Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Polovica mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine života

Polovica mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine života
1

Važno je istaknuti da problemi mentalnog zdravlja nisu nužno i mentalne bolesti, a roditelji trebaju reagirati na svaku promjenu kod djece i razgovarati s njima, istaknula je naša sugovornica

VIDEO

U razredu od 25 učenika čak se njih pet suočava s problemima mentalnog zdravlja, pri čemu samo jedan od tih pet dobiva i adekvatnu pomoć. Istodobno, podaci kažu da polovina dijagnosticiranih mentalnih poremećaja počinje u dobi do 14 godina.

Ovo su statistike na koje svakako treba upozoriti povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja koji se obilježava 10. listopada. Dr. Suzana Fabijanić, koja radi u Odsjeku za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Sisačko moslavačke županije, kaže da se problemi mentalnog zdravlja ne moraju isključivo odnositi na mentalnu bolest.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

stres 01:23

Na mentalno zdravlje djece, kaže liječnica, utječu različiti složeni međuodnosi između njih i njihovog okruženja, kako u obitelji, tako i u školi, društvu vršnjaka i široj društvenoj zajednici.

Genetske čimbenike također ne smijemo zanemariti. Dakle, različiti životni događaji mogu pokrenuti promjene koje onda dovode do mentalnozdravstvenih problema, a kod nekih i do mentalne bolesti.

Prema podacima od prije dvije godine, najčešći razlozi boravaka u bolnici, povezanih s mentalnim poremećajima u dobi od deset do devetnaest godina, mješoviti su poremećaji ponašanja i osjećaja, akutni i prolazni psihotični poremećaji, emocionalni poremećaji s početkom u djetinjstvu te reakcije na teški stres i poremećaji prilagodbe, uključujući PTSP i depresivne poremećaje – kaže nam dr. Fabijanić koja svakodnevno radi s djecom i adolescentima pomažući im kod problema s mentalnim zdravljem.

Mnoga djeca ne primaju pomoć, a razlozi tomu, kaže liječnica, često leže u stigmi koja prati ljude s problemima mentalnog zdravlja. Drugim riječima, djeca, ali i njihovi roditelji, boje se da će ih društvo obilježiti ako potraže pomoć. Istodobno, mnogi su odrasli nedovoljno informirani, pa misle da je dijete samo "zločesto i neodgojeno".

Dr. Fabijanić u svom se radu svakodnevno susreće s najrazličitijim slučajevima. Trenutno, kaže, ima adolescenticu, aktivnu sportašicu, kojoj je nedavno otkrivena srčana greška. Posljedica je uznemirenost, stalno stanje na rubu suza, nemogućnost da o tome otvoreno razgovara. Ovaj je primjer dokaz da je iznimno širok spektar situacija i okolnosti koje kod djece i adolescenata mogu prouzročiti psihičke probleme.

Father Scolds Daughter and Mom Working on Laptop.

U svojoj se praksi susrećem s nerazličitijom problematikom, od uobičajenih reakcija na stresne događaje, poput straha od ispita u školi, nesretne ljubavi ili tugovanja zbog izgubljenih prijateljstava, pa do ozbiljnih depresivnih pacijenata, onih koji imaju fobiju od škole te slučajeva samoranjavanja ili zlouporabe psihoaktivnih supstanci.

Nedostatak sunca zimi može voditi mentalnim poremećajima
Nedostatak sunca zimi može voditi mentalnim poremećajima

A kako bi roditelji prepoznali problem, jako je važno da promatraju dijete i uočavaju promjene u njegovom ponašanju. Na te promjene treba reagirati pitajući dijete kako se osjeća i događa li mu se nešto što ga smeta. Ne govorite djetetu da to nije ništa i da su se vama događale i lošije stvari. Ključno je potražiti pomoć – tumači dr. Fabijanić te ističe da djetetu treba postaviti pitanje razmišlja li da si naudi.

Ne treba se, kaže liječnica, bojati pitati dijete i o suicidalnim namjerama, s tim da sva pitanja moraju biti prilagođena uzrastu djeteta.

Mentalno zdravlje učenika bit će dio sistematskih pregleda

Dr. Fabijanić bila je dio radne skupine projekta "PoMoZi Da" koji je osmišljen u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a cilj mu je poboljšati zdravstvenu pismenost učitelja i nastavnika koji najviše vremena provode s djecom, kako bi na vrijeme znali prepoznati problem mentalnog zdravlja kod djece, reagirati na njega te znati kome i kako se obratiti.

Zagađenje zraka može povećati rizik od mentalnih oboljenja...
Zagađenje zraka može povećati rizik od mentalnih oboljenja...

Istodobno, ove školske godine uveden je i program probira mentalnog zdravlja u sklopu sistematskih pregleda učenika prvih razreda srednjih škola. To provode Službe za školsku i sveučilišnu medicinu, a ovim probirom će se prepoznavati djeca s rizikom za razvoj problema mentalnog zdravlja i uključivati u primjereni tretman.

Činjenice o mentalnom zdravlju:

  • Ukupno 50% mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine života, a čak 75 % prije 18. godine
  • Anksiozni poremećaji javljaju se već u dobi od između 6. i 14. godine života
  • Više od 70% svih mentalnih bolesti može se dijagnosticirati prije dobi od 25 godina
  • Udio klinički jasne depresije u dječjoj dobi je 1 do 3%, a u adolescenciji on raste na 8 do 9%
  • Samoubojstva su u padu, pa 2017. nije zabilježen niti jedan slučaj suicida u dobi do 14 godina, a u posljednja dva desetljeća bilježi se i pad samoubojstava u dobi od 15 do 19 godina u Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:09
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'