Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Pokazatelji da u perilici rublja koristite previše deterdženta

Pokazatelji da u perilici rublja koristite previše deterdženta

Dovoljne su dvije žlice za profesionalnu perilicu koja može primiti oko 12 kilograma rublja, odnosno jedna žlica deterdženta za prosječnu perilicu koja prima oko 8 kilograma

VIDEO

Možda ste puno puta posegnuli za rubljem iz perilice rublja, očekujući nešto mekano i nježno, a doživjeli da dohvatite hrpu grube tkanine koja je vrlo kruta i neudobna za nošenje. Ako je tako, velike su šanse da koristite preveliku količinu deterdženta za rublje. On će očistiti prljavštinu i mrlje, no na kraju stvoriti novi problem - ostaci deterdženta koji se nisu dobro isprali dovest će do toga da odjeća bude gruba na dodir i grebe prilikom nošenja.

POGLEDAJTE VIDEO: Sušenje rublja

Pokretanje videa...

Sušenje rublja 00:21

Štoviše, previše deterdženta dovest će do stvaranja prebogate pjene u perilici, uslijed čega će se komadi rublja 'zalijepiti' jedni za druge, pa se tako neće ni oprati dobro. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Koliko deterdženta zapravo treba koristiti? 

Dovoljne su dvije žlice za profesionalnu perilicu koja može primiti oko 12 kilograma rublja, odnosno jedna žlica deterdženta za prosječnu perilicu koja prima oko 8 kilograma - piše Wirecutter.

Baš nikad ne stavljajte ove 4 stvari u sušilicu - uništit ćete ih
Baš nikad ne stavljajte ove 4 stvari u sušilicu - uništit ćete ih

Ako perete na ruke, potrebno ga je još i manje. Istina, količina deterdženta koja je potrebna može se razlikovati od marke do marke, no čak i kada na deklaraciji na stražnjoj strani boce piše da ga treba staviti više, imajte na umu da tu uputu pišu proizvođači, kojima je cilj da ga potrošite i kupujete više, upozorava Wirecutter.

POGLEDAJTE VIDEO: Koliko deterdženta je dovoljno za pranje rublja

Stvari mogu biti i gore ako upotrebljavate deterdžent visoke učinkovitosti (HE), koji predstavlja visoko koncentriranu formulu s malo pjene i može se koristiti u tradicionalnim i HE strojevima. Ti su deterdženti najčešće dvostruka koncentracija 'običnih', pa ih treba i duplo manje, pogotovo kad uzmete u obzir da nove perilice visoke učinkovitosti koriste i manje vode za pranje rublja od tradicionalnih. Tako se uobičajene količine deterdženta zapravo ne mogu ni otopiti. 

Kako skinuti s rublja nakupine previše deterdženta? 

Da biste odjeći vratili puni sjaj, morate ukloniti višak deterdženta koji se upio u vlakna. Whirlpool savjetuje namakanje rublja u mješavini octa i vode. U dubokom sudoperu ili kadi pomiješajte 1 šalicu octa u 1 litri vode i  namočite odjeću. Istrljajte vidljive nakupine deterdženta, namačite oko sat vremena, pa stavite u mašinu na ciklus ispiranja odjeće. 

Savjeti kako oprati jastuk ako ne stane u perilicu: Važno je da se brzo osuši na suncu
Savjeti kako oprati jastuk ako ne stane u perilicu: Važno je da se brzo osuši na suncu

Još jedna metoda proslavila se nedavno na Tik-Toku: Pripremite specifičnu kombinaciju sastojaka - bocu vruće vode, ½ šalice boraksa, ½ šalice sode bikarbone i malu količinu deterdženta. Dodajte rublje u kadu, namočite ga dobro, pa ostavite četiri sata. Potom iscijedite i stavite odjeću na uobičajeni ciklus pranja. Možda neće učiniti rublje jako mekanim, ali će sigurno spriječiti nakupljanje viška deterdženta ili omekšivača u vlaknima. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'