Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ovih deset simptoma kod djece ozbiljan su alarm za uzbunu

Ovih deset simptoma kod djece ozbiljan su alarm za uzbunu

Jednu minutu djeca mogu sretno trčati, a već drugu se mogu osjećati loše. Roditelji neke simptome ne bi smjeli zanemariti već bi ih trebali ozbiljno shvatiti i potražiti liječničku pomoć

VIDEO

Velika većina bolova i prehlade brzo prolazi, ali kada je vrijeme za uzbunu, osobito kada su djeca u pitanju?

Jednu minutu djeca mogu sretno trčati, a već drugu se mogu osjećati loše.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:20

Pedijatrica Ashley Reece savjetuje roditeljima da vjeruju svojim instinktima.

Postoji 10 simptoma koji signaliziraju alarm za uzbunu kod roditelja da treba posjetiti liječnika, prema Mirroru.

Zaradila koronu na tulumu: 'Ni kućne zabave nisu bezopasne'
Zaradila koronu na tulumu: 'Ni kućne zabave nisu bezopasne'

1. Visoka temperatura

Brojke na toplomjeru nisu bitne, bitno je kako se vaše dijete osjeća iznutra. Ako se i dalje igraju i jedu normalno, vjerojatno ne trebate brinuti, ali ako djeluju razdražljivo ili neuobičajeno pospano, to je razlog za zabrinutost. Izuzetak su bebe mlađe od tri mjeseca s visokom temperaturom, koje bi trebale vidjeti liječnika.

Većina vrućica u djece uzrokovana je prehladom ili drugim virusnim infekcijama i može se liječiti kod kuće.

Pazite na neočekivani drugi porast temperature nekoliko dana nakon prehlade što može ukazivati na sekundarnu infekciju uha ili grla.

2. Temperatura praćena osipom, bolom u vratu i glavoboljom

Ovi simptomi zajedno s odbojnošću prema jarkim svjetlima, povraćanjem, poteškoćama u buđenju ili zbunjenosti mogu signalizirati da vaše dijete ima meningitis - potencijalno po život opasno oticanje membrane u mozgu i kralježnici.

Važno je napomenuti da se ponekad ne javljaju svi simptomi. Primjerice, ukočenost vrata ili osip mogu biti odsutni.

Primijetite li bilo što od toga, idite u bolnicu jer je rano liječenje od vitalnog značaja za sprečavanje smrtonosnih komplikacija. 

Mame su sretnije i zadovoljnije kad djeca idu rano na spavanje
Mame su sretnije i zadovoljnije kad djeca idu rano na spavanje

3. Pretjerano plakanje

Liječnici kažu da roditelji često osjete je li bebin plač pretjeran ili jednostavno ne zvuči dobro. Ako je plač konstantan, viši od uobičajenog i praćen visokom temperaturom, to može ukazivati na ozbiljnu infekciju ili čak meningitis, pa odmah potražite pomoć.

4. Problemi s disanjem

Ako vaše dijete brzo ili teško diše trebate odmah zatražiti hitnu medicinsku pomoć. Uzrok može biti astma ili virusna infekcija poput upale pluća, zbog čega poteškoće s disanjem često prate simptomi prehlade poput vrućice, curenja iz nosa, kašlja ili upale grla.

5. Snažna bol u trbuhu

Bolovi u trbuhu često su uzrokovani promjenom prehrane, zatvorom ili konzumiranjem pokvarene hrane. Jaka bol koja traje više od nekoliko sati može ukazivati na upalu slijepog crijeva, posebno ako je bolna donja desna strana.

Iznenadna upala slijepog crijeva može biti opasna i često se može ignorirati kod male djece jer oni rijetko imaju simptome kao i odrasli poput temperature, mučnine ili povraćanja.

6. Glavobolja

Glavobolje su česte, ali ako se pojave nakon udarca glavom one mogu ukazivati na potres mozga ili ozljedu mozga, osobito ako vaše dijete povraća, ima vrtoglavicu, zbunjeno je, osjetljivo na svjetlo ili šum.

7. Teške reakcije/alergijske

Alergije na hranu nekada mogu biti smrtonosne. Alergije koje kod djece najčešće izazivaju alergije su jaja, riba, orašasti plodovi (osobito kikiriki), soja, morski plodovi i mlijeko. Ostali potencijalni ozbiljni alergeni uključuju ubode pčela i neke lijekove.

Simptomi koji se javljaju kod alergijskih reakcija, a zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć su: kihanje ili otežano disanje, osip i oticanje usana, grla ili jezika.

8. Nesvjestica

Ako dijete ima neobjašnjivu nesvjesticu, a sljedeću minutu je u redu, svejedno mora posjetiti liječnika opće prakse. Ako se dijete ne oporavi u roku nekoliko sekundi, ima poteškoća s disanjem, slab puls i tjelesne grčeve, treba odmah u bolnicu.

'Najstarija djeca ranije odrastu i rade više nego što bi trebali'
'Najstarija djeca ranije odrastu i rade više nego što bi trebali'

9. Često mokrenje s gubitkom težine i žeđ

To mogu biti znakovi dijabetesa tipa 1. Važno je što prije posjetiti liječnika jer to može rezultirati ozbiljnom dehidracijom i komom.

10. Dijareja i povraćanje

Slučajevi koji traju nekoliko sati mogu biti znak ozbiljne infekcije, a mogu rezultirati dehidracijom - potencijalno opasnim stanjem, posebno za malu djecu i bebe.

Pića za oralnu rehidraciju mogu vam pomoći. Trebate i nazvati svog liječnika za savjet.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:51
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju