Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Prirodni načini odčepljivanja nosa: Pomažu para od češnjaka, oblozi, ali i položaj spavanja

Prirodni načini odčepljivanja nosa: Pomažu para od češnjaka, oblozi, ali i položaj spavanja

Češnjak je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, a jako je koristan i kada ste prehlađeni. Možete ga jesti ili skuhati u malo vode i udisati njegovu paru te tako izbjeći smrdljiv zadah

VIDEO

Začepljenost nosa jedan je od najneugodnijih simptoma prehlade i ponekad je stvarno teško pronaći olakšanje. No, srećom, postoji mnogo stvari koje možete napraviti kod kuće i tako odštopati nos i pritom ne morate ići do najbliže ljekarne.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto nam na hladnoći curi nos?

Pokretanje videa...

01:14

Evo osam prirodnih načina za brže i učinkovitije čišćenje dišnih puteva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Spavajte na boku

Začepljen nos znači da je u sinusima zarobljeno mnogo sluzi koja vam onemogućuje pravilno disanje. Stoga je važno da tijekom noći držite glavu podignutu tako što ćete dodati još jedan  jastuk. Također je važno da pokušate spavati na boku umjesto na leđima jer će to pomoći pri začepljenju. Vaš će nos imati mnogo veće šanse da se 'isuši' tijekom noći, umjesto da se nakupi još više sluzi.

2. Hidratizirajte se toplim juhama i čajevima

Pijenje vrućih tekućina možda vam neće pomoći da se brže riješite prehlade, ali će vas osloboditi neugodnih simptoma. Istraživači su otkrili da se ljudi koji piju tople napitke umjesto onih na sobnoj temperaturi osjećaju puno bolje. Kamilica, zeleni čaj, pileća juha i topla voda s limunom i medom mogu vas učinkovito umiriti. Placebo efekt koji stvaraju vrlo je važan kako biste se osjećali bolje i lakše.

Dreamstime

3. Topli oblog stavite na sinuse

Topli oblog djeluje tako da smanjuje upale u sinusima i olakšava disanje. Samo uzmite čistu krpu, umočite je u toplu (ali ne vruću) vodu i stavite je na gornji dio nosa i donji dio čela. Toplina obloga otvorit će nosnice i omogućiti vam lakše disanje. Pazite da ne ostavljate oblog predugo jer biste mogli opeći kožu.

4. Očistite nos neti potom - čistačem nosnica

To možda i nije najugodnija stvar, ali je dokazano učinkovita u čišćenju sinusa. Samo stanite iznad sudopera i stavite čistač nosnica u jednu nosnicu. Voda će ući u nos i istjecat će van iz druge nosnice. Ovo možete raditi jednu minutu na svakoj nosnici.

Imajte na umu da ne možete koristiti bilo koju vodu. Najbolje je da koristite destiliranu ili sterilnu vodu, a ne vodu iz slavine koja bi mogla biti puna soli i drugih štetnih elemenata. Čistače nosnica možete pronaći u ljekarnama.

Sve prednosti mediteranskih začina: Jačaju imunitet, čuvaju od alergija i ublažavaju kašalj
Sve prednosti mediteranskih začina: Jačaju imunitet, čuvaju od alergija i ublažavaju kašalj

5. Kupite ovlaživač zraka

Hladan, suh zrak kakav je obično u našim kućama još više pogoršava začepljen nos. Tu dobro dođe ovlaživač zraka jer oslobađa prijeko potrebnu vlagu u prostoriju. Možete ga držati uključenim i danju i noću, ali je korisniji dok spavate jer vam pomaže da se odmorite i osjećate ugodnije. Ne morate brinuti o opasnostima i vrlo brzo ćete primijetiti veliko poboljšanje kod začepljenog nosa.

Ilustracije ovlaživača

6. Udišite paru od češnjaka

Češnjak je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, a jako je koristan i kada ste prehlađeni. Možete ga jesti ili skuhati u malo vode i udisati njegovu paru te tako izbjeći smrdljiv zadah. Stavite ručnik preko glave kako biste zadržali što više pare. Međutim, nemojte se previše približiti posudi. Najbolje je da se držite na udaljenosti do jedne ruke od nje.

7. Jedite začinjenu hranu

Vjerojatno ste primijetili da vam nos počne curiti kada pojedete nešto ljuto. To vam može biti dobro privremeno rješenje kako bi nos zadržali što manje začepljenim. Ono što možete učiniti je početi dodavati ljute začine u jela, kao što je primjerice crvena ljuta paprika, češnjak, đumbir i kurkuma. Kurkuma vam možda neće odčepiti nos, ali ima odlična protuupalna svojstva koja će vam općenito pomoći kod prehlade.

Domaći pripravci za prehladu: Napravite sami otopinu za nos, bombone i čaj protiv kašlja...
Domaći pripravci za prehladu: Napravite sami otopinu za nos, bombone i čaj protiv kašlja...

8. Inhalirajte se specifičnim eteričnim uljima

Menta i eukaliptus dvije su biljke koje sadrže mentol i koje odlično djeluju kod začepljenja nosa. Možete piti čaj od tih biljaka, a možete koristiti i njihova eterična ulja. Ulje paprene metvice koristite tako da ga utrljate na prsa nakon što ga pomiješate s baznim uljem kako biste izbjegli opekline kože (naime, većina eteričnih ulja izrazito je koncentrirana i zato moraju se koristiti u kombinaciji s baznim uljem, primjerice na bazi Aloa vere). Trebate samo nekoliko kapi paprene metvice i 30 ml baznog ulja, kao što je kokosovo ili ono od aloa vere.

S druge strane, ulje eukaliptusa možete udahnuti tako da navlažite maramicu s nekoliko kapi i ostavite je uz glavu noću. Također možete prokuhati malo vode s nekoliko kapi ulja i udisati paru. Pazite da ulje ne dođe u izravan kontakt s kožom jer može uzrokovati opekline, piše Bright Side.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje