Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

'U razorenoj učionici zagrebačke škole osnovali smo planinarsko društvo. Svi su dobrodošli'

'U razorenoj učionici zagrebačke škole osnovali smo planinarsko društvo. Svi su dobrodošli'

Planinarsko društvo Zagreb osnovano je u 2020. godini kada je Zagreb pogodio razoran potres, no unatoč tome energija osnivačke skupštine bila je puna vjere, nade i volje za nešto novo

VIDEO

Iza Planinarskog društva Zagreb stoji 15 zaljubljenika u planinarenje i planine, a oni su: Elvir Munjaković, Zvonko Tupek, Stjepko Kokić, Petra Gilja, Daniela Rafaj, Petar Weigand, Irena Weigand, Robert Weigand, Lejla Rašidkadić, Maja Mirt, Maja Miljuš, Darija Zgrablić, Lara Sobol, Jelena Mandić i Ivana Radić.

Razgovarali smo s Ivanom Radić, jednom od osnivačica koje je otkrila kako je uopće došlo do osnivanja, koji su im ciljevi i mnogo više.

POGLEDAJTE VIDEO: Slijepi planinar propješačio 1100 km s prijateljem

Pokretanje videa...

sljepac 00:57

- Svaki kraj početak je nečeg novog. Tako je bilo i u našem slučaju. Vjerovali smo da su srž društva ljudi, da je svaki član jednako vrijedan, da je planinarenje hobi koji podrazumijeva boravak u prirodi, pričanje o usponima, razmjenu iskustva i uživanje u društvu ljubitelja prirode i planina - ispričala je Ivana i nastavila kako je u jednom takvom razgovoru došao prijedlog 'Ajmo mi osnovat svoje društvo?!', pogledali su se i rekli 'Ajmo!' i tako je zapravo nastalo 'Planinarsko društvo Zagreb'.

Ivana tvrdi kako tada nisu znali što ih čeka ali se nisu ni previše brinuli. Ideju su podijelili sa svojim prijateljima planinarima, koji su ideju podržali i danas svi skupa čine dobar tim koji svakodnevno radi na izgradnji našeg društva i doprinosu općoj planinarskoj zajednici. Do osnivanja ovog planinarskog društva, kako Ivana tvrdi, je došlo 18.12.2020. godine.

- U godini kada je je Zagreb pogodio razoran potres, u godini kada su nam zabranjena okupljanja i druženja, mi smo u razorenoj učionici jedne zagrebačke gimnazije osnovali društvo. Kada pogledamo oko sebe nije baš bila atmosfera za osnivanje i upuštanje u nešto novo. Ali, energija naše osnivačke skupštine bila je sasvim suprotna. Puni vjere, nade i volje za nešto novo, osnovali smo Planinarsko društvo Zagreb - rekla je Ivana.

Bole vas glava i grlo, umorni ste i puni elektriciteta? Uzrok bi mogao biti suh zrak u prostoriji
Bole vas glava i grlo, umorni ste i puni elektriciteta? Uzrok bi mogao biti suh zrak u prostoriji

Njihovom društvu mogu se pridružiti apsolutno svi, a dobrodošli su i amateri, jer kako Ivana kaže: 'Svatko od nas nekad je napravio svoj prvi planinarski korak'.

Zato svima bez iskustva predlažu Opću planinarsku školu, koja daje odgovore na sva pitanja koja muče početnike ali i daje potrebno iskustvo nakon kojeg mogu planinariti i na zahtjevnije vrhove.

- Neke od tema su: Orijentacija, Prva pomoć, Meteorologija, Boravak u planini i slično. U godišnjem planu izleta nudimo raznolike izlete, kako bi svatko od članova mogao naći nešto što mu odgovara - objasnila je Ivana.

Također, posebnost ovog planinarskog društva je u tome što se već na prvim izletima njihovog društva stvorila lijepa i ugodna atmosfera, a novi članovi, neki i bez prethodnog iskustva osjećali su se dobro i prihvaćeno.

- Htjeli bi da sve što radimo i nudimo članovima u njima izazove osjećaj zadovoljstva i sreće. Kada u takvom okruženju ispenjete neki vrh, to je osjećaj koji pamtite i nosite sa sobom dalje kroz tjedan - tvrdi Ivana.

- Postoji izreka koja kaže: 'Planinari su ljudi koji se preko tjedna spuste u grad'. Mi smo ekipa koja živi planinarski i nadamo se da ćemo to uspjeti prenijeti na sve naše članove - dodaje, a u njihovom planinarskom društvu možete svakako očekivati izlete na atraktivne lokacije uz pratnju vodiča, druženje, zabavu…

Ženstveni nakit: Top 10 ukrasa koji simboliziraju romantiku
Ženstveni nakit: Top 10 ukrasa koji simboliziraju romantiku

Što se tiče učlanjenja, Ivana kaže kako je najpotrebnija 'dobra volja'.

Naime, ako netko nema planinarskog iskustva PD Zagreb preporučuje da kod učlanjenje pita za savjet oko kupnje gojzerica, ruksaka, planinarskih štapova i ostale potrebne opreme.

Nadalje, svakome tko se odluči za učlanjenje, PD Zagreb nudi izbor između nekoliko sekcija, naravno, prema svojim interesima i mogućnostima.

Jedna od njih je i dječja sekcija 'Zagići' – za sve klince i klinceze od 6 do 14 godina koji vole druženje u prirodi.

- Boravak u prirodi kroz sudjelovanje na zanimljivim i sigurnim izletima, povoljno utječe na društveni, fizički i intelektualni razvoj djece – u što smo se kao planinari i roditelji osobno uvjerili. Osmislili smo izlete koji su namijenjeni za djecu, budući da nam je jedan od ciljeva da djeca zavole prirodu i nauče se ponašati u njoj - kaže Ivana.

Druga je gorska sekcija koja je najbrojnija i najaktivnija sekcija. Namijenjena je planinarima početnicima, ali i onima s iskustvom.

Godišnji plan izleta gorske sekcije, nudi niz izleta na hrvatske kao i mnoge EU uspone.

- Ova sekcija je dobar odabir za one koji žele zakoračiti u svijet planinarstva, penjati tehnički laganije vrhove od kojih su neki na visini od 3000 metara nadmorske visine (mnv). Osim po vrhovima, sekcija je poznata i po dobrom druženju i veseloj atmosferi - objašnjava.

I za kraj, tu je i visokogorska sekcija koja okuplja iskusnije članove čiji je planinarski interes usmjeren usponima i turama u visokim planinama te usponima i turama koji zahtijevaju dobru psihofizičku pripremljenost te bogato znanje i iskustvo.

- Visokogorci za svoje ture biraju planinarske puteve i vrhove fizički i tehnički zahtjevnije od prosječnog planinarenja. Iako je uspon na vrh važan dio neke ture za svakog visokogorca, još je važniji zanimljiv i izazovan put koji vodi do vrha, a koji nam može pružiti bezbroj iskustava i doživljaja - tvrdi Ivana.

Prvi dojam je važan, slušajte intuiciju - čuva vas i usmjerava
Prvi dojam je važan, slušajte intuiciju - čuva vas i usmjerava

PD Zagreb planinari po cijeloj Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj.

Često posjećuju i područje Bosne i Hercegovine i Crne gore koji nude netaknutu prirodu i respektabilne uspone i vrhove. No, iako planinare izvan hrvatskih granica, Ivana tvrdi kako Hrvatska u planinarskom smislu nudi puno.

- Dio Dinarida koji prolaze kroz hrvatsku pravi su planinarski raj. Volimo reći da nam je svugdje lijepo, ali na Velebitu najljepše. Još uvijek ima krajolika koji nas ostave bez daha. Na puno mjesta se iznova vraćamo jer svako godišnje doba sa sobom nosi drugačiji ambijent. A tu je i naša Medvednica koja nam je često odabir za uspone u tjednu ali i za neke ozbiljnije ture - rekla je Ivana i opisala kako su prošle godine, za rođendan grada Zagreba odradili transverzalu preko Medvednice u dužini od 52.5 km.

Ta tura je trajala 13 sati, sa visinskom razlikom od 2750 mnv. Bila im je to prava planinarska tura u čast grada Zagreba i ove godine planiraju upriličiti rođendan grada Zagreba na taj način, ali možda ipak malo skrate dionicu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje