Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Razmjestite namještaj tako da se uvijek osjećate ugodno

Pravila za uređenje prostora koja će vam donijeti mir i ugodu

Unošenje novog namještaja u dom prostor može osvježiti ali i pretrpati. Postoji nekoliko pravila koja vam mogu pomoći da održite ugodnu energiju u prostoru

VIDEO

Kupovinom ili izradom još jednog novog komada namještaja koji ćete unijeti u svoj dom možete završiti s osjećajem da je sve prenatrpano i skučeno, a zapravo je puno lakše uspostaviti ravnotežu u prostoru nego što to mislite. Štoviše, uz drugačiju organizaciju prostora novi komad namještaja neće vam biti ni potreban, tvrdi arhitekt Cliff Tan.

POGLEDAJTE VIDEO: Feng Shui za početnike

Pokretanje videa...

Feng shui 00:48

Naime, drugačijim rasporedom namještaja, slijedeći nekoliko jednostavnih pravila za uređenje interijera, možete doći do toga da vaš prostor izgleda urednije, da se u njemu osjećate ugodnije i mirnije te ispunjeni pozitivnom energijom. Cliff Tan pritom koristi mješavinu pametnih principa modernog dizajna i drevne umjetnosti Feng Shui, kako bi stvorio savršen životni prostor prema onome što njemu odgovara.

Feng Shui je naučio od svog pradjeda, koji je bio jedan od najistaknutijih praktičara u Singapuru. O pravilima Feng Shuija često govori i u svojim video objavama na Tik Toku.

Ovih nekoliko savjeta smatra važnima za maksimalizaciju pozitivne energije u prostoru:  

Nikad ne postavljajte krevet u kut

Prema načelima Feng Shuija, svaka soba ima komad namještaja koji bismo trebali staviti u središte, odnosno treba biti središnja točka tog prostora. Spavaća soba mjesto je za odmor, opuštanje i romantiku, pa bi krevet trebao zauzeti središnje mjesto.

Za sklad u vezi ormariće stavite na obje strane kreveta u sobi
Za sklad u vezi ormariće stavite na obje strane kreveta u sobi

- Krevet bi trebao biti glavna stvar u sobi. To znači da treba biti što dalje od ulaza u sobu i iza sebe imati čvrsti zid kao potporu - kaže Cliff. Također, ne bi smio biti paralelno s vratima, jer je to prostor gdje teče energija, pa vam ta energija može smetati da zaspite i spavate kvalitetno - kaže. Pravilnim postavljanjem kreveta možete utjecati i na kvalitetu sna. 

Cliff savjetuje da sa svake strane kreveta ostavite mjesta za prolaz, kako bi Yin energija tekla duž lijeve, a Yang duž desne. Stvaranje simetrije u spavaćoj sobi simbol je jednakosti u vezi, pa je dobro postaviti sa svake strane kreveta identične noćne ormariće, piše The Sun.  

Uklonite nered

Jedno od osnovnih načela Feng Shuija kaže da je dom vanjski izraz našeg unutarnjeg ja, pa ako je u vašem domu nered, ne treba čuditi što se osjećate izbezumljeno. 

- Nered i gužvu uvijek treba riješiti tako da  izbacite sve suvišno. Ostavite samo nužne stvari i one koje su vam važne, te dodajte jedan, dva predmeta koji utječu na estetiku prostora - kaže Cliff. 

Pazite gdje držite vodu u kući da ne prizovete nevolju na obitelj
Pazite gdje držite vodu u kući da ne prizovete nevolju na obitelj

- To ne znači da biste trebali ostaviti prostor sterilnim i minimalistički ga urediti. Bitno je da stvari koje stavite u prostor imaju svoje mjesto i budu lijepe. Ako ima previše stvari koje želite zadržati, trik je u tome da ih svrstate u grupe, kako bi ostalo što više praznih površina oko vas - kaže Cliff.

Dodaje kako svakako trebate izložiti što više sobnih biljaka. 

- Biljke pročišćavaju zrak i dovode prirodu u prostor. Osim toga, mogu djelovati i kao paravani za reguliranje životne energije Chi. Na primjer, ako imate ogroman prozor koji pušta previše energije, biljke se mogu postaviti tako da ga uokvire.  Biljke, osim toga, mogu unijeti određene elemente koji su poželjni u prostoru, poput drveta. 

- No, ne predstavljaju sve biljke drvo, ovisno o o obliku lišća i bojama, neke mogu predstavljati i element vatre. Na primjer, dobro je izbjegavati kaktuse u kući zbog njihovih bodlji - kaže Cliff. 

Stvorite određeni radni prostor

Mnogi ove godine rade od kuće, što znači da treba pronaći odgovarajući prostor za to.  

- Izbjegavajte raditi u spavaćoj sobi. Odluka gdje smjestiti radni stol u dnevnoj sobi je nezgodna, jer bi tu glavna točka sobe trebali biti kauč ili sofa  za odmaranje. Zato Cliff predlaže da pokušate odvojiti radni prostor od onoga za opuštanje. Bilo bi dobro da budu udaljeni jedan od drugog i da radni stol ne gleda u televizor. 

- Želite potaknuti učinkovit rad, a kad je vrijeme za odmor, prijeđite na sofu da se opustite. Također, ormarići za knjige predstavljaju učenje i znanje, pa ih strogo govoreći treba smjestiti u dijelove kuće u kojima su ove osobine važne. I ne usmjeravajte sav svoj namještaj prema televizoru - ako želite ugodan prostor u kojem se može razgovarati, onda dio sjedećih mjesta ne bi trebao gledati u televizor. 

Morska sol i himalajska lampa u dom će unijeti bolju energiju
Morska sol i himalajska lampa u dom će unijeti bolju energiju

- Dnevna soba općenito je društveni prostor u kojem se ljudi okupljaju i čavrljaju. Nije vam to kino ili kazalište pa da se svi okrenete prema ekranu, tako da dvije sofe okrenute jedna prema drugoj ili naslonjač okrenut prema kauču bolje ispunjava svrhu - savjetuje arhitekt. 

Naravno, postoje iznimke:  Ako je televizor u vašem kućanstvu glavno mjesto okupljanja i poticaj za komunikaciju, onda sve okrenite prema njemu. 

Pažljivo odaberite dekoracije

- Što se tiče boja i uzoraka, stvar je u elementima - drvu, vatri, zemlji, metalu, vodi. Ti su elementi povezani s prostorom, okolišem i osobnošću osobe. Na primjer, kuhinja ne bi trebala biti plava jer u ovoj boji ima previše vodenih elemenata, ali to se može uravnotežiti dodavanjem zemljanih boja - savjetuje Cliff.

Ogledala, s druge strane, stvaraju iluziju da imate dodatni prostor, no njihovo postavljanje može utjecati na san. 

Ogledala ne želite u spavaćoj sobi: 'Prizivaju probleme u ljubavnu vezu i vode samoći'
Ogledala ne želite u spavaćoj sobi: 'Prizivaju probleme u ljubavnu vezu i vode samoći'

- Ogledala imaju mogućnost udvostručiti sve što odražavaju, pa ako želite udvostručiti toplinu i radost blagovaonice, postavite ga tako da odražava ono što donosi toplinu i radost u vaš život - savjetuje.

To, s druge strane, ne znači da ogledalo može udvostručiti mir koji nosi spavaća soba, naprotiv - ogledalo djeluje na pojačavanje energije, pa u spavaćoj sobi može pojačati onu koju ne želite. Zato ih je u toj sobi bolje izbjegavati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa