Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Mirisne juhe, variva i gulaši za okrepu u nadolazećim danima

Mirisne juhe, variva i gulaši za okrepu u nadolazećim danima
4

Bez obzira na to odlučite li se za lagane povrtne ili hranjive, juhe i variva postaju još bolji uz nekoliko kapi octa, a slast mesa i juhe ovisi o samoj temperaturi vode

Kako bi meso za juhu sačuvalo sočnost, prije pripreme juhe na brzinu ga operite pod mlazom hladne vode. Želite li da juha ima puniji okus, meso stavite u lonac s hladnom vodom. Ono će tako pustiti sokove te učiniti juhu intenzivnijom. No ako vam je važnije sočno i dobro kuhano meso, odmah ga stavite u kipuću vodu. Količinu vode za juhu odredite prema količini mesa. Najčešći je omjer pola kilograma mesa na litru i pol vode. Nakon što zavrije, smanjite temperaturu te s površine juhe uklonite površinski sloj masnoće i pjenu. 

Slijedi dodavanje očišćenog i usitnjenog povrća: luka, mrkve, celera, korijena peršina, pastrnjaka, poriluka, rajčice i začina. Pirjate li povrće na srednje jakoj vatri oko pet minuta, neposredno prije dodavanja u lonac, ono će biti mekše i sočnije, a juha će imati ukusniji i bogatiji okus. Ovisno o sastojcima i načinu na koji su pripremljene, tople juhe čine ukusan i hranjiv obrok, posebice u hladnim zimskim danima. Osim bistrih mesnih i povrtnih juha, mogu se pripremiti guste i kremaste juhe te variva s raznovrsnim dodacima. 

Za pripremu variva odaberite svježe sezonsko povrće, a da biste spriječili otpuštanje njegovih hranjivih sastojaka, kuhajte ga u prethodno uzavreloj slanoj vodi. Umjesto da je bacite, vodu u kojoj se povrće kuhalo naknadno iskoristite za pripremu juha ili umaka. Želite li jelo učiniti gušćim, dodajte mu zapršku ili malo izmiješanog maslaca i brašna. No na najjednostavniji način zgusnut će ga ukuhani usitnjeni krumpir. Začinite li jelo octom, podarit ćete mu bogatiji okus te spriječiti raspadanje mesa i promjenu boje povrća.

Varivo od grahorica, kukuruza i tikvica

Sastojci: Šalica grahorica, tikvica, luk, 1-2 žlice maslinova ulja ili maslaca, mrkva, 3-4 češnja češnjaka, celer, 3-4 šalice povrtnog temeljca, šalica kukuruza, žličica sušene ili 2 žlice svježe majčine dušice, sol, papar

Priprema: Grahorice preko noći ostavite u vodi. Isperite ih i iscijedite, stavite u lonac i ulijte vode toliko da prekrije grahorice. Ostavite da zakuha pa na laganoj vatri kuhajte još 45 min. Prepolovite tikvicu te je 45 min pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C. Zagrijte maslac ili ulje, dodajte luk i malo soli te pirjajte desetak minuta. Dodajte mrkvu, češnjak i celer te, povremeno miješajući, kuhajte još 5-10 min. Mješavinu obogatite usitnjenom pečenom tikvicom. Iscijedite grahorice i zavrijte temeljac. Smanjite vatru te dodajte grahorice, kukuruz i majčinu dušicu. Pokriveno kuhajte još 15 min te začinite solju i paprom.

Gusta juha od piletine

Sastojci: 200 g miješanog povrća (svježe ili smrznuto), l kokošje juhe, 400 g pilećih fileta zabatka, 50 g maslaca, luk, 3 žlice brašna, majčina dušica, žličica limunova soka, sol, papar, lovorov list

Priprema: Očistite te narežite meso i luk. Rastopite maslac, dodajte mu luk i sol te pirjajte nekoliko minuta. Dodajte brašno pa cijelo vrijeme, miješajući, pržite još nekoliko minuta. I dalje uz miješanje polako dolijevajte kokošju juhu te sve začinite lovorovim listom, majčinom dušicom i solju. Nakon što zavrije, u juhu stavite meso, povrće i papar te ponovno pričekajte da provrije. Zatim još 15 minuta kuhajte na laganoj vatri te, nakon što ste maknuli s vatre, dodajte limunov sok. Prema želji obogatite vrhnjem ili mileramom.

Juha ili varivo?

Zapršku za gustu juhu ili varivo napravit ćete tako da na vrućem ulju, masti ili maslacu kratko propržite brašno te mu uz miješanje dodate hladnu, a zatim uzavrelu juhu. Zapršku možete dopuniti i lukom, peršinom, koprom, češnjakom te crvenom paprikom, no začine je preporučljivo dodati na kraju pripreme, neposredno prije dodavanja zaprške jelu. Želite li izbjeći zapršku, razmutite krupicu ili brašno u malo hladne vode, a zatim dodajte kipućoj juhi.

Nakon toga svakako ostavite da se kuha još 10-15 minuta. U pripremama gustih i kremastih juha za podlijevanje sastojaka koriste se temeljci, odnosno, bistre juhe od mesa, povrća ili ribe. Za pripremu minestronea ili guste juhe od različitoga sezonskog povrća, krumpira, grahorica i mahunarki uglavnom se koristi mesni ili povrtni temeljac. Recept nerijetko uključuje i koncentrat od rajčice te tjesteninu ili rižu. 

Za razliku od minestronea, krem-juhe od povrća ili ribe nakon kuhanja se miksaju ili pasiraju te dodavanjem brašna, krupice ili krumpira zgušnjavaju. 

Gulaš od slanutka

Sastojci: 1/2 šalice kuhanog slanutka, 1/2 paprike, rajčica, 1/2 glavice luka, 50 g umaka od rajčice, češanj češnjaka, 1/3 žličice maslinova ulja, 1/2 šalice vode, 2 žlice kus-kusa, peršin, sol, papar

Priprema: Zakuhajte vodu te dodajte kus-kus, dobro promiješajte i ostavite da odstoji pet minuta. Zatim dodajte sol te pustite da se ohladi. Nasjeckajte luk, češnjak i rajčicu pa začinite solju i paprom. Zagrijte ulje, dodajte luk, češnjak i papriku te na laganoj vatri pirjajte oko tri-četiri minute. Ubacite svježu rajčicu, a potom i umak od rajčice te peršin pa sve kuhajte još nekoliko minuta. Na kraju dodajte slanutak i ostavite da zakuha. Time prelijte kus-kus i poslužite.

Juha od graha s pancetom

Sastojci: 150 g luka, 150 g graha (namočenog preko noći), 50 ml ulja, 150 g pancete, 50 g mrkve, 50 g rajčice, 3 češnja češnjaka, 200 g kukuruza, 50 g celerova korijena, 50 ml crvenog vina, lovorov list, peršin, sol, papar

Priprema: Naribajte mrkvu i celerov korijen te operite i narežite rajčicu. Na zagrijanom ulju propirjajte luk, mrkvu, rajčicu i celer. Dodajte pancetu, kukuruz, češnjak i peršin. Uz miješanje dolijevajte vino te kuhajte na laganoj vatri pet minuta. Kombinaciji dodajte prethodno namočen isprani grah i lovorov list. Dolijte litru tekućine te sve kuhajte oko 90 minuta. Posolite i popaprite te, ako je potrebno, dodajte još tekućine pa kuhajte dvadesetak minuta.

Lagana povrtna juha

Sastojci: 2 tikvice, 100 g graška, krumpir, prutić celera, mrkva, češanj češnjaka, 4 žlice djevičanskoga maslinova ulja, 100 g mahuna, 2 luka, peršin, bosiljak, sol, papar

Priprema: Operite povrće i nasjeckajte ga na komade. Očistite i nasjeckajte luk i češnjak. Ogulite krumpir, očistite celer i mrkvu te sve narežite. Sve povrće s graškom stavite u litru i pol vode te dodajte bosiljak i peršin. Ostavite da juha zakuha, zatim je posolite i kuhajte još otprilike 45 minuta. Na kraju dodajte maslinovo ulje, svježi peršin, bosiljak i papar. Prema želji poslužite s kockicama prepečenoga kruha.

Gusta juha od rajčice i slanutka

Sastojci: 2 žlice brašna, 200 g kuhanog slanutka, 2 dl ukuhane rajčice, 150 g kuhanog ječma, 3 žlice suncokretova ulja, 2 žlice maslinova ulja, svježa rajčica, tikvica, povrtni temeljac, bosiljak, sol, papar  

Priprema: Popržite brašno na ulju te mu dodajte ukuhanu rajčicu i povrtni temeljac. Nakon što zavrije, dodajte kuhani slanutak i ječam te sve kuhajte desetak minuta. Za to vrijeme na maslinovu ulju propirajte tikvicu i rajčicu te ih dodajte juhi. Začinite bosiljkom, solju i paprom.

Osnovni recepti za grah varivo, salatu, na tavče i s kobasicama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Dnevni horoskop za subotu 14. prosinca: Blizanci maštaju o putovanju, Vaga shvaća što želi
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA?

Dnevni horoskop za subotu 14. prosinca: Blizanci maštaju o putovanju, Vaga shvaća što želi

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 14. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje