Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Ovo je deset najzdravijih vrsta sireva: svježi, gauda, ricotta...

Zdravi sir može zvučati kao oksimoron, ali on ima zdravstvene prednosti koje bi neke ljude moglo iznenaditi. Sir ima veliku količinu hranjivih tvari, kao što su kalcij, proteini i vitamin B-12.

Foto: Večernji.hr
16 komentara

Američka Akademija prehrane i dijetetike da predlaže porcija sira bude do 1,5 grama, što je veličina četiri kockice. Većini ljudi nije potreban razlog da jedu više sira, ali ako porcije nisu veće od predložene i ako se jede kvalitetan sir, može dobro utjecati na opće zdravlje čovjeka.

Ovo je 10 najzdravijih sireva:

1. Svježi kravlji sir

Foto: Thinkstock

Iako možda i nije prvi sir koji vam padne na pamet kada razmišljate o zdravlju, na vrhu se nalazi obični svježi kravlji sir. Preporučuju ga mnogi zdravstveni djelatnici zbog visokog sadržaja proteina. Pola šalice nisko-masnog svježeg sira sadrži 14 grama proteina.

I članak objavljen u časopisu 'Nutrients' iz 2016. ukazuje na to da sir ima najveći omjer kazeina i sirutke od bilo kojeg sira. Kazein i sirutka su bjelančevine koja se nalaze u mliječnim proizvodima.

2. Quark

Quark je možda nešto što ste nedavno vidjeli u hladnjaku s jogurtima, ali to je zapravo mekani fermentirani sir koji je uobičajen u europskim zemljama. Poznat je i po visokom udjelu proteina i maloj količini laktoze. Quark se obično prodaje u dozama od 175 grama, u kojima ima 17 grama proteina i 20 posto dnevne preporučene količine kalcija.

Američka nacionalna medicinska knjižnica preporučuje Quark kao opciju s niskom laktozom za osobe s koje ju ne podnose.

3. Ricotta

Foto: 123RF

Tradicionalno talijanski sir je napravljen od sirutke koja je ostala nakon završetka iz procesa proizvodnje sira. Može se upotrijebiti za pečenje, kao namaz na bagetu ili poslužiti s voćem i medom.

Ricotta je popularna u tradicionalnim talijanskim jelima kao što su manicotti i lazanje. Ima najmanje natrija od svih sireva. Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država navodi djelomično obrana riccota sadrži približno 60 miligrama natrija po 60 mL sira. Za usporedbu, mozzarelli u prosjeku sadrži 210 miligrama natrija.

Group of friends eating at a restaurant PUNA HRANJIVIH TVARI Visokokalorična hranu koju se isplati jesti: maslinovo, orasi...

4. Švicarski sir

Švicarski sir je jedan od najpopularnijih fermentiranih sireva. Postupak fermentacije proizvodi ugljični dioksid, koji uzrokuje stvaranje rupa u švicarskom siru.

Fermentirani sirevi poput švicaraca sadrže probiotičke bakterije koje su korisne za zdravlje. Članak iz 2016. objavljen u znanstvenom izvješću pokazuje da bakterije u švicarskom siru mogu pomoći u smanjenju upalih procesa u tijelu.

5. Mozzarella

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Mozzarella dolazi u mnogim oblicima, uključujući svježu, nasjeckanu i djelomičnu obranu. Poznata je po visokom udjelu kalcija, mozzarella sadrži 333 miligrama kalcija u jednoj posudi od 40 grama, prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje, koji je važan u izgradnji i održavanju jakih kostiju.

Preporučena dnevna količina kalcija je 1.000 miligrama za odrasle iznad 18 godina i 1.300 miligrama za djecu. Jedna porcija mozzarelle čovjeku će pružiti 33 posto dnevne vrijednosti kalcija. 

6. Feta 

Ako volite dobru grčku salatu, vjerojatno volite feta sir. Budući da se feta smatra siromašnom laktozom, ako ste netolerantni na laktozu, feta bi mogla biti onaj sir koji vam neće škoditi. Zapravo, Sveučilište Wisconsin Health preporučuje fetu kao alternativu manjeg sadržaja laktoze svježim ili mekim sirevima.

Feta je također odličan izbor ako želite sir koji nema puno masnoće. Članak iz 2016. objavljen u časopisu Food and Nutrition Research pokazuje da visoka konzumacija sira, osobito sireva s manje masnoća, smanjuje rizik od moždanog udara i srčanih bolesti. treba se držati malenih porcija, ali feta sir se može konzumirati svaki dan uz salatu, tjesteninu ili u umacima. 

7. Parmezan

24sata | Autor: 24sata Foto: 24sata

Parmigiano-Reggiano, sir poznatiji samo kao parmezanom, riznica je hranjivih tvari. Opsežni pregledni članak iz 2017., objavljen u časopisu Food Technology and Biotechnology, nazvao je parmezan funkcionalnom hranom - onom koja promiče zdravlje i može smanjiti rizik od kroničnih bolesti. To je uglavnom zbog spojeva u siru koji mogu sniziti krvni tlak.

Osim toga, parmezan je također bogat kalcijem. Jesti hranu bogatu kalcijem je neophodno za prevenciju osteoporoze. Može se nasjeckati ili izribati, a najčešće se jede uz tjestenine i guste juhe.

Celebrity Chef Gordon Ramsey 14 ODLIČNIH SAVJETA Za kuhanje bez muke: Najbolji trikovi chefa Gordona Ramsaya

8. Cheddar

Cheddar je već neko vrijem kod nas dostupan u raznim stupnjevima zrelosti i bojama. Ljudi koji ne toleriraju laktozu slobodno mogu uživati u cheddaru jer, piše Clevelandska klinika, sadrži samo između nula i dva grama laktoze po porciji.

Cheddar se smatra starim sirom, a kako sir stari, prirodno sadrži manje laktoze. Cheddar također sadrži dobru količinu kalcija - 307 miligrama po obroku, ili 31 posto ljudske dnevne potrebe za kalcijem objašnjava Nacionalnom institutu za zdravlje. Cheddar je svestrani sir koji se može dodati u sendvič, taco ili na pečeni krumpir.

9. Neufchatel

Shutterstock | Autor: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ako primijetite vrstu sira sa smiješnim imenom pored krem sira, to bi mogao biti Neufchatel - mekani sir porijeklom iz Francuske. Neufchatelov sir ima 20 posto manje kalorija i 30 posto manje masti od klasičnom krem sira. 

10. Kozji sir

Kao što ime implicira, kozji sir, ili chevre, je napravljen od kozjeg mlijeka, a stekao je popularnost zbog svoje svestranosti u kuhanju. Ukusan je kao jednostavan namaza, a može se dodati u punjenje za patku ili pileća prsa, te narezati na sitne komadiće i staviti u zdravu salatu. 

Kozji sir se često smatra zdravijim sirom jer ima nešto niži sadržaj kalorija nego sir proizveden od kravljeg mlijeka. Ali, on ima i druge prednosti. Prema istraživanju iz 2017. godine objavljenom u časopisu Nutrients, otkriveno je da ljudi koji su za doručak jeli kozje mlijeko i sir u odnosu na ljude koji su jeli kravlje mlijeko i sir su bili zadovoljniji nakon jela. To je dijelom pripisano većim količinama masnih kiselina srednjeg lanca koje potiču osjećaj sitosti, piše portal Live Strong.  

STALNO PAMETUJU I DRUGIMA IDU NA ŽIVCE: Ovi horoskopski znakovi pod hitno trebaju nešto primijeniti

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message