Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Ovih devet znakova pokazuje da ste emocionalno inteligentni

Ovih devet znakova pokazuje da ste emocionalno inteligentni
4

Emocionalno inteligentni pojedinci su vrlo oprezni i pametni u odabiru riječi i reakcijama. Oni su u stanju pružiti podršku umjesto da ignoriraju tuđe osjećaje, a izazove doživljavaju kao bitan dio života i prilike za rast

VIDEO

Postoje neke osnovne kvalitete i znakovi za koje psiholozi i stručnjaci sugeriraju da ih morate posjedovati kako biste utvrdili jeste li emocionalno inteligentni.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Pravila za vezu 01:05

Ovo su znakovi koji ukazuju da ste emocionalno inteligentni, možete provjeriti posjedujete li ih i nastaviti razvijati se - ne samo intelektualno, već i emocionalno:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ne izbjegavajte emocije: 'Tuga daje dubinu. Sreća daje visinu'
Ne izbjegavajte emocije: 'Tuga daje dubinu. Sreća daje visinu'

1. Empatični ste 

Što ste više povezani s vlastitim emocijama, to se bolje možete povezati s drugima. Emocionalno inteligentni pojedinci mogu razumjeti koliko različite i teške situacije mogu biti. Oni su u stanju pružiti podršku u skladu s tim umjesto da ignoriraju tuđe osjećaje. Još jedan znak emocionalne inteligencije je briga o vlastitim postupcima i o tome kako isti utječu na druge te sposobnost izbjegavanja nanošenja povreda drugima.

2. Pazite na jezik

Emocionalno inteligentni pojedinci su vrlo oprezni i pametni u odabiru riječi i reakcijama. Stručnjaci kažu da ti tipovi nikada neće reći nešto poput 'Znam kako se osjećaš'. Oni su svjesni da nikada ne mogu istinski razumjeti kako se druga osoba osjeća 100%. Umjesto toga, nastavljaju poboljšavati svoj vokabular i komunikacijski stil kako bi bili sigurni da će njihova poruka biti primljena onako kako namjeravaju.

3. Otvorenost za promjene

Ne bojati se promjena također je znak emocionalne inteligencije. Takvi tipovi ostaju pri sebi i ne mijenjaju se u različitim okolnostima. Izazove doživljavaju kao bitan dio života i kao prilike za rast. Naravno, nije neuobičajeno da se pojedinci instinktivno opiru promjenama, jer naši mozgovi teže održavanju rutine, ali emocionalno inteligentni mogu nadvladati te prepreke.

Glad je direktno povezana s razinama ljutnje, razdražljivosti
Glad je direktno povezana s razinama ljutnje, razdražljivosti

4. Pauza

Retrospekcija je jedna od najboljih praksi u životu za emocionalno inteligentne pojedince. Umjesto da paničare, brinu ili se zbune, oni zastanu. Daju si vremena da se smire i tako bolje analiziraju situaciju što je mudar izbor koji može omogućiti da se izbjegne nepotreban sukob. Nakon 'pauze', lakše artikuliraju i donose jasnije odluke, kao i mišljenja.

5. Uspješnost na poslu

Ispostavilo se da su emocionalno inteligentni tipovi uspješniji na poslu. Ova je kvaliteta ključna i za zaposlenike i za menadžere. Radi se o tome da možete uspješno komunicirati, pregovarati i voditi. Mnogi jednostavno više vole poslovati s nekim tko im se sviđa i kome vjeruju. Emocionalna inteligencija pomaže u izgradnji pouzdanih odnosa.

6. Potreba za napretkom, ali ne i za savršenstvom

Nitko nije savršen, a oni s visokom emocionalnom inteligencijom uistinu razumiju ovu ideju. Jednostavno prihvaćaju sebe onakvima kakvi jesu, odnosno vlastitu prirodu. Naravno, to ne znači da ne brinu o sebi ili ne rastu, već upravo suprotno. Sviđa im se napredak, ali i jasno razumiju da težnja ka tome da budete savršeni cijelo vrijeme nije zdrava. Umjesto da se muče, biraju stalni rast.

7. Asertivnost

Biti asertivan i biti agresivan dvije su različite stvari. Kada trebate zagovarati sebe, činite to s poštovanjem bez pokazivanja ljutnje ili gađenja. Znak emocionalne zrelosti je upravo sposobnost kontroliranja svojih negativnih emocija. Međutim, to ne znači da morate skrivati ​​svoje osjećaje. Dapače, pokazujete ih, ali na pristojan i validan način kako bi vas oni oko vas bolje čuli.

8. Povratne informacije

Biti emocionalno razvijen znači ne samo davati ljubazne informacije drugima, već ih i moći primiti. Svrha davanja povratnih informacija je poboljšavanje situacije. S emocionalno inteligentnim pristupom možete odgovoriti nekom, a učinak će biti puno jači i pritom se nitko neće uvrijediti, bivajući istovremeno otvoreni za konstruktivnu kritiku. Prihvaćate da biste čak mogli imati koristi i biti bolji uz nečiju pomoć, prenosi Bright Side.

Dreamstime

9. Uspješan brak

Stručnjaci kažu da emocionalna komunikacija igra važnu ulogu u zadovoljavajućoj vezi. Što je ona bolja, to je brak uspješniji. Postoji povezanost između emocionalne inteligencije i zadovoljstva u braku. Primjerice, kada se vaš partner naljuti, možete pokazati empatiju i samokontrolu pa se svađa brže riješi. Oni koji ne mogu upravljati svojim emocijama bore se s više unutarnjih sukoba, pa i s partnerom.

Ovih devet znakova ukazuje na to da ste emocionalno iscrpljeni
Ovih devet znakova ukazuje na to da ste emocionalno iscrpljeni
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...