Lifestyle

Komentari 1

Pomazi kravu za manje stresa - danska hit metoda za opuštanje

Pomazi kravu za manje stresa - danska hit metoda za opuštanje

Ništa se u moderno doba ne spominje češće od riječi stres, a tehnika za njegovo prevladavanje je doista mnogo - od joge s kozama do zvučnih kupki. Najnovija na popisu je trendi metoda koja stiže iz Danske

Novi wellness trend stiže u polje blizu vas - mogao bi biti slogan za zanimljivu metodu otklanjanja stresa koja je u posljednje vrijeme postala popularna u Danskoj.

Naime, krave su vrlo opuštene životinje - one se ne tuku, ne svađaju, ne upadaju u nevolje. Ovdje u polju imamo posebne krave za grljenje i maženje pokraj kojih možete i leći te osjetiti kako njihov mir prelazi i na vas - objašnjava vlasnica krava u Danskoj koja promovira ovu metodu uklanjanja stresa u BBC-evom videu.

Svi koji su probali kažu da je to izuzetno opuštajuće, jer nudi svojevrstan povratak prirodi i našim korijenima te nas odmiče od stresa svakodnevice.

Gerard je šef tvrtke i vlasnik farme Kastanje Hoeve, dok se njegova supruga Els bavi 'grljenjem krava'. Svoju inovativnu metodu temelje na znanstvenim spoznajama o učinku dodira, kao i pozitivnom efektu druženja sa životinjama na ljudsko zdravlje.

Nakon njih sve je veći broj farmi s kravama u Danskoj počeo nuditi svoje krave i njihove zagrljaje kako bi pomogli ljudima u borbi sa stresom.

Gerard i Els s time su započeli još prije 14 godina. Naime, oni su tada udomili kćer te su primijetili kako je djevojka puno mirnija nakon maženja s kravama, pa bi se moglo reći kako je ona ustvari pionirka takve vrste relaksacije.

Ova se tehnika opuštanja danas širi diljem svijeta, a stručnjaci kažu kako topla tijela krava i njihov sporiji srčani ritam čine boravak uz njih doista terapeutskim iskustvom. Kad ljudi dođu kod njih prvo ih vode u posjet juncima te obilazak farme. Nakon toga u ljeto ih odvode u polje kako bi se družili i grlili s kravama, a u zimsko doba to se čini u stajama.

Ipak, nisu sve krave dobre za maženje - agresivnije i temperamentnije životinje mogu vas čak i natjeravati preko polja, zbog toga Els i Gerard imaju posebne krave za to. Kažu kako se u njihovom karakteru odmah vidi jesu li za maženje ili ne, a obično je riječ o nešto starijim kravama. 

 

Najčitaniji članci