Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ove namirnice ne perite prije kuhanja - to može biti opasno

Ove namirnice ne perite prije kuhanja -  to može biti opasno

Zabrana pranja ne odnosi se samo na perad, već i ostalo meso poput govedine, svinjetine i janjetine, jer i kod njega dolazi do širenja bakterija po kuhinji prilikom pranja

VIDEO

Iako zvuči paradoksalno, pranje nekih namirnica može biti uzrokom širenja bakterija pa i trovanja, a prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila oko pranja hrane, odnosno koje namirnice nipošto ne bi trebalo prati prije kuhanja, a koja se obavezno pere.

POGLEDAJTE VIDEO: Recept za zagorske štrukle

Pokretanje videa...

Recept za tradicionalne štrukle: Zagorski su isključivo slani i rade se samo s kravljim sirom VIDEO

Među takvim namirnicama su sljedeće:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jaja

Postoji posebna supstanca koja se u industrijskoj proizvodnji i prodaji stavlja na jaja, a njena namjena je zaštita jaja od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, pa se jaja ne bi trebalo prati već normalno kuhati i potom oguliti. 

Piletina 

Pranjem sirove peradi zbog prskanja vode kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije.  

Ustanovili su da dvije petine ljudi sirovu piletinu prije pripreme opere. Ali, upozoravaju, kapljice vode koje se odbijaju odgovorne su za prijenos navedene bakterije na kožu, radne površine, odjeću i kuhinjsku opremu.

Zabranu pranja sirove peradi, navode u FSA, treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću. Ono što možete učiniti jest pobrinuti se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuhana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke. 

Ostalo meso

Zabrana pranja ne odnosi se samo na perad, već i ostalo meso poput govedine, svinjetine i janjetine, jer i kod njega dolazi do širenja bakterija po kuhinji prilikom pranja. Bakterija se na mesu jednostavno rješava - visokom temperaturom, bilo da ga kuhate ili pečete.

8 vrsta hrane čiji višak se često baca, a može se iskoristiti u jelu
8 vrsta hrane čiji višak se često baca, a može se iskoristiti u jelu

Dobro bi bilo prije kuhanja višak mesnog soka s površine obrisati papirnatim ručnicima, a nakon rukovanja s mesom, obavezno operite ruke toplom vodom i sapunom. 

Tjestenina

Kulinarski šefovi pranje tjestenine vide najvećim grijehom koji možete počiniti, jer voda uklanja škrob koji pomaže bolje apsorbirati umak koji ćete poslužiti s njom. Tako se tjestenina ne bi trebala prati ni nakon kuhanja, a jedine su iznimke tjestenina koju ste skuhali za salatu ili wok koji ćete dorađivati u tavi. 

Gljive 

Ovu namirnicu, zbog svoje spužvaste strukture s iznimnom moći upijanja, nikad ne treba prati ili namakati u vodi. Ako vam se čine prljave, naprosto ih ogulite s nožićem ili ih pak obrišite papirnatim ručnicima. Gljive treba guliti samo ako je došlo do promjene boje, a bez obzira na boju, treba odrezati donji dio stručka gljive.

Što se obavezno mora oprati:

Voće i povrće čiju koru gulimo

Ovo se pravilo odnosi nakon guljenja - primjerice krumpira ili luka. No, ako je riječ o namirnici poput lubenice ili limuna, tada ih operite prije konzumiranja - bakterije s kore lako preko noža dolaze u unutrašnjost.

Mali kućanski trikovi: Limun treba zagrijati prije cijeđenja, gljive čistiti četkicom za zube...
Mali kućanski trikovi: Limun treba zagrijati prije cijeđenja, gljive čistiti četkicom za zube...

Limenke 

Bakterije ne mogu ući u konzerviranu hranu, zbog toga one tako dugo mogu stajati. No definitivno mogu ući unutra ako ne operete poklopac limenke prije rukovanja s njom.

Orašasti proizvodi

Malo ljudi zna i pridržava se pravila pranja orašastih plodova, prema ga stručnjaci za zaštitu zdravlja ističu. Naime, čak i ako su oguljeni (pistacije, kikiriki i sl.), nikad ne znate kako su skladišteni i transportirani. Također, znaju se špricati s kiselinom koja štiti od parazita, no može naštetiti ljudskom zdravlju. 

Sušeno voće 

Ova vrste hrane smatra se jednom od "najprljavijih". To se osobito odnosi na sušeno voće koje se prodaje u rinfuzi, a spremnici u koje se stavlja se vrlo rijetko ili nikad ne peru.

Operite ga ili ga čak ostavite da se namače neko vrijeme, pa sami posušite par sati i bit će jednako ukusno, a puno zdravije. 

Otkrivamo tajne superhrane: Od praha raznih biljaka i voća do ljekovitog manuka meda
Otkrivamo tajne superhrane: Od praha raznih biljaka i voća do ljekovitog manuka meda

Riža

Nedavno je istraživanje pokazalo kako česta metoda kuhanja riže - u zdjeli kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji ju jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira rižu tijekom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida. 

Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu, upozorava Andy Meharg, profesor bioloških znanosti na Sveučilištu Belfast. Naime, rižu bi trebalo staviti da se namače preko noći, a ujutro isprati pod vodom te potom kuhati - time se udio toksina u njoj smanjuje za čak 80 posto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

'Imam 55 godina i trudna sam sa svojim suprugom koji ima 24'
I TO JE LJUBAV

'Imam 55 godina i trudna sam sa svojim suprugom koji ima 24'

Poznata kolumbijska glumica koja je glumila u raznim sapunicama sada je zatrudnjela sa svojim 31 godinu mlađim suprugom, koji je influencer. Njihovo vjenčanje izazvalo je veliku pozornost
Imajte ih na oku: Horoskopski znakovi koji su skloni preljubu
OPREZNO S NJIMA

Imajte ih na oku: Horoskopski znakovi koji su skloni preljubu

Iako astrologija nije egzaktna znanost, vjeruje se da su neki znakovi Zodijaka skloniji nevjeri od drugih. Radi se o određenim tipovima karaktera koji će prije 'zalutati'