Lifestyle

Komentari 22

'Povezanost djece i osjećaja sreće roditelja kompliciranije je nego što možda mislimo'

'Povezanost djece i osjećaja sreće roditelja kompliciranije je nego što možda mislimo'

Obitelj s niskim primanjima koja živi na području s niskim životnim troškovima može doživjeti manji financijski stres od obitelji s višim prihodima koja živi na području s puno višim životnim troškovima

Nova studija, koja je objavljena u 'Journal of Population Economics', analizirala je podatke ankete koja je provedena na više od milijun ljudi tijekom 11 godina. Cilj je bio identificirati čimbenike koji utječu na to kako prisutnost djece utječe na dobrobit roditelja.

Prva analiza, koja nije uzela u obzir dodatne čimbenike, otkrila je kako su parovi s djecom manje zadovoljniji od onih bez djece.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako bi se ovo otkriće moglo objasniti?

Da bi to saznali, znanstvenici su nastavili analizirati skup podataka. Prvo su u model uključili dohodak kućanstva, obrazloživši da su djeca 'skupa'. U siromašnijim obiteljima ovaj financijski pritisak može smanjiti sreću. 

Međutim, dohodak kućanstva možda nije dobar pokazatelj financijskog stresa. Obitelj s niskim primanjima koja živi na području s niskim životnim troškovima može doživjeti manji financijski stres od obitelji s višim prihodima koja živi na području s puno višim životnim troškovima. Stoga su istraživači proveli dodatnu analizu gdje su pratili je li obitelj imala poteškoća u plaćanju računa u posljednjih godinu dana.

Ova je analiza pokazala da su poteškoće u plaćanju računa središnji čimbenik koji utječe na ovaj odnos zadovoljstva parova s djecom i bez djece. 

Istraživači su u svoje analize uključili i dob djece. Ovdje su došli do zanimljivih rezultata. Dok su mlađa djeca bila povezana s većim blagostanjem roditelja, starija djeca su bila povezana s manjim blagostanjem roditelja. 

Autori istraživanja su zaključili da je 'odnos djece i sreće roditelja kompliciraniji nego što možda mislimo', piše Psychology Today.

Najčitaniji članci