Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
22 komentara

Prvakinja svijeta: Nitko ne zna urediti akvarije ljepše od Petre

Petra Bašić (33) iz Svete Nedelje dizajnira akvarije da izgledaju kao prirodna staništa i osvaja prvenstva. Radila je u struci kao zubna tehničarka, ali ljubav prema akvarijima ipak je prevagnula

Foto: Robert Anić/PIXSELL
22 komentara

Kad sam bila mala pored kuće je bio potok. Dok su se druge curice igrale barbikama, ja sam stalno ‘visila’ oko akvarija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Mama se toga užasavala zbog vode i gmazova, priča Petra Bašić (32) iz Svete Nedelje koja je dvostruka je svjetska prvakinja u dizajniranju biotopskih akvarija. No Petra je i vlasnica tvrtke ‘Aquatic-Design’ koja se bavi dizajniranjem i prodajom biotopskih akvarija

- To su akvariji po uzoru na prirodna staništa. Sve treba izgledati kao kopija određene rijeke, jezera ili morskog staništa.

Prvo Svjetsko prvenstvo osvojila je u Rusiji 2013. godine kada je dizajnirala biotopski akvariji po uzoru na rijeku Chalakudy u Indiji. Godinu poslije opet je odnijela svjetsku nagradu. Tada je napravila autentičan prirodan akvariji inspiriran rijekom Jardine River u Australiji.

- Nisam mogla vjerovati da sam prva. Bila sam presretna. Nisam to očekivala, jer inače sve što napravim, razmišljam jesam li mogla bolje - skromno kaže.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Kada su me prvi put proglasili prvakinjom to je bilo ogromno veselje, priča Petra. U prvom krugu birao se najbolji u kategoriji po kontinentima. Petrin dizajn bio je najbolji u Europi. 

- U roku od tri dana, na licu mjesta trebali smo napraviti akvarij - kaže dvostruka prvakinja i dodaje kako su je nakon drugog osvojenog prvenstva pozvali da dolazi kao sudac na svjetskim natjecanjima. Do sad je sudila u Kini, Rusiji i dva puta na lokalnom natjecanju u Italiji.

Inače je Petra zubna tehničarka. Radila je u struci, ali ljubav prema ribama i akvarijima ipak su prevagnuli. S dizajniranjem
biotopskih akvarija započela je prije sedam godina. 

Foto: Robert Anić/PIXSELL

- Uvijek me fascinirao taj vodeni svijet, od riba, životinja do njihovog okruženja. Tada sam kao amater napravila biotop po uzoru na Aziju. Nije to samo ubaciti nekoliko kamena i ribe. Treba razmišljati i kombinirati. Osim što je važno da je akvariji kopija staništa, svakako je važna i estetika - priča te dodaje kako se od tada počela više zanimati za biotopske akvarije. Kao volonterka, pridružila se timu aktera akvaristike i teraristike na Zagrebačkom Velesajmu. Slagali su akvarije i objašnjavali posjetiteljima kako se pravilno brinuti za njih. Tamo je upoznala Heika Blehera, njemačkog i svjetski poznatog ihtiologa koji se bavi proučavanjem riba.

- Pozvali smo ga da bude gostujući predavač na sajmu. Vidio je jedan od mojih radova. Predložio mi je da se prijavim na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Da nije bilo njega i da me nije nagovorio da sudjelujem, nikada se ne bih prijavila - priča
nam Petra svoj uspon do trona.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

MAGIČNI ELIKSIR IZ ZAGORJA 'Vražji hobi': Radim kreme od pčelinjeg otrova protiv bora

Nakon svjetskih nagrada, dizajnom se bavila iz hobija. Zvali su je prijatelji, poznanici i tražili je da im složi akvarije.  

- Radila sam to iz usluge i vlastitog zadovoljstva, međutim kako je bilo puno zahtjeva došla je potreba da pokrenem vlastiti posao - kaže te dodaje kako su je 2016. godine pozvali u Karlovac da dizajnira velike biotopske akvarije po uzoru na domaće vrste i staništa.

- Za velike karlovačke akvarije obišli smo hrpu naših rijeka i jezera. Radili smo oko dva i pol mjeseca. Materijale smo skupljali u prirodi jer vrste koje kod nas žive ne mogu se kupiti kao tropske, a sve je moralo biti autentično, od granja, kamenja i biljaka - objašnjava i dodaje kako su jedino umjetne bile stijene jer ih zbog veličine tehnički nije bilo moguće staviti u akvarij. Kako se sve ‘zakotrljalo’ tako je 2015. pokrenula vlastitu tvrtku ‘Aquatic-Design’ koja se bavi dizajniranjem biotopskih akvarija. Jedna poslovnica nalazi se u zagrebačkom naselju Špansko. Dogodine planira otvoriti i drugu. Ima troje zaposlenih i kaže da posla ima. Neko vrijeme paralelno je radila kao zubna tehničarka i kao dizajnerica akvarija.

- Voljela sam posao u struci. Volim modelirati i krativno se izražavati, ali ribe i njihov svijet ipak su bili moj prvi izbor - kaže.
Na početku joj je prisjeća se, kao i svima koji pokreću vlastiti posao, bilo teško. 

- Trud se isplatio. Kupci su zadovoljni i prepoznali su kvalitetu, a to je najvažnije - tvrdi. 
Biotopski akvariji rade se samo s prirodnim materijalima. 

Foto: Robert Anic/PIXSELL

- Tu nema mjesta plastičnim biljkama, dvorcima, ukrasima i svega onoga što možete vidjeti u klasičnim pet shopovima - pojašnjava. Ribe i prirodne materijale nabavlja iz raznih dijelova svijeta. Najčešće su to slatkovodne i neke vrste tropskih riba.

- Najteže je kada dođu kupci koji žele akvariji, a ne znaju se brinuti za njega tako da im nudimo i uslugu održavanja - kaže i dodaje da je uvijek je najvažnije razmišljati o životinjama i njihovoj dobrobiti. Petra i njezin tim odbijaju prodati nešto što ne bi funkcioniralo i što bi moglo naštetiti živim bićima.

MEĐUNARODNI DAN PRIJATELJA To su prave prijateljice: 'Dobila sam posao zahvaljujući njoj'

- Većina akvarija radi se po mjeri. To se radi u milimetar. Oko toga slažemo i tehniku, dovod vode i automatizaciju. Mi prvo kod nas navikavamo ribe po nekoliko dana nakon što ih smjestimo u njihov novi dom. Uputimo vlasnika u sve što treba znati - napominje te dodaje da se prilikom kupnje akvarija dogovaraju dimenzije, zatim
količina biljaka pa vrste riba.

- Ako ima malo biljaka, onda mogu ići veće ribe koje su agresivnije. U tom slučaju stavljaju se otpornije biljke. S puno vrsta biljaka idu manje ribe. Osim prirodnog okruženja posebno pazimo na estetiku. Želju kupaca prilagođavamo mogućnostima - kaže mlada akvaristica koja ove godine ne ide na godišnji odmor. No kada si ga priušti ide na mjesta u kojima može uživati u ronjenju.
- Prošle godine otputovala sam na Zanzibar. Nema boljeg odmora od gledanja raznovrsnih riba u svom prirodnom okruženju - zaključuje prvakinja. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message