Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Poslastica: U sladoledu je više boja i aditiva - nego čokolade

Poslastica: U sladoledu je više boja i aditiva - nego čokolade
1

U 100 grama sladoleda je između tri i pet žličica šećera, a na dan ne bi trebalo unositi više od osam žličica. Zbog gomile šećera i aditiva, kupovni sladoled treba tretirati kao poslasticu

VIDEO

Industrijskom sladoledu dodaju se aditivi za produljenje trajnosti, poboljšanje okusa, izgleda i drugih karakteristika. U prekomjernim količinama aditivi mogu štetno djelovati na zdravlje.

Sladoled se u osnovi sastoji od mlijeka i mliječnih proizvoda, kao što su punomasno ili obrano mlijeko, mlijeko u prahu, sirutka te vrhnje. Sve su ovo sastojci koji su bogati visoko kvalitetnim bjelančevinama te kalcijem, fosforom i vitaminima A i D. Prema vrsti mliječnog proizvoda, odnosno količini mliječne masti, razlikujemo krem i mliječne sladolede.

Konzervansi i aditivi izazivaju pretilost, bolesti srca pa i rak
Konzervansi i aditivi izazivaju pretilost, bolesti srca pa i rak

Krem sladoledi sadrže više vrhnja, koje je bogato mliječnom masti, pa imaju i veću energetsku vrijednost, odnosno više kalorija. Dodatkom vrhnja postižu se bolja konzistencija i okus, no onome tko poseže za sladoledom kao laganim obrokom koji će im pomoći u mršavljenju, bolji izbor je mliječni s manje mliječne masti, pa tako i manje kalorija.

U sladoledima od čokolade čiji smo sastav analizirali možemo pronaći komadiće mliječne čokolade ili kakao prah. Kakao je inače zdrava namirnica koja blagotvorno djeluje na zdravlje. No kakao maslac, koji se dobiva od kakaa, a jedan je od glavnih sastojaka čokolade, obiluje zasićenim masnim kiselinama. One u prekomjernim količinama mogu štetiti zdravlju srca. Mliječna čokolada, pak, obiluje šećerom pa se gubi blagotvoran učinak kakaa na zdravlje.

Napravite sami sladoled od svježeg voća i brzo se ohladite
Napravite sami sladoled  od svježeg voća i brzo se ohladite

Čokoladni dio sladoleda sadrži emulgatore. Najčešće je to E476, odnosno poliglicerol poliricinoleat, koji se dodaje kako bi se smanjio udio masti u proizvodu te je zamjena za skuplji kakao maslac. Količina tog aditiva koja se smije dodavati u prehrambene proizvode vrlo je mala zato što štetno djeluje na zdravlje, posebno na dječje.

Ukupna količina šećera koju sladoledi sadrže je između tri i pet žličica na 100 grama što je puno. Dnevno ne bismo trebali pojesti više od sedam do osam žličica šećera.

Sladoled sadrži i brojne dodatke za bolji okus, konzistenciju ili ljepšu boju. To su najčešće šećer ili njegova jeftinija varijanta glukozno-fruktozni sirup, zaslađivači, arome, boje, emulgatori, stabilizatori... Većina se smatra bezopasnima, no neki od zgušnjivača u većim količinama mogu djelovati laksativno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'
PODUZETNICA IZ ČEPINA

Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'

Poduzetnica i mama Malaika Tordi Molnar iz Čepina ostala je bez posla i okrenula se kreativnosti. Nije zažalila, njezine šalice su hit, a prodaje ih po cijeloj Europi