Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

Prvi 'drag queen' u Splitu: Hod u štiklama sam danima vježbao

Prvi 'drag queen' u Splitu: Hod u štiklama sam danima vježbao
26

Uvijek me interesirala androgenost, narušavanje rodne norme, skakanje iz uloge u ulogu, fluidnost. Mislim da sam prvi "drag" u Splitu, barem nisam do sad čuo za niti jednog koji je javno istupio, kaže Dino

VIDEO

Glamuroznu haljinu izrađenu od gotovo 200 jednokratnih maski za lice radio je gotovo dva mjeseca. Nije bilo lako, jer maskice su od specifičnog materijala koji se nije dao tako lako ukrotiti šivaćom mašinom. No, on nije odustao. Improviziravši uz pomoć ljepila i drugih alata napravio je haljinu za performans "Novo lice Krize" kojim je izazvao pažnju Splićana u četvrtak navečer.

POGLEDAJTE VIDEO:

On je 'drag queen', zove se Dino Ugarković, a svoje umjetničke inspiracije predstavlja pod imenom Tyinspo. Inače je student dizajna vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a ideja se rodila tijekom proljetnog razdoblja karantene. 

Dino je u haljini od 200 maski za lice prošetao Splitom
Dino je u haljini od 200 maski za lice prošetao Splitom

- Inače imamo kolegij fotografije tijekom kojeg smo izlazili vani i fotografirali. Kako to nije bilo moguće, dobili smo grupni zadatak na temu karantene gdje smo pokušali doći do kreativnih ideja u naša četiri zida. Profesor mi je preporučio Cindy Sherman koja se bavi idejama transformacije i draga. To me inspiriralo za prvu pa drugu ideju, a onda se rodila ova posljednja, napraviti outfit od maski. Sam se šminkam, čari make-upa sam otkrio prije pet godina, a štikle s petom od vrtoglavih 12 centimetara sam naručio preko interneta. Nisam baš planirao toliku petu, kad su stigle shvatio sam koliko su visoke. Danima sam vježbao hod u njima – rekao nam je Dino koji se za performans pripremao u Splitu kod prijateljice jer ne vozi.

Ne bi baš, smije se, bilo zgodno da tako odjeven i našminkan sjedne u autobus za Split. 

- Uvijek me interesirala androgenost, narušavanje rodne norme, skakanje iz uloge u ulogu, fluidnost. Mislim da sam prvi "drag" u Splitu, barem nisam do sad čuo za niti jednog koji je javno istupio. Pa kad neće nitko, ja ću, pa što bude. Kaže se: 'Be the change in the world you want to see.' (Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu op.a.) - kaže nam ovaj 19-godišnjak kojega su na zanimljivi umjetnički osvrt inspirirale promjene u svijetu zbog pandemije koronavirusa, a kojim želi ukazati na svakodnevne mjere opreza kojih se trebamo pridržavati kako bi smanjili rizik od zaraze.

Pogledajte razliku: Kako žene izgledaju bez šminke i sa njom
Pogledajte razliku: Kako žene izgledaju bez šminke i sa njom

- Želim pokazati svijetu kako ništa ne može stati na put ka ostvarenju najbolje i najljepše verzije sebe, te ujedno pružiti dozu humora za koju smatram da je prijeko potrebna u ovim teškim i tmurnim vremenima – kaže nam Dino koji u svojoj okolini nailazi na odobravanje.

No prolaznicima nije bilo lako zaključiti da se ispod haljine krije muškarac, ponajprije zbog intenzivnog make-upa i maske na licu. Jedino što ga je moglo otkriti su – grudi kojih nema. 

- Razmišljao sam o nekakvom push-up grudnjaku koji mi mi dao obline na strateškom mjestu, ali onda sam odustao. Trebao je ostati jedan element upravo zbog te igre s narušavanjem rodne norme – kaže Dino koji je cijeli performans, odnosno šetnju od HNK, preko Marmontove do Rive dokumentirao uz pomoć svojih prijatelja snimatelja i fotografa. 

Inače je završio srednju grafičku školu, a njegova kreativnost odmah je prepoznata na Akademiji. Uspio je upisati iz prve, iako je još ranije čuo priče kako neki godinama pokušavaju upisati. Na godini ih ima deset, i kaže nam kako se nada da će akademska godina proći u što normalnijim uvjetima jer je teško biti kreativan u četiri zida. 

- Već sada razmišljam da bih možda mogao otići na modni diplomski u Zagreb. Drag scena u Zagrebu postoji, u Splitu ne. Volio bih razbuditi tu scenu, imam ideju napraviti drag večer primjerice u klubu Kocka gdje bih okupio par ljudi iz Hrvatske. Obožavam glazbu, ali nemam baš sluha. No kod 'draga' važna je ekspresija uz 'lip Syncanje'. Dakle, zapravo ne pjevaš nego sinkroniziraš – objašnjava nam Dino kojega, priznaje, svi pitaju ima li smisla to što radi. 

- Mislim da ima. Uvijek je teško bit prvi, ali koliko god je teško biti prvi, to donosi i neke beneficije. Jer si prvi, a prvi se pamte. Pitamo ga i tko su mu uzori u transformaciji na što spremno spominje Lady GaGu i – Jelenu Karleušu. Ok, za Lady GaGu razumijemo, ali zašto Jelena, pitamo ga.

- Karleuša je meni 'wow'. Žena ima takvu energiju, stav, neovisnost. Nema se potrebu ni dokazivati niti kome objašnjavati. Bio sam i na njezinom koncertu. Zamislite, ona je cijeli nastup imala sunčane naočale i zatvorene oči. Ne gleda nas, a opet emociju koju je dala na nastupu ne možeš osporiti. Pomisliš, kako bahato, koji ego-trip, a opet tako moćno. Ona mi jedan od najvećih uzora – kaže nam Dino koji je nekada razmišljao kako bi volio otići dalje u svijet, čak si je stvarao svojevrsni pritisak, no danas tako više ne razmišlja. 

- Da, otići vani i dalje mi je san, ali ne robujem toj ideji. Ako se otvori prilika, super. Planiram otići na razmjenu studenata na šest mjeseci pa kako bude. Volio bih u budućnosti biti umjetnik performer, ali ne mislim na ništa specifično kad to kažem. Samo znam da me ne privlače konvencionalne stvari jer se, koliko god se trudio, ne mogu prilagoditi tome. Možda nam procvjeta drag scena u Splita, možda se posvetim modnom ili grafičkom dizajnu, a rad u nekom modnom časopisu je najkonvencionalnije na što bih trenutačno pristao – priznaje Dino koje je umjetničko ime Tyinspo, kojim se predstavlja na Instagramu, odabrao jer je rodno neutralno i lako pamtljivo. 

Srčanoj Valentini kćerkica Ema dala je snage da pobijedi rak
Srčanoj Valentini kćerkica Ema dala je snage da pobijedi rak

- Ime je dobilo po nekadašnjoj glamuroznoj blog zajednici. Muškarci često za ime koriste neku frazu, ili žensko ime, a ja sam htio nešto što me neće odrediti. Tyinspo nisam ja, to je neka umjetnička persona – zaključuje Dino.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje