Lifestyle

Komentari 1

Pitate se mogu li limuni doista izbijeliti odjeću? Evo odgovora!

Pitate se mogu li limuni doista izbijeliti odjeću? Evo odgovora!

Mnoge internetske stranice za domaćinstvo predlažu korištenje limuna kao prirodnog sredstva za izbjeljivanje ljudima koji se protive jakim kemikalijama. Ali izbjeljuje li limun stvarno odjeću?

Postoje beskrajni trikovi o tome kako bijelu odjeću održavati bijelom i čistom bez korištenja kemikalija. Neki prijedlozi uključuju sodu bikarbonu, ocat, pa čak i aspirin.

POGLEDAJTE VIDEO: Trik kako odabrati savršenu odjevnu kombinaciju

Jedna od mogućnosti, međutim, uključuje kuhanje bijele odjeće s limunima, a iako je limunska kiselina zaista dobra za čišćenje, pitanje je koliko je učinkovita kod izbjeljivanja.

Izbjeljuje li limun odjeću?

Evo kako bi to trebalo djelovati - limunska kiselina razbija mrlje i prljavštinu, izbjeljujući vaše bijelo rublje.

Mnoge internetske stranice za domaćinstvo predlažu korištenje limuna kao prirodnog sredstva za izbjeljivanje ljudima koji se protive jakim kemikalijama. A izbjeljivač je definitivno jaka kemikalija.

Melanie Forti, direktorica programa za zdravlje i sigurnost u američkoj Udruzi za poljoprivrednike, objašnjava kako izbjeljivač može uzrokovati 'kožni osip, izrazite glavobolje, migrene, slabost mišića, bol u trbuhu, perforaciju jednjaka, mučninu i povraćanje'. 

Osim toga, izbjeljivač može uništiti neke od vaših omiljenih naljepnica na majicama.

Vrući limuni ipak nisu bolji izbjeljivači od klasičnog deterdženta

Ljudi koji su isprobali izbjeljivanje odjeće kuhanjem s limunima kažu da treba jedan limun, veliki lonac, voda i deterdžent za rublje. 

Autorica članka za Lifehacker, koja je isprobala ovu metodu, objašnjava da treba 'prvo napuniti veliki lonac vodom, zatim uzeti limun, prepoloviti ga i dodati u lonac. Vodu i limun treba zakuhati, a kad voda zakipi, isključiti vatru i ostaviti da odstoji dok se vrenje ne smiri. Zatim treba dodati odjeću i ostaviti ju da odstoji sat vremena'.

- Odlučila sam isprobati ovaj trik na staroj prljavoj kuhinjskoj krpi. Nakon što sam ju ostavila u loncu sat vremena, ručno sam oprala krpu u sudoperu punom vode i deterdženta. I je li na kraju bila čista? Apsolutno, ali ne čišća nego kad bih ju oprala u vešmašini s običnim deterdžentom. 

Isprobani trik s limunom nije uspio, a autorica savjetuje da je pametnije i dalje bijelo rublje prati normalno u vešmašini na visokoj temperaturi koristeći običan deterdžent za rublje. 

POGLEDAJTE VIDEO: FRANKA ČITA ULETE U INBOX

Najčitaniji članci