Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Pet lakih tehnika uz koje strah i nervoza nestaju u pet minuta

Pet lakih tehnika uz koje strah i nervoza nestaju u pet minuta

Da biste se riješili straha koji vas sputava u svakodnevnom životu, prvo ga morate naučiti prepoznati, a zatim pomoću tehnika Sofrologije otpustiti da napuste tijelo, kaže savjetnica Dominique Antiglio

VIDEO

Stručnjakinja za welnness i samopomoć Dominique Antiglio (42) je za Daily Mail objasnila kako se uz pomoć jednostavnih tehnika disanja i vizualizacije možete uspješno boriti protiv manjka samopouzdanja i anksioznosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

U svojoj je knjizi, inače bestselleru naslova 'The Life-Changing Power of Sophrology' objasnila koje metode meditacije njoj osobno pomažu. Izdvojila je takozvanu 'meditaciju u pokretu', koja u sebi ima elemente 'nježnog' vježbanja i elemente tehnike za smirivanje.

A kaže da vizualizacijom svojih ciljeva i pravilnim držanjem tijela možemo promijeniti kako se odnosimo prema problemima i teškim situacijama. Dodaje i da u stresnim situacijama tijelo zauzima stav da 'pobjegne ili da bježi', zbog čega nismo u mogućnosti provesti jednostavne radnje kao što je koncentriranje na jednostavne zadatke.

A, kako objašnjava, tu nam može pomoći Sofrologija, tehnika koja kombinira aspekte joge, meditacije, hipnoze i klasične relaksacije, koja je po njoj i ključ za sretniji život.

- Samopouzdanje se može izgraditi, nadograđivati i jačati, a mnogima strah 'pomuti' jasan pogled na život i procjene. Zato, objašnjava Antiglio, treba vježbati 'mišiće za samopouzdanje' i izazivati sebe da usporimo i smirimo se, čak i kad je najstresnije, i to uz pomoć  Sofrologije koja korijene ima u neuropsihijatriji, te pomaže u izgradnji samopouzdanja i rješavanja strahova. 

- Ona kombinira relaksaciju, meditaciju, tehnike disanja, svjesnost o tijelu i vizualne tehnike, i tako tijelo dovodi do tzv. 'Alfa Brain Wave' stanja u kojem je, kako kaže 'tijelo potpuno mirno, a um aktivan, spreman da apsorbira i procesuira bilo koju informaciju'. A evo što kaže kako svi možemo postići ravnotežu tijela i uma.

1. Prepoznajte strah

- Prvi je korak uvijek prihvatiti kako se osjećamo bez osuđivanja sebe samih. Strah je obrambeni mehanizam koji ima svoju svrhu, u opasnoj nas situaciji tjera da se borimo ili bježimo i tako nam spašava život - objašnjava Antiglio i dodaje kako je problem kad se tijelo tako ponaša a ne prijeti mu nikakva realna ugroza. Tada, kaže, ne mislimo ni ne djelujemo kako treba, a ne možemo ni uživati u trenutku. Zato, da bi se svjesno povezali sa strahom Antiglio preporučuje tzv. 'brzi sken tijela'. 

Pet najvećih beauty pogreški: Svaka žena radi barem jednu...
Pet najvećih beauty pogreški: Svaka žena radi barem jednu...

 Tehnika:

Sjednite uspravno, zatvorite oči i razmislite o situaciji u kojoj ste i o tome što vas oko nje brine. Osvijestite si kako taj strah utječe na vaše tijelo i gdje se manifestira, steže li vas nešto u prsima, je li vam dah kratak i slično. Nakon toga možete početi otpuštati taj osjećaj slijedeći pravila Sofrologije. 

Dreamstime

2. 'Pumpanje' tijela 

- Kad s klijentima koji osjećaju nervozu i/ili anksioznost ustvrdim odakle dolaze tenzije, volim započeti s tehnikom koju zovem 'pumpanje tijela' - kaže Antiglio.

Tehnika:

Stanite uspravno, pustite da vam ruke padnu uz tijelo, a šake stisnite. Udišite kroz nos, zadržite dah, pa izdahnite kroz usta. Kako zadržavate dah, 'pumpajte' ramena gore dolje, sve dok ne trebate opet udahnuti. Raširite i opustite šake, vizualizirajući kako strahove otpuštate kroz dlanove. Ponavljajte dok strah ne prođe i dok niste skroz mirni. 

3. Trenirajte um

Vizualizacija je jak i dokazan način na koji možemo pomoći umu da počne s pozitivnim razmišljanjem. Njome strah i anksioznost možemo zamijeniti pozitivnom energijom, koja uz nas može biti tijekom cijelog dana - objašnjava Antiglio.

Tehnika:

Sjedite opušteno i prisjetite se nekog trenutka kad ste se uspješno 'izborili' sa strahom. Ne mora biti ista situacija kakva vas sada plaši, može biti bilo kakva. Učvrstite taj trenutak, ponavljajte ga u sebi scenu po scenu.

Pokušajte se prisjetiti točnog vremena, okruženja, boja i mirisa, a kad ste na vrhuncu vizualizacije svjesno spojite palac i kažiprst - vaše će tijelo stvoriti poveznicu između te geste i pozitivnog osjećaja pa će svaki put kad izvedete isto, prije javnog nastupa ili razgovora za posao, zauzeti pozitivan stav. 

4. Potaknite pravilno disanje i trbušne mišiće

Kad smo u strahu, objašnjava Antiglio, disanje prelazi iz dubokog iz abdomena, u plitko locirano niže u prsima i zato nam se čini da nas zateže u prsima i da ostajemo bez zraka, tijelo kao da se zaključava. Da bi oslobodilo tijelo takve reakcije, kaže, trebamo se skoncentrirati na disanje iz abdomena, pa ćemo se početi smirivati. 

Tehnika:

Sjednite uspravno, zatvorite oči, jednu ruku stavite preko prsa, a drugu niže, na trbuh. Nekoliko puta ravnomjerno udahnite i izdahnite. Zamislite da vam je na mjestu trbuha balon, i da se napuše kad udahnete i ispuše pri izdisaju. Nastavite dok disanje ne bude opet ravnomjerno, i dok ne osjećate da dišete 'iz trbuha'. 

Handsome man doing yoga pose

5. 'Uposlite' obje hemisfere mozga

Da si 'raščistite' fokus i otklonite strah možete koristiti tehniku fokusiranja zvanu pod nazivom 'Tratak'. 

10 pravila za najbolji modni stil legendarnog Karla Lagerfelda
10 pravila za najbolji modni stil legendarnog Karla Lagerfelda

Tehnika:

Stanite uspravno i fokusirajte se na pogled na nokat palca. Udahnite kroz nos i zadržite dah dok sporo palac približavate prema čelu, točno između obrva. Zatvorite oči i izdahnite kroz usta. Sve ponovite. Ova će tehnika zaokupiti tijelo i um, i pomoći vam da se fokusirate na samo jedan zadatak. 

Istraživanja su pokazala da nam, ako samo pogledom pratimo neki predmet, lijeva i desna hemisfera mozga pomažu 'razbistriti situaciju' u kojoj se nalazimo. Ponovite ovo triput, dok vam sve ne bude kristalno jasno, a onda se opustite

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam