Bez konzumnog bijelog šećera i bez bijelog brašna moguće je napraviti ukusnu slasticu koja će vas očarati svojim okusom, a možda je pita od sira i prosa baš recept koji ste tražili za sebe
Pita od sira kakvu još niste jeli - bez šećera i pšeničnog brašna
Pita od sira može se pripremati na razne način i svaka domaćica ima svoj provjereni recept, no iskušajte ovaj koji uključuje proseno brašno. Ako ga nemate, možete ga sami napraviti tako što ćete proso samljeti u mlincu za kavu.
Za manje kalorija umjesto šećera dodajte sirup agave, steviju ili drugi zaslađivač, a umjesto punomasnog sira koristite posni sir. Posebnu teksturu će mu dati bjelanjci, pa pripazite da ih istučete u čvrsti snijeg prije dodavanja smjesi.
Sastojci:
- 2 jaja
- 150 g prosenog brašna
- 50 g zobenog brašna
- 500 g posnog sira
- 2 žlice sirupa agave
- 2 korice limuna
- 2 žlice soka limuna
- 1 prašak za pecivo
- nekoliko žlica zobenog mlijeka
- maslinovo ulje
Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. Žumanjke pomiješajte sa pola žlice sirupa agave, brašnom, mlijekom, praškom za pecivo i jednom koricom limuna te umijesite tijesto i podijeliti ga na dva dijela. Razvaljajte prvi dio i stavite ga na dno tepsije 22x22 premazane maslinovim uljem te izbockajte vilicom.
Izmiksajte sir, drugu koricu limuna, limunov sok i ostatak sirupa agave te ručno nježno pjenjačom umiješajte bjelanjke. Smjesu prebaciti u tepsiju i prekrijte drugom polovicom razvaljanog tijesta koje ste također izbockali vilicom. Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Ohladite prije rezanja.