Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
49 komentara

Pristala na carski rez da spasi dijete pa umrla nakon poroda

KALIFORNIJA Hodnikom je odjeknuo vrisak medicinske sestre koja je viknula 'code blu', što je liječnička šifra za srčani arest. Svega 20-ak minuta kasnije, Elesandru su priopćili da mu je supruga preminula

49 komentara

Charlene Castro Flores, 27-godišnjakinja iz Kalifornije, umrla je pri porodu nakon hitnog carskog reza kojim je porodila svoju četvrtu djevojčicu. Doktori su spasili bebu, ali majka je umrla od srčanog zastoja. Charlene se za carski rez odlučila iako je već imala srčanih problema, za koje je znala da se prilikom operacije mogu pogoršati. Prošli utorak navečer počela je osjećati bolne kontrakcije, a ultrazvuk je pokazao unutarnje krvarenje.

PRVE MINUTE NAKON Drhtanje nakon porođaja tijelo oslobađa od nakupljenog stresa

Doktori su joj rekli da se samo hitnim carskim rezom može spasiti dijete, a ona je pristala na operaciju, iako je znala da može umrijeti. Njezin suprug Elesandro je za Daily Mail ispričao kako su iz operacijske sale liječnici izašli s 'palčevima gore', rekli su da je njihova curica koju su nazvali Quinn Nevaeh još na obradi, a da je majka stabilno, i da spava... 

No hodnikom je ubrzo odjeknuo vrisak medicinske sestre koja je viknula 'code blu', što je liječnička šifra za srčani arest. Svega 20-ak minuta kasnije, Elesandru, koji još nije došao k sebi od radosti i olakšanja što je sve prošlo dobro, liječnici su priopćili da mu je supruga preminula. Sada su on i njegove četiri curice okruženi s obitelji i prijateljima, koji su došli odati počast prerano preminuloj majci, supruzi, kćerki i prijateljici. 

- Vi ste produžetak svoje mame - objasnio sam djeci, rekao je za portal ABC30 suprug preminule Charlene, Elesandro Flores i nastavio s porukom za svoje kćeri: 

- Vi ste kćerke svoje mame, vi ste žene, vi ćete preuzeti majčinu ulogu i znam da ćete dobro brinuti za sebe i za mene.

Inače, pokazalo se da su problemi sa srcem kod rodilja u Americi česti, čak i u porastu. Jedno nedavno objavljeno istraživanje pokazuje da se za žene koje su u prošlosti imale problema sa srcem, porod planiranim carskim rezom smatra najsigurnijom opcijom jer se tako izbjegava potreba za hitnim carskim, koji ima visoku stopu smrtnosti.

No da se tom činjenicom medicinska struka u SAD-u još ne bavi dovoljno, pokazuje i to što je u Americi broj majki umrlih pri porodu viši nego u bilo kojem drugom dijelu razvijenog zapadnog svijeta. Naime 25 posto od 100 tisuća žena svake godine u SAD-u umre pri porodu, što je duplo više nego u zapadnoj Europi - a brojka još raste kad je riječ o crnkinjama.

REALNOST BEZ ULJEPŠAVANJA Blogerica pokazala svoje tijelo 4 tjedna nakon poroda trojki

Budući da je već triput rodila, Charlene je prema muževim riječima bila itekako svjesna rizika, a znala je i na koje simptome treba obratiti pažnju. Noć prije poroda su se ona i Elesandro usuglasili oko toga da su trudovi koji su joj počeli 'prejaki da bi ih se moglo ignorirati', zbog čega ju je on odveo u Community Regional Medical Center. 

Liječnici su nakon pregleda ustvrdili da je sve u redu, a kad se smjestila, Charlene je mužu rekla da bi radije da on ode kući i odmori te da se pobrine da njihove tri djevojčice ujutro odu u školu. No nedugo nakon što je otišao doma, Charlene ga je nazvala:

- Nazvala me i rekla da me treba, odmah - ispričao je Elesandro koji je odmah otišao k svojoj ženi u bolnicu. Brzo nakon toga je dobio vijest da je djevojčica dobro, a Charlene odmara. Bilo je to 20-ak minuta prije nego joj je srce stalo. 

 - Medicinska sestra je dojurila po doktora i rekla da ga trebaju. Za 20 minuta su mi rekli da je dijete u inkubatoru, a da majka nije preživjela - ispričao je otac četiri curice. 

- Od prošle je godine u SAD-u sve 'naopako'; bolesti i stanja koja su bila uobičajena su sada rijetka, a stanja poput pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti su krivci za većinu komplikacija i smrtnih slučajeva majki pri porodu - kaže znanstvenica sa Sveučilišta u Michiganu dr. Lindsay Admon, koja je lani objavila istraživanje o sve većoj smrtnosti pri porodu.

Upozorava i da će se ovaj trend visoke smrtnosti majki 'nastaviti sve dok žene ne počnu liječiti svoja zdravstvena stanja'; bilo da je riječ o srcu ili nečem drugom, prije nego zatrudne.

'POSTALE SMO MAJKE' Rastao je u dvije mame: Razvio se u jednoj, a druga ga je rodila

Dr. Admon napominje i da, zbog načina života, visoka smrtnost budućih majki postaje globalni trend, te da ćemo vjerojatno svjedočiti povećanoj stopi kroničnih zdravstvenih problema kod trudnica diljem svijeta.

- U SAD-u smo već prošli kroz probleme u porodništvu - kaže dr. Admon i objašnjava da je dokaz za to smanjena smrtnost majki od 'tradicionalnih bolesti'. No, dodaje, problem je u raznim smetnjama koje trudnice imaju, a koja se ne liječe do trudnoće. Od njih najviše trudnica umire pri porodu, zaključuje dr. Admon i nastavlja:

- Pretpostavljam da se ovaj trend već vidi i u zemljama u razvoju; smanjena smrtnost rodija od krvarenja i infekcija, a povećana od stanja s kojim su došle na porod. Na žalost, ovakav trend raste brže nego što se istraživanja uspijevaju provesti. I, naravno, brže nego se išta uspijeva napraviti po tom pitanju.

Malena se Quinn još oporavlja u bolnici.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message