Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ovo je 5 najboljih biljki za vaš balkon i savjeti za pravu njegu

Ovo je 5 najboljih biljki za vaš balkon i savjeti za pravu njegu

Mala visina višegodišnjih biljaka čini ih odličnima za prozorske daske, terase i balkone. Umjesto da idete u trgovinu kada trebate grančicu začina, izađite na svoj balkon i uberite ju

VIDEO

S dolaskom vrućih dana gradski balkoni pretvaraju u mjesta na kojima boravimo sve duže i uživamo u toplom vremenu. Većina će vlasnika većih ili manjih balkona iskoristiti ovo lijepo vrijeme da te otvorene prostore urede najbolje što znaju, pa evo nekih biljki koje ne trebaju puno pažnje, a imaju prekrasan miris.

1. Španjolski jasmin

Jasmin je biljka iz porodice maslina i broji više od 200 različitih vrsta. Cvjetovi jasmina se, između ostalog, koriste u proizvodnji parfema i eteričnih ulja.

Španjolski jasmin ima bijele i/ili roskaste cvjetove, a cvate uglavnom u proljeće i ljeto. Iako posebno voli sunčane položaje, podnosi i sjenu. Ljeti ga je potrebno češće zalijevati, a u doba cvatnje dobro ga je prihraniti. Za što bogatiju cvatnju zimi ga treba redovito orezivati.

Ovih šest stvari morate znati ako želite imati lijepe sukulente
Ovih šest stvari morate znati ako želite imati lijepe sukulente

2. Ljetni jorgovan

Ova je biljka pogodna za uzgoj u vrtovima, ali i na terasama, a za razliku od klasičnih jorgovana koji cvatu u proljeće, ljetni jorgovan cvjeta u ljeto. Dolazi u više boja - bijeloj, ljubičastoj, ružičastoj, žutoj, narančastoj i plavoj.

Riječ je o brzorastućem grmu, a naziva se ljetni jorgovan zbog cvata u dugim grozdovima, ali i intenzivnog mirisa, Može narasti i do tri metra, a veliki plus definitivno joj je činjenica da nije zahtjevna, dobro podnosi sušu i ako je nekad zaboravite zaliti, nije problem.

Raste i na polusjenovitim mjestima, ali najviše voli izravno svjetlo.

3. Lavanda

Sredozemnu je lavandu lako uzgojiti na balkonu, a s njom ćete si osigurati i pravu mirisnu oazu. Ovu mirisnu biljku ljekovitih svojstava i predivne boje najbolje je saditi u proljeće, a za sadnju će vam trebati ili sjemenke ili nekoliko sadnica i prostrana posuda te suha zemlja.

Lavandu treba redovito zalijevati, ali nikako preobilno. Voli puno svjetla tako da ju postavite na osunčano i prozračno mjesto i držite je podalje od vlažnih područja.

4. Smilje

Ova ljekovita mediteranska biljka cvate od svibnja do srpnja, a iako će vam, kada razmišljate o smilju, vjerojatno na pamet prvo pasti plantaže i polja smilja, možete ga uzgajati i na vašem balkonu. Bitno je samo da mu osigurate kvalitetan supstrat.

Smilje dobro podnosi visoke temperature, kao i sušu i voli sunčevu svjetlost, a njegovo aromatično ulje djeluje  regenerativno, protuupalno i antioksidativno.

Što se dogodilo vašoj biljci? Saznajte i reagirajte na vrijeme
Što se dogodilo vašoj biljci? Saznajte i reagirajte na vrijeme

5. Drugo začinsko i ljekovito bilje (origano, ružmarin, kadulja, bosiljak, metvica...)

Mala visina višegodišnjih biljaka čini ih odličnima za prozorske daske, terase i balkone. Umjesto da odete u trgovinu kada trebate grančicu nekog začina, jednostavno izađite na balkon i uberite ono što ste sami posadili. Samo zapamtite, možete ubrati samo mali dio biljke u jednom trenutku, ne više od 10%, ako želite da ostane živa i uspješna.

Kako piše zadovoljna.hr, većina začinskog bilja voli svjetlost, odnosno sunce i balkone koji su okrenuti na jug ili jugozapad.

Pri odabiru začinskog bilja, razmislite što volite konzumirati. Začinsko bilje sadite u posude koje imaju rupice na dnu i koje nisu preduboke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa