Obavijesti

Lifestyle

Komentari 91

Kad umremo, mozak propadne za nekoliko minuta

Prvih sto godina u lijesu: Mozak propada već za par minuta, a tkivo tek za desetak godina
1

Između drugog i četvrtog dana od smrti mikrobi su već posvuda. Oni  proizvode otrovne plinove, poput amonijaka i sumporovodika, koji će se proširiti i dovesti do toga da se tijelo napuhne i zaudara

VIDEO

Tijelo se sastoji od više od 200 kostiju, nekoliko milijardi mikroba i čak 37 milijardi stanica. Dok se smrt često smatra krajem za vaš duh, ili ono što neki zovu više ja, tijelo nestaje postupno. Neki organi propadaju već nakon nekoliko minuta, dok je do razgradnje nekih drugih dijelova tijela puno duži put. 

POGLEDAJTE VIDEO: Peruške masovno izumiru

Pokretanje videa...

Periske umiru 01:09

Jedan od prvih organa koji počnu propadati i propadaju vrlo brzo je mozak. Kad vaše srce prestane kucati, zaustavlja se protok krvi koji bi trebao transportirati kisik do organa i tkiva, pa prvo propadaju organi koji ne mogu dugo preživjeti bez dotoka kisika. Rezultat je vlaga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, kako stanice koje čine te organe i tkiva sadržavaju 70 posto vode, kada ostanu bez kisika i počnu odumirati, otpuštaju svu vodu. To je razlog zbog kojega se na dnu lijesa ubrzo nakon smrti čovjeka može pronaći voda. 

Već nakon nekoliko sati u crijevima započinje još zabrinjavajući proces. Vaš umirući imunološki sustav više ne može sadržavati bilijune gladnih mikroba koji obično pomažu u probavi hrane koju jedete, pa oni - bježe. 

Prvo putuju iz donjeg dijela crijeva kroz tkivo, vene i arterije i za nekoliko sati dođu do jetre i žučnog mjehura. Žučni mjehur sadržava žuto-zelenu žuč, koja služi razgradnji masnoća koje čovjek konzumira dok je živ. No nakon što mikrobi pogrickaju te organe, ta žuč počinje preplavljivati ​​tijelo, bojeći ga u žuto-zelenu boju. 

Onečišćenje okoliša povezano s 13% smrtnih slučajeva u Europi
Onečišćenje okoliša povezano s 13% smrtnih slučajeva u Europi

Između drugog i četvrtog dana od smrti mikrobi su već posvuda. Oni  proizvode otrovne plinove, poput amonijaka i sumporovodika, koji će se proširiti i dovesti do toga da se tijelo napuhne i zaudara. 

Tri do četiri mjeseca nakon smrti prvotno žućkasti ten mijenja se u smeđe-crnu nijansu. Naime, kako propadaju krvne žile, željezo koje je bilo u njima se izlijeva te oksidira, zbog čega mijenja boju. Otprilike u isto vrijeme molekularne strukture koje drže stanice na okupu se razdvajaju, pa se tkivo počinje pretvarati u vodenastu kašu. 

Hrvati najviše umiru od lošeg stanja krvnih žila i tumora: Tri četvrtine smrti povezano s tim
Hrvati najviše umiru  od lošeg stanja krvnih žila i tumora: Tri četvrtine smrti povezano s tim

Za  nešto više od godinu dana kisele tjelesne tekućine i toksini razgradit će pamučnu odjeću na mrtvom tijelu, koja će se raspasti.. Opstaju jedino najlonski šavovi. To je vrijeme kad više nema nekih dramatičnih promjena, no nakon desetak godina, u okruženju s dovoljno vlage i niskim udjelom kisika,  pokreće se kemijska reakcija koja masnoću na bedrima i stražnjici pretvara u supstancu nalik sapunu. Ta se supstanca naziva mrtvački, ili grobni vosak.

Kad starci prolupaju: Većina ih prije smrti želi probati grupnjak
Kad starci prolupaju: Većina ih prije smrti želi probati grupnjak

S druge strane, uvjeti s manje vlage mogu dovesti do mumifikacije. Dakle, možete se prirodno pretvoriti u mumiju, za to nisu uvijek nužne posebne kemikalije, omoti ili zastrašujući instrumenti. Stvar je jednostavna, kako cijelo to vrijeme kroz tanku kožu na ušima, nosu i kapcima isparava voda, to dovodi do njihovog isušivanja i toga da pocrne, procesa koji nazivamo mumificiranje. 

Otprilike do 50. godišnjice od smrti, tkiva umrle osobe pomalo nestaju, a ostaju mumificirana koža i tetive. Na kraju će se i oni raspasti, a nakon 80 godina u lijesu ostaju samo kosti.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako propada ljudsko tijelo

No u to vrijeme i one počinju pucati jer se meki kolagen u njima smanjuje. Tako se kosti na kraju pretvaraju u krhku mineralnu tvar. Ni u tom obliku ne traju vječno.

Znanstvenici: Šest znakova koji se javljaju 24 sata prije smrti
Znanstvenici: Šest znakova koji se javljaju 24 sata prije smrti

Naime,u  posljednjoj fazi raspadanja kosti se pretvaraju u prah. Ostaje samo najtrajniji dio vašeg tijela:vaši zubi. Zubi, grobni vosak i neki najlonski šavovi od odjeće, prenosi Business Insider.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 91
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje