Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Pretjerano korištenje mobitela utječe na jezični razvoj djeteta

Pretjerano korištenje mobitela utječe na jezični razvoj djeteta

Novija istraživanja povezala su pretjerano roditeljsko korištenje mobitela s oštećenim jezičnim razvojem kod djece, pa valja istražiti kako se riješiti uređaja i posvetiti djeci

VIDEO

Suvremeni mobilni telefon sadrži cijeli svijet - posao, prijatelje, vijesti, igre. Nije ni čudo da lako uvlači ljude u ekran. Ali ako ste često usredotočeni na telefon dok ste s djetetom, to može utjecati na njegov jezični razvoj i komunikacijske vještine. To je zato što rastreseni roditelji provode manje vremena uključeni u smislene interakcije, dajući djeci manje prilika za učenje.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je 7 najčešćih propusta u odgoju djece

Pokretanje videa...

01:19

Kako roditelji utječu na razvoj jezika?

Temelj za govor i jezik počinje kod kuće, dok je dijete još beba. Doista, studije su pokazale da kada roditelji često razgovaraju sa svojim djetetom, ono razvija jače verbalne sposobnosti kako stari. Čak i govorni stil koji se često koristi u razgovoru s bebama poboljšava jezične vještine i potiče komunikaciju te je jednako važno.

Kada su roditelji ometeni, primjerice kada koriste mobilni uređaj, općenito se osjećaju manje povezani sa svojim djetetom. To može dovesti do smanjene komunikacije, zbog čega dijete propušta ključne prilike za rast. Uostalom, djeca najbolje uče iz interakcije sa svojim skrbnicima.

Tiktokeri iz razreda očito ne znaju da ih gledaju i - predatori
Tiktokeri iz razreda očito ne znaju da ih gledaju i - predatori

Zašto roditelji koriste mobitele

Korištenje mobitela roditelja može spriječiti djetetov komunikacijski razvoj smanjujući kvalitetu interakcija. Uzmimo jedno istraživanje koje je uključivalo komunikaciju roditelja s djecom tijekom obroka. Znanstvenici su otkrili da kada roditelj razgovara telefonom, ima 20 posto manje verbalne komunikacije sa svojim djetetom. Također imaju 39 posto manje neverbalne komunikacije, što može uključivati izraze lica, kontakt očima i govor tijela, piše Parents.

Također, drugo istraživanje pokazalo je da je korištenje mobitela povezano sa smanjenom sviješću i osjetljivošću roditelja. Također potiče osjećaj da vrijeme provedeno s njihovim djetetom nije zadovoljavajuće. Štoviše, kada roditelje prekidaju njihovi uređaji, to utječe na način na koji komuniciraju. S druge strane, manje je vjerojatno da će djeca usvojiti važne društvene vještine kao što su održavanje kontakta očima, fokusiranje na sugovornika i osjetljivost — a sve to može utjecati na njihov jezični razvoj u budućnosti.

Splitski ravnatelji donijeli odluku: Osnovnoškolci ne smiju više s mobitelima na nastavu!
Splitski ravnatelji donijeli odluku: Osnovnoškolci ne smiju više s mobitelima na nastavu!

Konačno, istraživanja pokazuju da rastreseni roditelji mogu imati manje uspjeha u podučavanju djece novim stvarima, uključujući jezik. Dapače, jedna se studija fokusirala na 38 roditelja koji su svoje mališane upoznavali s novim riječima. Kad je roditelja prekinuo mobitel, djeca nisu na kraju naučila riječ, ali nisu imala problema da je nauče u situacijama kada roditelja nije prekinuo mobitel. Sve propuštene interakcije se zbrajaju, kao što ovi dokazi sugeriraju. Najbolje je regulirati korištenje telefona i razviti zdrave navike oko svoje djece.

Savjeti za promjenu telefonskih navika

Naravno, i dalje ćete koristiti svoj telefon pred svojim djetetom, ali manje ometanje imat će velike koristi za njegove komunikacijske vještine. Evo nekoliko načina da pozitivno promijenite svoje navike vezane uz mobitel.

Utvrdite vrijeme bez telefona kako biste se usredotočili na svoje dijete

Za to vrijeme isključite telefon ili ga ostavite u drugoj prostoriji. Usredotočite se isključivo na interakciju sa svojim mališanom.

Isključite obavijesti

Teško je ignorirati zujanje i zvučne signale. Pregledajte telefon i isključite obavijesti kako biste ograničili ometanja. Također možete staviti mobitel na "ne uznemiravaj" ili način rada u zrakoplovu.

Mobitele u školama zabranilo bi 85% nastavnika, no učenici i nisu baš sretni s tom idejom
Mobitele u školama zabranilo bi 85% nastavnika, no učenici i nisu baš sretni s tom idejom

Uspostavite lokacije bez telefona u kući

Bilo da je riječ o igraonici ili blagovaonici, korištenje mobitela u određenim područjima vaše kuće može biti zabranjeno.

Učinite telefon manje privlačnim

Premjestite aplikacije koje vas najviše ometaju kako im ne bi bilo lako pristupiti. Također možete odabrati boje u sivim tonovima za svoju pozadinu i druge postavke, što bi vas moglo učiniti manje sklonim da uzmete uređaj u ruke.

Osvijestite svoje ponašanje na telefonu

Trebate li koristiti telefon dok ste s djetetom? Obavezno navedite čvrst razlog. Možda odgovarate na važnu poslovnu poruku, zakazujete posjet stomatologu ili fotografirate uspomenu Iskoristite vrijeme ispred ekrana za dobro! Pametni telefoni mogu poboljšati interakciju roditelj-dijete ako se pravilno koriste. Ne morate potpuno prestati koristiti telefon u blizini svoje djece, ali možete ograničiti vrijeme korištenja.

Koliko ste sati danas proveli pred ekranom? Možda je vrijeme da malo predahnete...
Koliko ste sati danas proveli pred ekranom? Možda je vrijeme da malo predahnete...
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh