Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Pet sjajnih savjeta Marie Kondo za uvođenje reda u dom koji ćete s lakoćom održavati

Pet sjajnih savjeta Marie Kondo za uvođenje reda u domu, koji ćete s lakoćom i održavati

Većina nas kod pospremanja doma kreće tako da rješavamo sobu po sobu, ljutimo se ako nam ukućani ne pomažu i stalno guramo sve više stvari na police - sve je to pogrešno

VIDEO

Autoricu knjige 'Čarolija pospremanja koja mijenja svijet', objavljene još 2014. godine, Marie Kondo, danas mnogi smatraju muzom za jednostavnu organizaciju prostora u kojem ćete se snalaziti i održavati ga urednim s lakoćom. Mnogi budno prate njezine brojne objave na društvenim mrežama i seriju emisija koju je pokrenula na Netflixu, prigodno naslovljenu 'Pospremanje s Marie Kondo', i testiraju njezine ideje u svakodnevnom životu. Možda je najviše pažnje dosad pobudio njezin savjet da se riješimo svega što ne izaziva radost. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sigurnost za vrijeme potresa 02:06

Dakle, evo nekoliko ideja koje čine okosnicu novog stila pospremanja koji se po njoj naziva KonMari, a koje možete primijeniti u svome domu ako osjećate da vas boravak u njemu i sama pomisao na to da ga treba organizirati teško umaraju: 

1. Uvodite red kroz kategorije, ne po sobama

Suprotno onome što bi većina ljudi pomislila kad se primaju pospremanja, Kondo savjetuje da svoj dom dovodite u red po kategorijama, te da tako utvrdite redoslijed poslova, umjesto da se bavite jednom po jednom sobom.  

Koliko god vam se činilo da ima smisla razvrstati stvari u jednoj sobi, pa onda prijeći u drugu, na taj način nećete obaviti puno posla, kaže Kondo. 

- Kad rasporedimo određene predmete po kući i pospremamo jedno po jedno mjesto, nikad ne možemo shvatiti ukupni volumen posla i stvari koje treba rasporediti i stoga ne možemo završiti -  pojašnjava. Da biste izbjegli ovu negativnu spiralu, zavodite red po  kategorijama, a ne po mjestu, kaže. 

Primjerice, ako ste odlučili sortirati ručnike - a dio njih je u kuhinji, torbi sa sportskom opremom, oni koje još koristite u kupaonici na vješalicama, a dio vjerojatno i u košari za rublje - bolje ćete razumjeti s čime imate posla ako sortirate sve te ručnike i zavedete red u tom segmentu. Tako ćete znati da ste na vješalice objesili čiste, a sve one koji su za pranje odnijeli u košaru za rublje, gdje im je mjesto. 

Marie Kondo vjeruje da bi odjeća trebala biti prva na redu za organizaciju, jer je manja vjerojatnost da će biti emocionalno teško donijeti odluke, kao što bi to moglo biti kad je riječ o knjigama, pismima ili uspomenama. 

2. Naučite vertikalno presavijati  

Prema Marie Kondo, kad presavijate odjeću, ručnike i krpe i rasporedite ih okomito, štedite prostor i zapravo postaje mnogo lakše pronaći ono što tražite. To nije najbrža metoda slaganja, ali isprobana je i testirana među ljubiteljima KonMari trenda i mnogi su je pozitivno ocijenili. 

- Način na koji presavijate i slažete odjeću daleko je više od odlaganja. To je čin brige, izraz ljubavi i zahvalnosti za to kako vam  ta odjeća služi i odražava vaš životni stil. Jednom kad  pažljivo složite odjeću i kad vam to uđe u naviku, bit će puno lakše - kaže Marie Kondo. Savjetuje da koristite kutije ili pregrade kojima ćete podijeliti ladice, kako biste svaku stvar mogli staviti na njeno mjesto, za što će vam na kraju trebati manje vremena i energije nego što vam se čini, kaže. Dodaje da urednim presavijanjem odjeće i vertikalnom pohranom možete riješiti gotovo svaki problem koji se odnosi na pospremanje odjeće.  

3. Uzmite si vremena da stvari sredite sami

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli KonMari (@konmari.co)

Možda vam se ne čini da je to u redu, ali Kondo vjeruje da biste organizaciju doma trebali odraditi potpuno sami. Razlog je to što voljeni, posebno članovi obitelji, mogu biti zabrinuti zbog toga koliko ste stvari naumili baciti, ili će vas pokušati okriviti ako inzistirate na tome da se nešto sačuva, a čini im se da im smeta. 

Najbolje je da ste sami kad zavodite red. Jedina iznimka je organizacija fotografija. Okupite što više članova obitelji prilikom razvrstavanja fotografija i ne samo da ćete stvari urediti i organizirati, već ćete se svi skupa dobro zabaviti. .

4. Pustite prošlost

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli KonMari (@konmari.co)

- Baciti ono što vam više nije potrebno nije ni rastrošno ni sramotno - kaže Kondo. Otpustite stvari sa zahvalnošću. Osjećat ćete se lakše i osvježenije kad završite s pospremanjem. 

Ne biste se trebali osjećati loše zbog sređivanja svog prostora i toga što stvari 'kruže'. Napokon, da biste istinski njegovali stvari koje su vam važne, prvo morate odbaciti one koje su nadživjele svoju svrhu, ističe Marie Kondo.

- Prostor u kojem živimo trebao bi biti primjeren za osobu kakva postajemo sada, a ne za osobu koja smo bili u prošlosti. Zamislite samo koliko bi bilo ugodnije živjeti u domu ispunjenom predmetima koji izazivaju radost, a ne hrpom stvari koja više ne održava vas - kaže. 

5. Iskoristite rješenja na najbolji mogući način 

Svi volimo praktična rješenja za pohranu stvari, ali nemojte previše posezati za idejama dok ne ispraznite sve što treba. 

- Odlaganje stvari stvara iluziju da je problem nereda riješen. Ali prije ili kasnije, sve su kutije i police za pohranu pune, prostorija je opet preplavljena stvarima i treba vam novo rješenje za 'još laganiju i jednostavniju pohranu', koje samo zakomplicira stvari. Bitno je imati samokontrolu i opirati se spremanju stvari dok ne završimo s prepoznavanjem onoga što stvarno želimo i što trebamo zadržati - kaže Marie Kondo, prenosi portal Homes & Gardens

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli KonMari (@konmari.co)

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'