Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Psihodelici u kombinaciji s terapijom mogu liječiti kronična mentalna stanja kod pacijenata

Psihodelici u kombinaciji s terapijom mogu liječiti kronična mentalna stanja kod pacijenata

Za mnoge ljude s depresijom, esketamin se pokazao kao revolucionarna terapija. Djeluje brzo i čini se da značajno smanjuje vjerojatnost ponovnog pada u tešku depresiju, u usporedbi s oralnim antidepresivima

VIDEO

Psihodelični lijekovi uglavnom su zabranjeni u Europi, ali novija istraživanja sugeriraju da bi nekima mogli biti korisni ako se uzimaju u kontroliranom okruženju.

Lijekovi koji poremećuju um i psihodelici općenito su stigmatizirani i ilegalni u državama članicama EU-a, zbog straha o njihovim mogućim štetnim učincima. Međutim, u drugim dijelovima svijeta neki psihodelični spojevi veličaju se zbog svojih ljekovitih svojstava i tisućljećima se konzumiraju tijekom duhovnih i kulturnih ceremonija.

Tek sada znanstvenici u Europi i SAD-u počinju shvaćati ono što šamani godinama govore. Sve je više dokaza koji upućuju na to da neke psihoaktivne supstance imaju golem terapeutski potencijal, posebno kada je riječ o rješavanju ozbiljnih problema mentalnog zdravlja koje je teško riješiti, kao što su posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), depresija, alkoholizam i poremećaji prehrane.

Mentalni poremećaji uvelike pridonose globalnom teretu bolesti, s ogromnim troškovima za društvo i gospodarstvo. Psihodelici (za koje se općenito smatra da ne izazivaju ovisnost) mogu ponuditi primamljiv oblik terapije za stanja koja je teško liječiti.

Kao odgovor na rastući interes znanstvene zajednice, deseci privatno financiranih američkih studija, kao i nekolicina njih u Europi, pokušavaju razotkriti neuroznanost psihodeličkih 'tripova'.

Zaključak za mnoge znanstvenike u ovom području je dekriminalizacija psihodelika (sintetičkih i prirodnih) te uspostavljanje sigurnih protokola koji će omogućiti liječnicima i psihoterapeutima da iskoriste „čaroliju” u ovim spojevima u medicinske svrhe. Cilj je postići trajni oporavak bolesnika.

'Određene promjene u ranom otkrivanju raka su jednostavne i trebale bi biti ekonomične'
'Određene promjene u ranom otkrivanju raka  su jednostavne i trebale bi biti ekonomične'

- Istraživači koji se bave ovim područjem zamišljaju svijet u kojem su psihodelici sigurno i legalno dostupni za upotrebu i gdje se istraživanjima daje prilika da temeljito procijene njihove rizike i koristi - kaže dr. Claudia Schwarz-Plaschg, koja je nedavno završila trogodišnji projekt ReMedPsy koji je financiran sredstvima iz programa Obzor, u kojemu je ispitivala (između ostalog) evoluirajuća stajališta društva o psihodelicima.

Općeprihvaćeno odobravanje

- Prije stvarnog napretka u medicinskoj upotrebi psihodelika, moramo kultivirati općeprihvaćeno odobravanje ovih supstanci - kaže dr. Schwarz-Plaschg, dodajući: 'U tom je smislu Amerika definitivno ispred Europe.'

Dok psihodelici uživaju pozitivan stav znanstvenika, ovo nije prvi put da su istraživačke institucije izrazile interes za ove supstance. Pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća bile su prethodno doba znanstvenog i kulturnog istraživanja psihodeličnih supstanci. Međutim, kada se političko raspoloženje okrenulo protiv svih kategorija 'rekreacijskih' droga, istraživanje je prekinuto.

Današnje ponovno oživljavanje interesa nastoji produbiti naše razumijevanje bioloških mehanizama koji dovode do učinaka psihodelika na promjenu uma, kako bi se mogli sigurno integrirati u društvo.

- Ove supstance moraju se upotrebljavati s velikom pažnjom i poštovanjem. Mogu se zloupotrijebiti i mogu se upotrebljavati za kontroliranje ljudi, stoga je od vitalne važnosti odrediti mentalni sklop (‚set‘) i okruženje (‚setting‘), prije nego što ih se uzme - kaže dr. Schwarz-Plaschg.

'Set' se odnosi na mentalni sklop osobe koja će doživjeti iskustvo. Ljudi moraju biti opušteni i ne smiju se bojati jer to može utjecati na njihovo iskustvo.

Dok se 'setting' odnosi na fizičko mjesto na kojemu se nalazite.

- Mora vam biti ugodno i morate biti u dobrim rukama i osjećati se sigurno - kaže.

'Svjedočimo bioničkim udovima na razini znanstvene fantastike'
'Svjedočimo bioničkim udovima na razini znanstvene fantastike'

Izmijenjeno stanje

Dakle, što je to u tim supstancama što ih čini tako privlačnima i na sceni noćnog života i u terapeutskom okruženju?

Psihodelici pokreću izmijenjeno stanje svijesti. Utječu na sva osjetila i pomiču čovjekove misaone procese, osjećaj vremena i emocije. Dr. Schwarz-Plaschg kaže da je osjećaj koji izazivaju „otvaranje”.

Ona kaže: 'Uzmite supstancu kao što je MDMA (aktivni sastojak droge Ecstasy za plesne zabave). Stvara veliki osjećaj empatije i jake osjećaje povezanosti s drugima. Ako ih uzme u pravom okruženju, osoba će se zaviriti u sebe samoga i osjetiti puno ljubavi i empatije prema sebi, a ako je bila žrtva traumatičnog zločina, vjerojatno i prema počinitelju.'

U tom stanju emocionalne ekspanzije, pacijenti su ponekad u stanju ponovno se osvrnuti na traumatska iskustva i suočiti se s katastrofalnim sjećanjima na način koji bi u normalnim okolnostima bio nemoguć.

- Mogu osjetiti iste snažne osjećaje koje su prvi put osjetili u vrijeme svoje traume, ali s manje straha. Uz pomoć psihodelika i svog terapeuta, mogu preoblikovati sjećanje u novom svjetlu - objašnjava dr. Schwarz-Plaschg.

Pozitivna perspektiva

- Ovaj proces može pomoći osobi da se oslobodi osjećaja koji su bili pohranjeni u njezinom tijelu i da svom traumatičnom iskustvu da svježu, pozitivniju perspektivu - rekla je dr. Schwarz-Plaschg.

- Čini se da ova perspektiva ostaje čak i nakon prestanka učinka supstance - dodaje.

Dr. Schwarz-Plaschg ističe da se djelovanje psihodelika objašnjava znanošću, a ne magijom. Njihove aktivne molekule vežu se s tjelesnim receptorima za serotonin, neurotransmiter za 'dobar osjećaj'. Poznati antidepresivi djeluju na sličan način. Međutim, čini se da psihodelici, u kombinaciji s terapijom, dulje sprječavaju poremećaje mentalnog zdravlja, a kod nekih možda čak i zauvijek.

Radikalan pristup koji predlažu znanstvenici u ovom području je psihodelična psihoterapija (PAP). Riječ je o upotrebi psihodeličnih supstanci pod stručnim nadzorom u sklopu detaljnog psihoterapijskog programa.

Rehabilitacija leđne moždine i posljedica moždanog udara pomoću grafena i video igara
Rehabilitacija leđne moždine i posljedica moždanog udara pomoću grafena i video igara

Terapija psihodelicima

- Zamišljamo svijet u kojem su psihoterapeuti obučeni za korištenje psihodelika, tako da se te supstance mogu ponuditi kao dio paketa - kaže dr. Schwarz-Plaschg.

Program bi uključivao uparivanje određene supstance s određenom vrstom terapije. Možda bi pacijent imao dvije seanse u kojima bi mu terapeut dao psilocibin (koji se nalazi u 'čarobnim gljivama') i zatim dvije seanse čiste terapije.

U jednom ispitivanju iz 2021., koje je provela Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS), američka neprofitna organizacija za podizanje svijesti i razumijevanja psihodelika, terapija uz pomoć MDMA davana je osobama koje pate od kroničnog posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Ovo je stanje vrlo teško liječiti. Nakon samo tri sesije, 67 % više nije ispunjavalo dijagnostičke kriterije za PTSP, dok je 88 % njih doživjelo poboljšanje simptoma.

- Kad budemo imali više podataka o najboljoj vrsti liječenja od koje je ljudima bolje, nadamo se da će Europska agencija za lijekove dati svoje odobrenje - kaže dr. Schwarz-Plaschg.

Tri su supstance u središtu trenutačnih znanstvenih istraživanja: MDMA, psilocibin i ketamin (koji se koristi kao sedativ u većim koncentracijama, a poznat je i po svojim halucinogenim učincima).

Od 2019. esketamin, sprej za nos na bazi ketamina, dopušten je u SAD-u i EU-u za liječenje većih depresivnih poremećaja, ali samo kada su drugi antidepresivi neuspješni i samo kada se daje u ovlaštenoj klinici.

Za mnoge ljude s depresijom (ali ne sve), esketamin se pokazao kao revolucionarna terapija. Djeluje brzo i čini se da značajno smanjuje vjerojatnost ponovnog pada u tešku depresiju, u usporedbi s oralnim antidepresivima u kombinaciji s placebo sprejem za nos.

Optimalna doza

Međutim, kao i kod drugih psihodelika, potrebno je više podataka o mehanizmu na koji djeluje ovo liječenje koje mijenja um. Također je potrebno više rada kako bi se utvrdilo koliko doza i u kojoj koncentraciji bi pacijenti trebali uzimati kako bi postigli optimalne rezultate.

Upotreba MDMA i psilocibina zabranjena je u većem dijelu Europe (dostupne su neke iznimke, uz ograničenja, u Nizozemskoj i Austriji). No, šampioni psihodelika dobro napreduju u SAD-u.

Drevni DNK sve je bliže otkriću tajni evolucije modernih ljudi
Drevni DNK sve je bliže otkriću tajni evolucije modernih ljudi

Od 2021. čarobne gljive su legalne za liječenje mentalnog zdravlja u nadziranim okruženjima u nekim dijelovima SAD-a, a zakon koji je u Kaliforniji na čekanju donekle bi legalizirao upotrebu mješavine psihodelika koji uključuju čarobne gljive, MDMA i LSD.

Dr. Schwarz-Plaschg nada se da će psihoterapija uz pomoć MDMA biti dostupna u Europi u sljedeće dvije do tri godine.

Istraživanja u ovom članku financira program EU-a Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA). Članak je izvorno objavljen u časopisu Horizon, časopisu za istraživanje i inovacije EU-a.   

Više informacija

Ako želite saznati više o projektu u ovom članku koji se financira iz programa Obzor, slijedite poveznicu u nastavku.

Autorica  VITTORIA D’ALESSIO

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...