Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

Parovi koji redovito zajedno jedu za stolom su povezaniji

STVORITE NAVIKU Stručnjaci posebno preporučuju zajedničke obroke mladim bračnim parovima koji su često vrlo zaposleni, a nisu još stigli stvoriti čvrste zajedničke navike

Foto: Dreamstime
23 komentara

Blagovaonički stol je središnje mjesto obiteljskog okupljanja, ali ne samo to. Dnevni je ritual okupljanja tijekom ručka ili večere smirujući i dobar za odnose u obitelji općenito. Čak i ako nemate djecu kojoj treba usaditi dobre prehrambene i dnevne navike, stol je važno mjesto susreta ljudi koji dijele životni prostor.

TREBA VIDJETI:

Mnoga su istraživanja pokazala da djeca koja redovito jedu sa svojim roditeljima, rjeđe skreću u ovisnosti i rjeđe pate zbog pubertetskih problema. A povezaniji partneri pak nemaju potrebu tražiti nešto izvan braka. Ako možemo vjerovati stručnjacima, stol je i idealno mjesto za rješavanje nesuglasica, dogovaranja, pa i opuštanja, ali i način da doznate mnogo toga o svojim ukućanima i partneru, čak i više nego što vam oni možda žele reći u nekom trenutku.

KUPOVINA, KUHANJE I ČIŠĆENJE Novi roditelji često očekuju da im obitelj i prijatelji pomognu

Psiholozi naime napominju da se malo gdje kao za stolom mogu 'pročitati' ljudi. Iz izraza njihova lica, načina reagiranja na pitanja od kojih ne mogu pobjeći, ili izbjegavanja pitanja, iz smijeha, osmijeha, podsmijeha... I iz nečije se šutnje može iščitati mnogo o njegovu raspoloženju i mislima jer stol ne ostavlja prostor za skrivanje. Još je jedna velika prednost razgovora i druženja za stolom pred ostalim prostorima, a to je činjenica da za stolom sjedimo licem u lice. To vam omogućuje da 'uhvatite' mimiku i poglede koji nam inače često promaknu.

Stol za ručanje postaje tako prostor za lekciju o bezuvjetnoj ljubavi koju smo gotovo pretvorili u ucjenu pa je mnogima danas posve normalno rečenicu započeti: 'Ako me voliš, ti ćeš ….'

Foto: Dreamstime

Najbolji je dokaz bezuvjetne ljubavi ako volite svog partnera čak i kad vam na blagovaonički stol spusti svoju aktovku i ostavi je tamo ili, unatoč vašim molbama da tako ne čini, po njemu raširi računalo, dokumente ili alate. Ili ako ostavi blatnjave otiske na bijelom tepihu. A baš sjedenje za stolom licem u lice hrani bezuvjetnu ljubav i povezuje partnere više nego druge zajedničke aktivnosti, otkrivaju nam psiholozi.

Partneri koji redovito jedu zajedno povezaniji su i imaju više povjerenja jedno u drugo, svjedoče iskusni bračni savjetnici. Ako se još samo sjetite da se i u politici te u poslovnom svijetu sva najvažnija pitanja rješavaju 'za stolom' nije potrebno dodatno isticati da isto vrijedi i kod kuće. Ma kakav problem bio, i samo ćaskanje za večerom, pomoći će pri nalaženju izlaza. Opuštenije će raspoloženje pridonijeti lakšem sagledavanju svih važnih aspekata.

Closeup portrait of young parents kissing beautiful newborn son TREĆINA SE RAZVEDE Brak nakon bebe: Manjak sna i vremena testira i najjače veze

Stručnjaci posebno preporučuju zajedničke obroke mladim bračnim parovima koji su često vrlo zaposleni, a nisu još stigli stvoriti čvrste zajedničke navike. Zato prihvatite svaki poziv za stol, jer već samim svojim pristankom poručujete dragim ljudima da vam je stalo. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message