Lifestyle

Komentari 2

Prehrambene navike zbog kojih koža brže stari: Evo što treba izbjegavati u širokom luku

Prehrambene navike zbog kojih koža brže stari: Evo što treba izbjegavati u širokom luku

Želite li da vam koža dugo izgleda mladoliko, izbjegavajte prehranu s visokim udjelom masti. Prema istraživanju iz 2020., prehrana s visokim udjelom masnoća može povećati rizik od upalnih procesa na koži

Previše šećera u prehrani negativno utječe na zdravlje, ali i na ljepotu kože. Istraživanja pokazuju da prekomjerni unos šećera u organizam može uzrokovati i ubrzano starenje kože.

Naime, radi se o tzv. 'naprednim krajnjim proizvodima glikacije', poznato kao AGE, koji nastaju kad se molekula šećera veže na protein ili lipid. AGE kožu čini starijom zbog smanjivanja sposobnosti zacjeljivanja rana i umanjivanja njezine otpornosti na stres.

POGLEDAJTE VIDEO:

Također, želite li da vam koža dugo izgleda mladoliko, izbjegavajte prehranu s visokim udjelom masti. Prema istraživanju iz 2020. godine objavljenom u magazinu Nutrients, prehrana s visokim udjelom masnoća može povećati rizik od upalnih procesa na koži, zbog čega u konačnici može izgledati starije.

I brzu hranu treba izbjegavati koliko je moguće. Naime, tijekom procesa prženja se oslobađaju slobodni radikali, a kad ih unesete u organizam i kroz nekvalitetnu hranu, višak ovih spojeva oštećuje stanice, što negativno utječe na zdravlje cijelog tijela pa tako i kože. Imajte na umu da slobodni radikali oslabljuju elastičnost kože, a tad je koža podložnija boranju.

I na kraju, svakako pijte dosta tekućine jer, da bi koža bila mladolika, treba biti dobro hidrirana, a ne suha. Iako je korištenje hidratantne kreme dobrodošlo, ništa ne može zamijeniti vodu koju popijete.

Studija 'Biomedical and Biopharmaceutical Research' otkrila je da su ljudi, koji su ispijali više od 2 litre vode dnevno, imali više duboke hidracije u koži, u usporedbi s onima koji su imali manje od 2 litre,prenosi msn.com.

Navike prije spavanja dobre za mladolik izgled kože

Svake noći koža se regenerira, a na vama je da joj pomognete u tome. Ako nije čista, regenerirat će se sporije, a to će rezultirati bržem nastanku bora. Zato je dobro očistite prije odlaska u krevet. 

Fotolia

Imajte na umu da spavanje sa šminkom na licu može uzrokovati ekceme i druge probleme na koži. Zbog toga, uvijek, ali baš uvijek uklonite šminku s lica prije odlaska u krevet.

Također, ne zaboravite na činjenicu da se stanice kože brže regeneriraju po noći, stoga je važno prije odlaska na spavanje nahraniti kožu hidratantnom, hranjivom kremom koja, po mogućnosti, sadrži i antioksidante u sebi. Koristite kvalitetnu kozmetiku.

Ne zaboravite brinuti i o usnama, jer je koža na njima tanka i posebno osjetljiva pa je važno hidratizirati ih prije spavanja. Namažite ih svaku večer balzamom kako ne bi bile suhe i ispucale.

Najčitaniji članci