Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Prije putovanja bila negativna: 13-godišnjakinja je zarazila 11 članova svoje obitelji koronom

Prije putovanja bila negativna: 13-godišnjakinja je zarazila 11 članova svoje obitelji koronom

Djevojka koja je otišla na obiteljsko ljetovanje testirala se brzim testom na antitijela, koji se pokazao negativnim. Nakon što se gotovo cijela obitelj zarazila, zaključili su da je njen test bio lažno negativan

VIDEO

Sve je više dokaza da djeca i adolescenti mogu učinkovito prenijeti SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje koronavirusnu bolest Covid 19. 

Posljednji u nizu dokaza je zanimljiv slučaj koji se odvio u srpnju i kolovozu, kad su četiri američka državna zdravstvena odjela i CDC istražili izbijanje bolesti tijekom trotjednog obiteljskog okupljanja pet kućanstava u kojima je adolescentica u dobi od 13 godina bila izvor zaraze i primarni pacijent. Nakon toga razvilo se 11 posljedičnih slučajeva, prenosi CDC u svom izvješću.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako si olakšati nošenje maske

Pokretanje videa...

Maske 01:31

Upravo zbog ovakvih slučajeva Amerikanci strahuju zbog otvorenih škola i mogućnosti lakšeg širenja zaraze preko djece učiteljima, roditeljima, obitelji, a potom i široj zajednici.

Što se tiče toga kako je izbijanje bolesti u obitelji započelo i raširilo se, CDC otkriva da je 13-godišnjakinja, zajedno sa svojim roditeljima i dva brata, ovog ljeta otišla na obiteljsko okupljanje s još 15 rođaka. Skup je uključio ljude iz pet domaćinstava iz četiri države. Četrnaest rođaka, uključujući 13-godišnjakinju, završilo je u istoj kući s 5 spavaćih soba i dvije kupaonice. Dok su neki rođaci boravili u kući 8 dana, drugi su boravili čak 25 dana.

U kući nitko nije nosio maske za lice niti se pridržavao smjernica za socijalno udaljavanje. Da stvar bude još gora, izvještaj ukazuje da je 'dodatnih šest rođaka (tetka, ujak i četiri rođaka) posjetilo kuću 3. dana boravka na ukupno 10 sati, kad se vjeruje da je 6 ukućana bilo potencijalno zarazno.

Već je 20 pacijenata pozitivnih na Covid išlo pod nož: I zaraženi koronom mogu na operacije
Već je 20 pacijenata pozitivnih na Covid išlo pod nož: I zaraženi koronom mogu na operacije

Bila je negativna na test, a opet ih zarazila

Od 14 rođaka koji su dijelili kuću, 12 je na kraju pokazalo pozitivan test na koronavirus. Ono što je fascinantno u ovoj priči, a također i zastrašujuće, jest da je 13-godišnjakinja zapravo testirana na korona virus i to četiri dana prije putovanja, a nalaz je bio negativan, piše BGR.

Napravljen joj je brzi test na antigen  nakon potencijalne izloženosti virusu, iako je bila asimptomatska. Tijekom cijelog obiteljskog okupljanja jedini simptom koji je imala bio je začepljenost nosa, koja se javila dva dana nakon negativnog testa.

CDC izvlači nekoliko zaključaka iz analize slučaja. Za početak, studija ilustrira kako djeca i tinejdžeri mogu prenijeti virus na odrasle, čak i ako su njihovi simptomi blagi ili ih čak i nemaju.

Obiteljsko okupljanje i korona virus

Nadalje, studija pokazuje da brzi testovi antigena nisu toliko pouzdani kao PCR testovi (bris nosa) i ne bi trebali biti jedini pokazatelj negativne dijagnoze jer obično imaju nižu osjetljivost (84,0% - 97,6%) u usporedbi s RT-PCR testiranjem; negativne rezultate treba potvrditi RT-PCR-om ako se koriste za osobe s velikom vjerojatnošću infekcije prije testiranja, poput onih s poznatom izloženošću.

Osim toga,  ova istraga pruža dokaze o koristi fizičkog distanciranja kao strategije ublažavanja za sprečavanje prijenosa SARS-CoV-2. Nitko od šestero članova obitelji koji su održavali fizičku udaljenost na otvorenom bez maski za lice tijekom dva posjeta obiteljskom okupljanju nije razvio simptome; četvorica koja su testirana na SARS-CoV-2 imala su negativne rezultate ispitivanja.

Svaki peti test u Zagrebu jučer pozitivan. Šikić: Nije dramatično
Svaki peti test u Zagrebu jučer pozitivan. Šikić: Nije dramatično

Četvrto, bez obzira na negativne rezultate ispitivanja, svatko bi trebao biti u samostalnoj karanteni 14 dana nakon potencijalne izloženosti.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku