorenu bocu vina i posude sa začinskim biljem - preporučuje Allen.

Može se dodati šipku za vješanje kuhinjskih ručnika, pribora za kuhanje, malih tava ili vezica luka i češnjaka. Više police mogu se koristiti za atraktivne šalice, čajnike i porculan, a varijacije u visini i dubini mogu unijeti razigrane detalje u dizajn.

6. Fokusirajte se na boju

Nisu sve kuhinje bez zidnih ormarića lišene prostora ili minimalne privlačnosti. Donesite svjesnu dizajnersku odluku o tome što izložiti, a što sakriti od pogleda, i umjesto toga iskoristite boju da pokažete kreativnost. Za doista modernu estetiku kuhinje sakrijte funkcionalne elemente poput pećnica i drugih uređaja unutar donjeg elementa jer će to ublažiti utjecaj na prostor.
Bojanje donjih ormarića i otoka u svijetle nijanse ili dvobojna shema boja kuhinje najtraženije su kombinacije u ovoj godini.

Nova kuhinja može biti velik zalogaj: 5 savjeta koje uzmite u obzir ako kupujete kuhinju
Nova kuhinja može biti velik zalogaj: 5 savjeta koje uzmite u obzir ako kupujete kuhinju

7. Izložite staklenke i posuđe na otvorenim policama

Nisu samo moderne kuhinje te koje se počinju odricati zidnih ormarića. Ova estetika dizajna izvrsno funkcionira u ruralnim kuhinjama, vikendicama, ali i starinskim kuhinjama. Ako želite izložiti predmete okomito, odaberite decentne kuke. Ideje za kuhinjske police, posebno otvorene police, odlična su opcija ako ste ponosni vlasnik impresivne kolekcije posuđa ili ste strastveni kuhar koji cijeni da su vam svi sastojci pri ruci.

Ne mora sve biti skriveno kada je u pitanju pohrana. Zapravo, ideje i rješenja za kuhinjske prostore za pohranu stvari mogu značajno utjecati na izgled i dojam cijele kuhinje. Za stilizirani izgled, složite kolekcije svog omiljenog posuđa, poredajte svježe začinsko bilje i ugradite mala umjetnička djela duž niza otvorenih polica.

POGLEDAJTE VIDEO: GRŠE JE SIGURAN DA PLAZIBAT NEMA ŠANSE PROTIV NJEGA

Top savjeti kako naći savršenu lokaciju za hladnjak u kuhinji
Top savjeti kako naći savršenu lokaciju za hladnjak u kuhinji
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'