Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Osnovni recept za grah varivo, salatu, na tavče i s kobasicama

Osnovni recept za grah varivo, salatu, na tavče i s kobasicama
4

Ako koristite suhi grah najbolje ga je namočiti u vodu i ostaviti preko noći. Tako će mu trebati manje da se skuha dok je ekonomičnije rješenje grah iz konzerve

VIDEO

U pripremi grah variva  najvažnije je suhi grah namočiti u posudi s vodom i ostaviti ga preko noći. To će omekšati opnu, grah će se brže skuhati, a spriječit će i osjećaj nadutosti. Namakanjem se udio neprobavljivih šećera, oligosaharida, smanjuje pa ih tijelo lakše probavi. Također, umjesto suhog graha možete upotrijebiti i grah iz konzerve kojem prethodno namakanje nije potrebno.

Varivo od graha

Sastojci: 60 dag graha, mrkva, dvije glavice luka, tri češnja češnjaka, peršin, žličica slatke mljevene paprike, sol, papar i 20 dag slanine. 

Priprema: Grah namočite preko noći kako bi omekšao. Nasjeckajte luk, slaninu i mrkvu dinstajte na laganoj vatri dok luk ne požuti. Nakon toga dodajte grah i prelijete vodom tako da ga prekriva. Kuhajte oko dva sata na umjerenoj vatri, a pri kraju dodajte zapršku i miješajte. Ako koristite grah iz konzerve, vrijeme kuhanja je upola kraće, dovoljno vam je sat vremena. 

Zapršku napravite od druge glavice luka, nasjeckanog češnjaka, slatke mljevene paprike i par žlica juhe u kojoj se grah kuhao. Dodajte je pri kraju kuhanja i promiješate. 

Grah s kobasicama 

Sastojci: 60 dag graha, 2 glavice luka, mrkva, tri češnja češnjaka, kobasice, sol, papar, lovorov list, slatka mljevena paprika, brašno i voda. 

Priprema: Nasjeckajte luk, dodajte mrkvu, sol, papar, lovor list i češnjak te dinstajte na laganoj vatri. Nakon toga dodajte vodu tako da prekrije grah. U posebnoj tavi popržite kobasice koje ste prethodno narezali na kolutove i ubacite u grah. Kuhajte dva sata do dva i pola sata na umjerenoj vatri, a ako je grah iz konzerve dovoljno je i sat vremena. Pred kraj na ulju popržite brašno i mljevenu papriku, pa zapršku dodajte u grah da bi se zgusnuo. 

Grah salata

Sastojci: 30 dag graha, glavica luka, ocat, sol, papar i bučino ulje. 

Priprema: U lonac stavite grah koji ste prethodno namočili, prelijte vodom i kuhajte oko sat vremena. Ako koristite grah iz konzerve dovoljno ga je kuhati 10 minuta. Ocijedite grah, pustite da se ohladi i potom dodajte sol, papar, ocat i bučino ulje. Promiješajte i grah salate je spremna za posluživanje. 

Gravče na tavče

Sastojci: 60 dag graha, mrkva, dvije glavice luka, češnjak, sjeckani peršin, žličica mljevene slatke paprike, žlica koncentrata rajčice, 20 dag slanine, sol i papar. 

Priprema: Nasjeckajte luk i dodajte mrkvu rezanu na trakice te dinstajte dok luk ne postane zlatnožute boje. Dodajte češnjak, slaninu rezanu na kockice, koncentrat rajčice, mljevenu slatku papriku i kuhajte na laganoj vatri. Ulijte malo vode, dodajte soli, papra i peršina, ubacite kuhani grah te miješajte. Za pripremu suhog graha treba vam sat vremena kuhanja na umjerenoj vatri, dok grah iz konzerve ne trebate kuhati. 

Nakon toga mješavinu stavite u keramičku ili zemljanu posudu i pecite oko 45 minuta na 200 °C. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'
ŽIVOTNA PRIČA

'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'

Prvo su se odlučili na brak bez djece, no on je postao depresivan te zaključio da će ga uveseliti samo dijete. Ipak, to na koncu nije ispalo dobro

J. Lo je u haljini jedva hodala, a ručno su je izrađivali 800 sati: Slavnu guzu ipak nisu pokrili...
DRESS CODE 'VRT VREMENA'

J. Lo je u haljini jedva hodala, a ručno su je izrađivali 800 sati: Slavnu guzu ipak nisu pokrili...

Haljinu bez naramenica je upotpunila Tiffany & Co. nakitom, uključujući prsten Jean Schlumberger by Tiffany Bird on a Rock koji na sebi ima žuti dijamant i bijeli dijamant, oba od preko 4 karata; i ružičaste safire
Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac
ZVIJEZDE OTKRIVAJU

Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje