Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Prepoznaju li psi lica vlasnika na ekranu mobitela ili tableta?

Prepoznaju li psi lica vlasnika na ekranu mobitela ili tableta?
1

Jeste li ikad 'FaceTime-ali', odnosno pričali sa svojim psom preko video poziva? To je sjajan način uspostavljanja kontakta licem u lice sa svojim psom dok ste van grada, a pas je na čuvanju

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Hank u izolaciji svaki dan ima novi outfit i dobro se zabavlja

Vaš pas će gotovo sigurno prepoznati vaš glas. Ali ponekad je teško odrediti znaju li ili ne što se događa na ekranu, pa se postavlja pitanje prepoznaje li vas pas na ekranu telefona ili tableta?

Psi prepoznaju lica, samo ne lica u pokretu

Vaš pas će vjerojatno prepoznati vaše lice u stvarnom životu i na fotografijama. Ali kad se slike počnu kretati, tad će se zbuniti, a razlog je osjetljivost na treperenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osjetljivost na treperenje je brzina kojom oko životinje može snimati slike i opažati kretanje. Prema dr. Stanleyju Corenu, psi imaju veću osjetljivost na treperenje od ljudi. Kada gledate video poziv na telefonu ili tabletu, vaš se vizualni receptor povećava i smanjuje svjetlinu, a vaš mozak identificira osobu (ili psa) u kadru.

Psi, s većom osjetljivošću na treperenje, ne mogu vidjeti sve slike u svim promjenama svjetline i pokreta. Sve je to gomila vratolomnih svjetala i oblika. Psi uzimaju vizualne podatke barem 25 posto brže nego ljudi. To znači da su sjajni u otkrivanju pokreta, ali teže prepoznaju pokretne slike na ekranu.

Veličina zaslona je bitna

Kada se radi o tome mogu li psi prepoznati lica na zaslonu pametnog telefona ili tableta, tada je veličina ekrana bitna. Neki psi mogu prepoznati slike na televiziji, posebno one visoke razlučivosti. No zasloni telefona i tableta mnogo su manji, a slike su puno komprimiranije.

Vid pasa evoluirao je za lov, tako da oni bolje vide pokret iz daljine i imaju i jak periferni vid. Drugim riječima, oni su dobri u hvatanju osnovne, velike slike objekta ili scene ispred njih. Mali ekrani i komprimirani podaci znače da psi ne mogu prepoznati lica na ekranima telefona ili tableta.

Ako imate televizijski monitor visoke razlučivosti, onda će vas možda moći prepoznati na pozivu preko Skypea, ali je malo vjerojatno da će znati točno što je na ekranu ako mu pokažete osobu na zaslonu svog mobitela.

Zvuk je važniji

Čak i ako pas ne prepozna vaše lice na ekranu, moguće je da će prepoznati vaš glas. Istraživanja pokazuju da psi prepoznaju pojedinačne glasove i puno više reagiraju na ton glasa nego na određene riječi. Dakle, ako svog psa pozovete telefonom, koristite miran, pozitivan glas.

Međutim, kao i slike na pametnom telefonu ili tabletu, zvuk kroz te uređaje je komprimiran. Također, mozgovi pasa ne djeluju kao kod nas; ponekad ne mogu povezati lice i glas na ekranu sa osobom koju vole. Čak su i psi s najboljim sluhom zbunjeni glasom koji dolazi s uređaja.

Udomljeni svi psi: Prvi put su kavezi u ovom skloništu prazni
Udomljeni svi psi: Prvi put su kavezi u ovom skloništu prazni

Naravno, zaslonsko i audio prepoznavanje razlikuje se od psa do psa. Neki ljudi koji čuvaju pse se zaklinju da se psi 'uzbude' kad čuju glas svog vlasnika preko telefona.No, sve ovisi o tehnologiji i konkretnom psu.

Miris je jači od vida

Ako odete izvan grada, svejedno se možete čuti sa svojim psom preko Skypea. Čak i ako vas možda neće prepoznati na ekranu, bit ćete sretni jer ćete vidjeti njihovo simpatično lice. Također, možete ponuditi svom psu i drugu opciju: ostavite mu svoj miris kad idete van grada. Naime, psi imaju zadivljujuć njuh, s čak 44 puta više receptora od ljudi. Podsjetite ih na vas dok vas nema, tako da ostavite mirisne predmete iza sebe, poput posteljine ili nošene trenirke.

Zaključno, većina pasa ne može prepoznati lica na ekranima telefona ili tableta. Ali to ne znači da se ne biste trebali čuti preko Skype-a sa svojim ljubimcima dok ste izvan grada. To im neće naštetiti, a mogu prepoznati i utješiti se zvukom vašeg glasa. Osim toga, imate priliku vidjeti njihovu slatku njuškicu dok niste kod kuće, piše Rover.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Zašto nas psi ližu? Stručnjaci dekodirali što nam time govore

POGLEDAJTE VIDEO Robert Knjaz #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:25
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru