Lifestyle

Komentari 123

Napravite savršeni pire krumpir: Izbjegnite ove greške

Napravite savršeni pire krumpir: Izbjegnite ove greške

Tajna ukusnog pire krumpira je u teksturi i okusu, a riječ je o prilogu koji može ne samo nadopuniti nego čak i zasjeniti jelo uz koje se poslužuje. Kako bih ispao savršeno važno je koji krumpir koristite, sastojke ...

No nerijetko će, umjesto da ispadne mekan i pahuljast, pire krumpir na kraju biti gumenast, žilav i neukusan. Razlog leži u pogrešnim tehnikama pripreme i češće su kod početnika u kuhinji, piše EatThis.

POGLEDAJTE VIDEO: Krumpir koji je proklijao može biti opasan za jelo

Zato je kuharica i savjetnica Claudia Sidoti objasnila kako poboljšati način pripreme i koje pogreške izbjegavati kako bi pire krumpir ispao savršen baš svaki put.

1. Ne koristite dobru sortu krumpira

Vrsta krumpira koju koristite za izradu pirea može utjecati na krajnji ishod ovog jela. Krumpir bogat škrobom bit će najbolja opcija za lagani pire krumpir.

- Škrob omogućuje krumpiru da se lako odvoji i da s lakoćom apsorbira mliječne sastojke, odnosno maslac, vrhnje i/ili mlijeko - prenosi Southern Living.

Ako tražite drugu opciju koja sadrži manje škroba, ali i dalje nudi dobru teksturu, iskušajte sorte višenamjenskog krumpira zbog kojih će pire ispasti gušći, ali i dalje jednako ukusan uz komad pečenog mesa.

2. Ne počinjete s hladnom vodom

- Dodavanje krumpira u kipuću vodu apsolutno je zabranjeno! Uvijek ih stavite u hladnu vodu, a zatim ih zakuhajte. To će osigurati da se ravnomjerno kuhaju do kraja - objašnjava Sidoti.

Kad krumpir stavite u vruću vodu, vanjski sloj se prebrzo skuha. Ako vam je krumpir kuhan izvana, a nedovoljno kuhan iznutra, dobit ćete grudice koje može biti teško ukloniti i razbiti.

3. Kuhani krumpir nije dovoljno mekan

- Kad pripremate pire krumpir, u njemu ne smije biti grudica. Zato kuhani krumpir mora biti posve mekan, a provjerite ga vilicom prije nego što ga uklonite s vatre - kaže Sidoti dodajući kako je dobro prije kuhanja nasjeckati krumpir na male, jednake komade. Kuhat će se brže i ravnomjernije.

4. Ne koristite pravu količinu sastojaka

Mjerenje količine dodataka u odnosu na krumpir je prvi korak. Food Network preporučuje korištenje 1/2 šalice mlijeka ili vrhnja i 1/2 štapića maslaca na pola kilograma krumpira. Iako se recept može tu i tamo promijeniti, ovisno o teksturi i prehrambenoj preferenciji onoga tko jede.

Koje sastojke ćete odabrati ovisi o vama i vašem nepcu, ali za najbolje rezultate koristite neslani maslac. Budući da je maslac taj koji daje kremastu strukturu, nije vam potrebna dodatna sol koja može nadjačati glavni okus. Isto vrijedi i za mlijeko i vrhnje. Previše dodataka može pretvoriti baršunastu mješavinu u vodenastu bljuzgu koja pritom uopće nije ukusna.

- Neka bude jednostavno. Maslac, sol i papar, ili ih obogatite dodatkom vrhnja, kiselog vrhnja ili crème fraiche. Za dodatni štih, čak možete dodati malo ribanog parmezana ili cheddar sira - savjetuje Sidoti dodajući da sačuvate oko pola šalice vode u kojoj se krumpir kuhao i dolijevate je tijekom gnječenja pirea kako biste dobili odgovarajuću konzistenciju.

5. Ne koristite odgovarajući alat

Postoji mnogo različitih alata koje možete izabrati za stvaranje pire krumpira. Sidoti preporučuje gnječilicu za krumpir ili čak stražnju stranu obične vilice. Ručni mikser na najnižoj brzini također može pomoći, ali riskirate stvaranje gumenog pire krumpira. Alati kojih se želite kloniti su metlice, blenderi za hranu ili procesori. Previše su moćni i prebrzo miješaju krumpir koji će zato na kraju ispasti ljepljiv i pregust.