Lifestyle

Komentari 11
PRIPAZITE

Podgrijavanje i čuvanje kuhane hrane: Riža, gljive i piletina imaju svoja posebna pravila

Možete se otrovati ako jedete podgrijanu rižu, no problem nije samo podgrijavanje, već način na koji je riža bila pohranjena prije nego što ste ju zagrijali, Oprezni budite i s gljivama, piletinom...

- Termički obrađenu hranu ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Ako je ne namjeravate odmah konzumirati, što prije je ohladite, spremite je u hladnjak, ali je ne čuvajte duže od dva dana. Hranu podgrijavajte samo jednom i to do temperature ključanja. Važno je da postigne visoku temperaturu u svim dijelovima. Ukoliko je podgrijana hrana samo topla, nije sigurno da je ispravna za jelo - savjetuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo HZJZ.

POGLEDAJTE VIDEO o trovanju hranom:

Također, njihova preporuka je zamrzavati samo svježe oprane namirnice i svježe pripremljenu hranu na temperaturi ispod -18 stupnjeva. Naglasili su i da je važno hranu nakon odmrzavanja odmah pripremiti i nikako je ne zamrzavati ponovno.

Ostaci obroka koje spremate u hladnjak najprije dobro ohladite.

- Nipošto ne stavljajte vruću hranu u hladnjak i pazite na temperaturu na kojoj čuvate hranu. Provjerite radi li hladnjak na optimalnoj temperaturi, osobito ako je pun namirnica ili ga često otvarate. Temperaturu hlađenja možete provjeriti tako da stavite termometar u najhladniji dio hladnjaka, uz stražnji zid blizu motora hladnjaka, temperatura ne smije biti viša od 4 do 5 stupnjeva - kažu u HZJZ-u.

'Podgrijavanje riže može uzrokovati trovanje'

- Da, možete se otrovati ako jedete podgrijanu rižu. Problem nije samo podgrijavanje, već način na koji je riža bila pohranjena prije nego što se zagrijavala. Naime, nekuhana riža može sadržavati spore Bacillus cereus, bakterija koje uzrokuju trovanje hranom. Spore mogu preživjeti i ako se riža kuha. Potom, ukoliko ta riža stoji na sobnoj temperaturi, spore mogu prerasti u bakterije. Te će se bakterije umnožiti i stvoriti toksine koji uzrokuju povraćanje ili proljev - objasnili su u NHS-u, Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije.

- Što se duže kuhana riža ostavi na sobnoj temperaturi, to je vjerojatnije da će je bakterije ili toksini učiniti nesigurnom za jelo. Ukoliko pojedete rižu koja sadrži bakteriju Bacillus cereus, moguće je da ćete biti bolesni i imati povraćanje ili proljev, oko 1 do 5 sati nakon konzumacije. Simptomi su relativno blagi i obično traju oko 24 sata - dodali su.

Savjeti za sigurnu konzumaciju riže:

Budite oprezni i s podgrijavanjem gljiva i piletine

Prema Europskom vijeću za informacije o hrani (European Food Information Council) podgrijavanje gljiva velika je pogreška.

Naime, gljive sadrže proteine koje enzimi i bakterije mogu oštetiti ako se ne čuvaju pravilno, na primjer, ako predugo stoje na sobnoj temperaturi. Podgrijavanje i konzumiranje takvih gljiva može dovesti do bolova u trbuhu i probavnih tegoba.

Ukoliko baš morate podgrijavati gljive, tad ih zagrijte na najmanje 70 stupnjeva. Budite oprezni i kod podgrijavanja piletine.

Lydia Buchtmann, glasnogovornica Vijeća za informacije o sigurnosti hrane, kaže da je 'tehnički u redu podgrijavati piletinu. Međutim, morate osigurati da svaki pojedini dio piletine dosegne temperaturu od najmanje 80 stupnjeva da biste bili sigurni da ste uništili opasne bakterije.

- Ne jedite piletinu koja je stajala više od tri dana - naglasila je, a prenosi Insider.

'Ne podgrijavajte kuhani krumpir, hladan je dodatni plus za zdravlje'

- Podgrijavanje jednom kuhanog krumpira se ne preporučuje. Međutim, kada se primjerice krumpir salata konzumira hladna nakon što je odstajala u hladnjaku, to može biti i dodatni plus za zdravlje jer škrob prelazi u tzv. rezistentni ili otporni škrob koji posjeduje prebiotička svojstva, odnosno hrani 'dobre bakterije' u probavnom sustavu - rekla nam je jednom prilikom prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist na Odjelu za kliničku prehranu KBC-a Zagreb i profesorica u naslovnom zvanju na Prehrambeno - biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kad smo s njom razgovarali o blagodatima krumpira.

Također, naglasila je da se sirovi krumpir nikad ne bi trebao čuvati u hladnjaku, a objasnila je i zašto. 

- Potrebno ga je pohraniti u suh, taman i hladan prostor, u posudu ili papirnatu vreću, a nije ga dobro čuvati u hladnjaku. Krumpir se ne smije čuvati u hladnjaku jer će dobiti nepoželjan okus. Nije riječ o temperaturi u hladnjaku, koja je otprilike četiri stupnja Celzijusa, jer se krumpir i čuva na temperaturi od četiri do sedam stupnjeva Celzijusa. Problem je u vlazi u hladnjaku koja povećava konverziju pojedinih vrsta škroba u krumpiru u šećere i pogoršava okus. I svjetlost i vlaga potaknut će klijanje krumpira. Stoga je za čuvanje krumpira najbolje vrlo svježe mjesto, suho i tamno poput podruma za povrće - objasnila je.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo su dodali i savjetovali da se krumpir čuva dalje od luka 'jer će plinovi koje emitiraju prouzročiti brže kvarenje i jednog i drugog povrća'.  

- Lako kvarljive namirnice pohranite u hladnjak sukladno deklaraciji na proizvodu. Pazite na raspored namirnica u hladnjaku. Svježe meso pohranite na najnižoj polici kako biste spriječili kapanje njegovog soka po drugoj hrani. Mliječne proizvode čuvajte na hladnijoj polici. Jaja izvadite iz kartonske ambalaže, koja izvana može biti zagađena - savjetovali su pa naglasili kako jaja ne treba čuvati u vratima hladnjaka.

- Iako je uobičajena praksa da hladnjaci imaju u vratima spremnik za jaja, to ipak nije najbolje mjesto za čuvanje zbog promjene temperature prilikom otvaranja i zatvaranja vrata hladnjaka. Čuvajte ih u stražnjem dijelu hladnjaka, pohranite ih šiljastim krajem okrenutim prema dolje u originalnom pakiranju ili u pokrivenim spremniku gdje će se održati do mjesec dana - pojasnili su. 

Napominju kako s mesom treba biti posebno oprezan.

- U normalnim uvjetima, svježa govedina, janjetina i teletina može se u hladnjaku očuvati do četiri dana, a mljeveno meso te perad i riba jedan do dva dana - naglasili su.

Važno je paziti i na ispravno spremanje hrane koja ne ide u hladnjak, poput riže, tjestenine, brašna, mnogih vrsta pića, konzervirane hrane i neotvorenih staklenki.

- Držite ih na suhom i u dobro zatvorenim posudama, jer će duže ostati svježe i izbjeći će se slučajno zagađenje. Sadržaj otvorenih konzervi najbolje je odmah sav iskoristiti ili ga premjestiti u staklenku i spremiti u hladnjak - kažu u HZJZ-u i dodaju kako smočnica u kojoj se čuva takva hrane treba biti suha i ne toplija od 25 stupnjeva.

- Oštećene konzerve, konzerve koje su vlažne na šavovima te one s ispupčenim poklopcem nisu sigurne za korištenje - naglasili su.

Osvrnuli su se i na mlijeko koje mnogi građani drže u vratima hladnjaka.

- Otvoreno mlijeko izbjegavajte držati u vratima hladnjaka jer ga tako izlažete toplom zraku prilikom otvaranja i zatvaranja vrata što pogoduje bržem kvarenju. Nakon otvaranja mlijeko dobro zatvorite kako bi ste spriječili upijanje aroma i mirisa drugih namirnica pohranjenih u hladnjaku - savjetuju u HZJZ-u.

'Rajčice čuvajte podalje od mrkve'

- Plin etilen koji neki plodovi voća i povrća emitiraju, može ubrzati proces zrenja drugog voća i povrća. Jabuke, kruške, marelice, grožđe i rajčice ispuštaju puno etilena pa se preporučuje držati ih podalje od kupina, jagoda, mrkve, cvjetače te kelja, kupusa i drugog lisnatog povrće. Ako jabuke ili kruške držimo u hladnjaku onda ih treba držati na donjim policama jer je etilen teži od zraka i zadržat će se dolje - pojasnili su.

U hladnjaku bi, kažu, trebalo čuvati i orašaste plodove.

- Zbog velike količine nezasićenih masnih kiselina orašasti plodovi su skloni kvarenju, ako imate veće količine oraha ili lješnjaka, čuvajte ih u hladnjaku ili zamrzivaču - kažu.

Najčitaniji članci