Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
1 komentara

Pravilo '100 posto' značajno će vam olakšati postizanje ciljeva

Ako donesete neku odluku i planirate da postoje iznimke, izmorit će vas to što svaki put iznova treba procijeniti ostajete li dosljedni ili ne. Kad se držite odluke 100 posto, lakše je doći do cilja

Foto: Dreamstime
1 komentara

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: S tri jednostavne odluke moći ćete promijeniti život na bolje

Clayton Christensen, bivši profesor na Poslovnoj školi u Harvardu ustvrdio je nešto značajno: Lakše je držati se svojih principa 100 posto vremena, nego držati 'samo' 98 posto. Ovaj citat ima mnogo smisla u svjetlu istraživanja odlučivanja i snage volje, piše psiholog Benjamin Hardy na portalu Psychology Today. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Evo primjera: Ako ste samo 98 posto posvećeni dijeti, u svakoj budućoj situaciji u kojoj se nalazite možete  se zapitati: 'Je li ovo jedan od trenutaka kad ću pokleknuti i pojesti nešto mimo dijete?'. Postavljajući ovo pitanje, morate razmišljati unatrag, o odluci koju ste donijeli, ali i unaprijed, o tome što ćete učiniti. Cijeli ovaj postupak 'naprijed-natrag' oko donošenja odluka dovodi do zamora te  gubitka snage volje.

U mnogim slučajevima, pobijedit će situacija u kojoj se nađete, odnosno prilika da odluku prekršite. To je nešto što se u istraživanjima socijalne psihologije već desetljećima otkriva: Situacije su često snažnije od unutarnjih želja. 

Budući da ste samo 98 posto posvećeni nekom cilju ili principu, nedostaje vam mogućnost da adekvatno predvidite vlastito ponašanje, Često ulazite u situacije u kojima ne znate kakav će biti ishod. Suočavate se s različitim odlukama u nejednakim situacijama, poput one kad vam netko ponudi vaš omiljeni desert.

Chocolate tartalets with nuts | Autor: 123RF Foto: 123RF

Gledajući sebe kako opetovano ne uspijevate u odluci na koju ste se obavezali, vaš se identitet zbunjuje, a time slabi i vaše samopouzdanje. S nižim povjerenjem u sebe, nedostajat će vam ono ključno da se u potpunosti obavežete na poštivanje odluke dok ne postignete cilj.

Motivacija zahtijeva jednostavnost. Složenost ubija motivaciju. Prema tome, kad želite donijeti odluku, morate imati jasan ishod i iscrtati jasan put do postizanja onoga što želite. Kako napredujete, počet ćete razvijati učinkovitost ili sigurnost da cilj možete ostvariti. Ti pojmovi motivacije potječu od teorije očekivanja .

TVRDI PSIHOLOG Proljeće je bolje vrijeme za nove odluke nego Nova godina

Umjesto da se bavite umorom zbog toga što se držite odluke u 98 posto vremena, donesite odluku o tome da ćete ono na što ste se obavezali pratiti - 100 posto. Iako teško, ovo bi moglo riješiti puno problema s voljom. Obvezujući se 100 posto na nešto, kao što je, na primjer, dijeta, čak i nakratko, možete predvidjeti svoje ponašanje u budućim situacijama.

Možete znati da, bez obzira na to što vam se nudi kolač, vaša odluka je već donijeta i nema popuštanja. Stoga se ne morate suočiti s borbom protiv toga što se nudi tako da odlučujete u pojedinačnim situacijama, zato što vam je prijatelj nešto ponudio. 

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Michael Jordan ima sjajan citat koji povezuje ovu ideju: 'Jednom kad donesem odluku, nikad više ne razmišljam o tome'. To je ključ za izgradnju samopouzdanja, kaže. Doneseš odluku i kreneš naprijed s tom odlukom, 100 posto. Svaki put kada prolazite kroz izazov, vaše samopouzdanje se povećava, što dodatno povećava vašu motivaciju i odlučnost za nastavak. Vaš identitet postaje jasniji i u skladu je s budućim ja koje želite postati. Promatrajući sebe kako djelujete prema željenim ciljevima, počinjete se doživljavati kao takvu osobu.  

PROMO Saznajte kako krenuti od nule i ostvariti novogodišnje odluke

Ako se u nekom trenutku borite s neodlučnošću, postoje dvije korisne strategije. Jedna se zove 'Namjere za implementaciju', što znači da ste stvorili unaprijed planirani odgovor kad vas se potakne da radite nešto što ne želite učiniti. Jednostavno, stvorite scenarij: 'ako-tad', poput 'Kad mi Steve  ponudi sok sa sodom, reći ću mu da sam na dijeti'.

Druga strategija dolazi od Hal Hershfielda iz UCLA-e, koji je proučavao ideju o konceptu 'budućnosti' i kako to pomaže u odlučivanju. Umjesto da donesete odluku na temelju onoga što želi vaš trenutni ja, mogli biste se zapitati: 'Kako bi se moja buduća osoba htjela toga sjećati?', ili: 'Što bih od sebe želio učiniti?' 

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Teške odluke: Slušajte probavu, ili postupite kao vojni general

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message